Apple’s slimme assistent Siri is vijf

Een selectie uit het internetaanbod over de virtuele assistent, die het niet altijd bij het rechte eind heeft.

De slimme assistent van Apple.
De slimme assistent van Apple. Screenshot van de Apple.com

“Ik begeef me al lang in de wereld van artificiële intelligentie, maar dit (Siri, red) blaast me nog steeds van mijn sokken”. Dat zei Scott Forstall, voormalige softwarebaas van Apple, op 4 oktober 2011 trots tegen de genodigden op de jaarlijkse presentatie van het bedrijf. Het is deze dinsdag precies vijf jaar geleden dat Siri aan het Apple-publiek werd gepresenteerd.

Apple kocht de virtuele assistent Siri, die luistert naar stemcommando’s, in 2010 van een start-up. Naast iPhonegebruikers kunnen inmiddels ook bezitters van Apple’s smartwatch, Mac en iPad Siri gebruiken. Wat ook alweer kan met de slimme asssistent? Bijvoorbeeld informeren naar het weer, goede restaurants in de buurt, vragen om reminders en instellingen wijzigen.

Lees ook: De computer herkent nu ook dit kattenplaatje

Siri heeft het niet altijd bij het rechte eind. The Telegraph wees erop dat de dienst Amerikaanse kiezers verkeerd informeert over de uiterste datum waarop zij zich kunnen registreren om te gaan stemmen. Daarnaast kan Siri nog wat houterig in het gebruik zijn – hoewel dat steeds beter gaat – en dat levert komische situaties op. Een Youtube’er liet twee smartphones via Siri met elkaar praten:

Er zit een aantal grapjes geprogrammeerd in Siri. Wie bijvoorbeeld “ik ben je vader” tegen Siri zegt, een referentie naar Star Wars, krijgt als antwoord “neeeeeeeee”. Wie vraagt: “Bestaat Sinterklaas?”, krijgt terug van de assistent: “Pas maar op, je wil echt niet op de lijst met foute kinderen terechtkomen”. Internetgebruikers ontdekten dat Siri ook komisch kan reageren op deze vragen:

Wie horen we eigenlijk als we naar Siri luisteren? Stemactrice Susan Bennett gaf haar stem in 2005 aan Siri toen ze insprak voor een softwarebedrijf voor telefoonsoftware. Dat haar stem door miljoenen mensen gehoord zou worden, had ze niet kunnen voorspellen.

Lees meer over de Susan achter Siri: Even kennismaken: dit is The Voice achter Siri

Siri is niet eenzaam in de wereld van slimme assistenten. Google heeft Google Now, waarmee sinds kort te chatten is in de app Allo, Microsoft heeft Cortana en Amazon Alexa.

Google kondigt dinsdag naar verwachting, toevallig op de verjaardag van Siri, aan wanneer het product Google Home op de markt komt en voor welke prijs. Dat is een soort box met een slimme assistent waarmee thuis te communiceren is. Vorige maand werd bekend dat het vergelijkbare apparaat Amazon Echo met de virtuele assistent Alexa, tot dusver alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, zich ook naar de Europese markt begeeft. Geruchten wijzen erop dat Apple werkt aan een slimme speaker. In dat geval gaat Siri ook meestrijden om een vast plekje in je woonkamer.