Vol

Nederland is vol, volgens artdirector Gijs van den Berg, werkzaam bij reclamebureau KesselsKramer, en fotograaf Jan Dirk van der Burg, bedenker van de fotoprojecten Tweetbundels (2015) en Olifantenpaadjes (2011). Nederland is vol van functionele infrastructuur en groene verfraaiing. Die zowel ‘netjes naast elkaar bestaan’ als ‘in conflict met elkaar zijn’, laten ze zien in hun fotoboek Cutting Edges. Want wat was er eerder bij de kartbaan van Duiven? De paal of de struik? Gelukkig hoeven de palen, brievenbussen, bordjes en hekjes in Cutting Edges niet te wijken voor het groen, of andersom. Vakkundig snoeit de groendienst het hoognodige weg. Waardoor het lijkt alsof de lantaarnpaal zijn wortels deelt met de conifeer. En alsof de oranje buurtbrievenbus niet overeind blijft staan zonder ondersteuning van de beukenhaag. Met een beetje goede wil integreren heg en hek perfect. Daar kunnen 17 miljoen Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen.