Vrouwen protesteren in Polen tegen strengere abortuswet

Polen heeft al een van de strengste wetten in Europa, maar die zou onder een nieuw voorstel nog verder aangescherpt kunnen worden.

Vrouwen in Warschau demonstreren tegen een strenger abortuswetsvoorstel.
Vrouwen in Warschau demonstreren tegen een strenger abortuswetsvoorstel. Foto Janek Skarzynski / AFP

In verschillende Poolse steden zijn honderden tot duizenden vrouwen de straat opgegaan om te demonstreren tegen een wetsvoorstel dat het bijna onmogelijk maakt om abortus te ondergaan. Gekleed in het zwart om hun rouw te symboliseren riepen ze de Poolse conservatieve regeringspartij PiS op een initiatief van een strikt katholieke groep naast zich neer te leggen, meldt persbureau Reuters. Ze riepen PiS-partijleider Jarosław Kaczyński op te vertrekken. Op posters stond te lezen: “Een regering is geen abortus - hij kan worden beëindigd.”

Demonstranten staakten maandag ook, waardoor sommige restaurants, bedrijven en overheidsgebouwen dichtbleven. Ook de toegang tot het hoofdkwartier van de PiS werd geblokkeerd. Grote gevolgen voor het openbare leven in Polen leken de demonstraties echter niet te hebben. In steden als Berlijn en Brussel zijn ook groepjes sympathisanten aan het demonstreren.

De abortuswet in Polen is al zeer strikt. Alleen als een vrouw zwanger is door verkrachting of incest, als haar leven acuut in gevaar is, of dat een baby zeer waarschijnlijk permanent gehandicapt ter wereld zal komen, is het toegestaan abortus te verrichten. Volgens het voorstel van Ordo Iuris moet abortus voortaan alleen nog maar mogelijk zijn als een vrouw in levensgevaar is.

Celstraf

Daarnaast kunnen vrouwen een celstraf tot vijf jaar krijgen, bij een illegale abortus, net als de artsen die hen helpen. Critici denken dat als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dat ertoe leidt dat vrouwen die een miskraam krijgen ook verdacht zullen worden en dat artsen vrouwenlevens in gevaar brengen door minder snel abortus uit te voeren als een levensbedreigende situatie zich voordoet.

Omdat Ordo Iuris genoeg handtekeningen heeft opgehaald, was het parlement verplicht het voorstel te bestuderen. De wet ligt nu bij een speciale commissie in het parlement. Het is nog niet zeker dat de wet even scherp wordt als Ordo Iuris graag zou zien, zegt onze correspondent Roeland Termote:

“Het protest lijkt me niet massaal genoeg om de PiS ervan te overtuigen de wet helemaal niet aan te scherpen, ook omdat hun eigen achterban niet de straat op gaat. Waarschijnlijk zullen ze na bestudering ergens uitkomen tussen de huidige wet en het nieuwe voorstel, waardoor de wet netto wel strenger wordt.”

PiS-leider Kaczyński heeft gezegd dat het denkbaar is dat als gevolg van een compromis abortus illegaal is als een foetus een afwijking heeft, maar toegestaan blijft bij een zwangerschap na verkrachting of incest.

Per jaar zijn er tussen de 1.000 en 2.000 legale abortussen. Schattingen over illegale abortussen lopen uiteen van 10.000 tot 150.000 per jaar, aldus de BBC.