Dit zijn de kanshebbers voor de Gouden Griffel

Gouden Griffel

Dinsdagavond wordt, traditiegetrouw aan het begin van de Kinderboekenweek, de Gouden Griffel uitgereikt. Wint er voor het eerst sinds jaren weer een ‘moeilijk’ kinderboek? Kort overzicht van mogelijke kanshebbers.

Is de waardering voor het ‘moeilijke’ kinderboek terug? Bij de tien kanshebbers op de Gouden Griffel, die vanavond op het Kinderboekenbal in Haarlem wordt uitgereikt, bevinden zich opvallend veel literaire, ‘moeilijkere’ kinderboeken. Dat genre ‘literatuur die ook aan een kinderboek doet denken’ , heeft de afgelopen jaren terrein verloren aan ‘het kinderboek dat je ook als literatuur kan zien’.

In die laatste categorie vallen dit jaar de schattige (maar literair wisselvallige) versjesbundel Nooit denk ik aan niets van Hans en Monique Hagen, het uitstekende en grappige prentenboek Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp en de verrassende, waargebeurde oorlogsgeschiedenis Een aap op de wc van Joukje Akveld: gemaakt voor kinderen, en daarin geslaagd.

Maar dit jaar bekroonde de Griffeljury ook weer ‘kunstige’ kinderboeken. Met Mooi boek maakte Joke van Leeuwen een veelvormig kunstwerk over hoe taal de werkelijkheid vastpint, in Tijs en de eenhoorn bepleit Imme Dros de troost van de verbeelding en met de conceptuele dichtbundel Rond vierkant vierkant rond rekt Ted van Lieshout de grenzen van de poëzie op.

De vier grootste kanshebbers voor Goud


De richtingenstrijd in de kinderboekenwaardering leverde ook een schitterend compromis op: het kinderboek dat én voor kinderen én kunstig is. De vier grootste kanshebbers voor Goud lijken dan ook die boeken die de kindergeest verruimen én kietelen.