VS schorten bilateraal overleg met Rusland over Syrië op

Volgens de VS heeft Rusland zich niet aan de afspraken gehouden uit het in september gesloten staakt-het-vuren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry schudt zijn Russische ambtsgenoot Lavrov de hand in New York.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry schudt zijn Russische ambtsgenoot Lavrov de hand in New York. Foto Bryan R. Smith / AFP

De Verenigde Staten willen voorlopig niet meer met Rusland spreken over de situatie in Syrië. Amerika zal “bilaterale kanalen” die vorige maand zijn opgezet bij het sluiten van een staakt-het-vuren in Syrië niet benutten, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de VS heeft Rusland zich niet aan gezamenlijke afspraken gehouden.

“Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen”, aldus een woordvoerder van het ministerie in een verklaring. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had al aangekondigd deze stap te zullen nemen als Rusland en het regime van Assad hun aanval op Aleppo niet zouden stopzetten.

De VS nemen het Rusland ook kwalijk dat er geen pogingen gedaan worden het staakt-het-vuren te hernieuwen en ervoor te zorgen dat hulpgoederen belegerde delen van Syrië kunnen bereiken. Personeel dat afgevaardigd had moeten worden naar een gezamenlijk commandocentrum met Rusland wordt nu teruggetrokken. Er blijft wel overleg gevoerd worden dat moet voorkomen dat de VS en Rusland elkaar in de weg zitten bij het uitvoeren van antiterreuracties.

Lees ook: Groot grondoffensief tegen Aleppo

Een woordvoerder van het Kremlin zegt in reactie op het Amerikaanse besluit dat de VS proberen de schuld van het mislukken van het staakt-het-vuren bij Rusland te leggen. Daarnaast beschuldigt Rusland Amerika ervan zelf afspraken uit het akkoord niet nagekomen te zijn.

Aanval op militairen en hulpkonvooi

In september werd na onderhandelingen tussen Rusland en de VS een wapenstilstand gesloten in Syrië. Voorwaarde daaruit was onder meer dat de twee landen hun aanvallen op gezamenlijke vijanden IS en Jabhat Fatah al-Sham zouden gaan coördineren. Zover kwam het niet. Een paar dagen nadat de wapenstilstand inging, bombardeerde de door de VS geleide coalitie Syrische militairen. Naar eigen zeggen was dat een vergissing.

Twee dagen later werd een hulpkonvooi nabij Aleppo gebombardeerd, volgens de VS onder Ruslands verantwoordelijkheid. De wapenstilstand werd toen beëindigd. Rusland en het regime van Assad besloten vervolgens tot een grootschalig offensief op het oosten van Aleppo, dat in handen van rebellen is. Daarbij zijn al honderden burgers om het leven gekomen, bij gevechtshandelingen die worden omschreven als de ergste sinds de start van de burgeroorlog.

Plutonium

Eerder op maandag verscheurde Rusland een overeenkomst met de VS over het vernietigen van plutonium. In 2000 werd afgesproken 34 ton hoogradioactief plutonium onschadelijk te maken. Amerika komt zijn afspraken niet na volgens Rusland. Een andere reden het verdrag op te zeggen is de “vijandige houding” van de VS. “Lange tijd heeft Rusland dit verdrag eenzijdig uitgevoerd. Nu, met alle spanningen in de relaties, is het aan Russische zijde onmogelijk geworden om deze situatie langer te laten voortduren”, aldus een verklaring van het Kremlin.

Experts zien in het opzeggen van het verdrag een signaal van Rusland dat het niet bang is concrete stappen te ondernemen als de VS niet bereid zijn over Syrië en andere hete hangijzers met Rusland te blijven praten.