Aanslag op bruiloft in Noord-Syrië kost 34 mensen het leven

Nog niemand heeft de aanslag in het Koerdische gedeelte van Syrië opgeëist.

Screenshot Kurdistan24

Het dodental bij een zelfmoordaanslag in het Koerdische gedeelte van Syrië is opgelopen tot 34. Het aantal gewonden is inmiddels vastgesteld op honderd, melden het Syrische staatspersbureau SANA en verschillende Koerdische media.

De aanslag vond plaats tijdens een bruiloft. Waarschijnlijk liet een zelfmoordenaar zijn bom afgaan in een trouwzaal nabij de stad Hasakah, maar het is ook mogelijk dat iemand een bom geplaatst heeft. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog oploopt.

De locatie van Hasakah in Syrië. Tekst gaat verder onder kaart

Nog niemand heeft de aanslag opgeëist. Wel heeft Amaq, een persbureau gelieerd aan terreurbeweging Islamitische Staat, gezegd dat een IS-strijder Koerdische strijders met een machinegeweer en een bomvest heeft aangevallen aan de rand van Hasakah.

In augustus vielen er 51 doden en 69 gewonden bij een aanslag op een Koerdische bruiloft in de Turkse stad Gaziantep. Die werd toegeschreven aan terreurbeweging Islamitische Staat. Begin september werden vijf Koerdische strijders in Hasakah gedood door IS bij een reeks aanslagen in Syrië.

Beelden van de trouwzaal na de aanslag

Hasakah is in handen van de Koerden in Syrië. Vorig jaar werd de stad heroverd op IS. In augustus sloten de Koerden een wapenstilstand met het Syrische regime na hevige gevechten om de stad.

Daarbij werd besloten dat Koerdische strijders en Syrische militairen zich terug zouden trekken uit Hasakah. Zij maakten daarbij plaats voor Koerdische politietroepen. In een klein gedeelte van het centrum is ook nog een symbolische aanwezigheid van een aantal Syrische troepen, als onderdeel van de wapenstilstand.

    • Joram Bolle