Live
 

Verkiezingsblog: Onderminister zette FBI onder druk om e-mails Clinton

De ene na de andere Republikeinse senator trekt zijn steun in voor Donald Trump na het uitlekken van een filmpje, waarin de miljardair zich vulgair uitlaat over vrouwen. En steeds meer vrouwen beschuldigen hem van daadwerkelijke aanranding. Komende week treffen Trump en Clinton elkaar opnieuw in een debat, op woensdag. Volg alles over Trump, Clinton en hun strijd hier.

While You Were Sleeping

Foto J. David Ake / AP

Het debatpodium in Las Vegas wordt al klaar gemaakt voor het laatste debat tussen Trump en Clinton op woensdag. Foto J. David Ake / AP

Melania steunt Donald na uitspraken

Sinds de Republikeinse Conventie in Cleveland was Melania Trump grotendeels onzichtbaar in de campagne van haar man. Niet gek na de vernederende plagiaatrel rondom haar toespraak, die duidelijk fragmenten had overgenomen van die van Michelle Obama in 2008.

Maar vannacht liet het voormalige model van zich horen in een interview met Fox News. Hierin verdedigde zij de aanvallen van Donald Trump op de man van Hillary Clinton, voormalig president Bill Clinton.

"Zij [de Clinton campagne en Republikeinse tegenstanders van haar man] vroegen erom".

Over de uitgelekte videoband waarin haar man praat over het aanranden van vrouwen, is Trump duidelijk. Ze vond het gesprek met Acces Hollywood-presentator Billy Bush, "aanstootgevend" en "onpasselijk". Maar volgens haar zijn deze uitspraken niet representatief voor de man waarmee ze in 2005 trouwde.

“Those words, they were offensive to me and they were inappropriate. And he apologized to me. And I expect — I accept his apology. And we are moving on.”

De stand van de race

Hillary Clinton loopt momenteel ver voorop in de peilingen. Wat betekent dat, vraagt FiveThirtyEight zich af. Het verstevigt Clintons positie als koploper, maar het betekent niet dat haar voorsprong per se zal blijven groeien. Volgens The Washington Post zou er echter een wonder moeten plaatsvinden om Trump te laten winnen. Nog nooit won een kandidaat met zo'n grote afstand tot zijn tegenstander in de peilingen zo laat in de verkiezingen.

Geknoei. Toch?

Donald Trump snapt niet waarom Republikeinse politici zijn complottheorie niet delen dat er geknoeid wordt met de verkiezingen, schrijft Politico.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Of course there is large scale voter fraud happening on and before election day. Why do Republican leaders deny what is going on? So naive!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We have all got to come together and win this election. We can't have four more years of Obama (or worse!).

Gepraat over geknoei, dat wil er bij Republikeinen in Washington en daarbuiten niet in. Maar waar ze het wel mee eens zijn is dat de 'media' vooringenomen is en Clinton steunt.


Hoewel running mate Mike Pence diezelfde zorg deelt, waarschuwde hij desondanks ook voor grootschalige kiesfraude op 8 november. De gouverneur van Indiana wil dat kiezers als onafhankelijke toezichthouders in de gaten houden dat er niet gesjoemeld wordt met stemmen, iets wat volgens onderzoek nauwelijks plaatsvindt in Amerika..

Volgens politieke experts is de stemmingmakerij van de Trump-campagne gevaarlijk voor de stabiliteit in het land en uiterst schadelijk voor het imago van de Verenigde Staten.

GOP nu al klaar voor verzet

Republikeinen in het Capitool kijken al vooruit naar de dagen na 8 november, schrijft Roll Call. Voormalig presidentskandidaat en senator uit Arizona, John McCain, liet in een radio-interview weten, dat zijn partijgenoten in Washington een verenigd front zullen vormen tegen de kandidaten die een mogelijke Democratische president zal voorleggen voor het Hooggerechtshof.

Dat beloven dus vier moeilijke jaren voor Hillary Clinton te worden, mocht zij het Witte Huis winnen in november. The Economist blikte deze zomer al vooruit op het eerste termijn Clinton, en het lijkt erop alsof het tijdschrift het bij het juiste eind heeft.

Het laatste debat

Wat zien we in de nacht van woensdag op donderdag in het allerlaatste presidentiële debat in Las Vegas? PBS blikt alvast vooruit op de strategieën van de twee kandidaten.

Canadezen steunen VS in sociale media-campagne: 'Jullie zijn geweldig'

De verhitte en soms ronduit ordinaire verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton is niet bepaald de beste reclame voor de Verenigde Staten. Het land is verdeeld en verschillen tussen man en vrouw, allochtoon en autochtoon en Democraat en Republikein worden op de spits gedreven. Het land heeft behoefte aan verzoening, zo vonden veel Canadezen. Het in Toronto gevestigde bedrijf Garden Collective kwam op het idee het zelfvertrouwen van de Amerikanen wat op te vijzelen en de sociale media-campagne 'Tell America It’s Great' was geboren. Zelfs The New York Times pikte het initiatief op.

In een veelbekeken video op YouTube wijzen Canadezen hun zuiderburen op zaken waar ze trots op mogen zijn. Amerika is onder meer divers, open, gul, muzikaal en creatief, zo zeggen de Canadezen. Ondanks de moeilijke periode die het land nu doormaakt, houdt Canada van zijn onderbuurman:

Ook op Twitter grepen veel Canadezen de actie aan om de Amerikanen te steunen, vaak met de nodige dosis humor:

Twitter avatar emilysinclair emily sinclair America, you gave the world cherry Coke & the internet & the Golden Girls. Don't let anyone tell you you're not great #tellamericaitsgreat

Onderminister zette FBI onder druk om e-mails Clinton

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Patrick Kennedy zette de FBI onder druk om enkele e-mails van Hillary Clinton van "geheim" in "niet-geheim" te veranderen, en Clinton zo niet in verlegenheid te brengen. Als de e-mails geclassificeerd zouden zijn als niet-geheim kon Clinton immers niet worden aangesproken op het versturen van staatsgeheime informatie vanaf een privé-account. Dat blijkt maandag uit openbaar gemaakte FBI-documenten, meldt Reuters.

Als tegenprestatie zou Kennedy de FBI hebben aangeboden meer agenten van de federale veiligheidsdienst te plaatsen in landen waar dit op dat moment nog niet was toegestaan. De FBI is uiteindelijk niet ingegaan op het voorstel.

Het campagneteam van Trump pikte het nieuws op en spreekt van "onweerlegbaar bewijs" dat Clinton haar "criminele activiteiten probeerde te verdoezelen":

Twitter avatar TeamTrump Official Team Trump CORRUPTION CONFIRMED: FBI confirms State Dept. offered 'quid pro quo' to cover up classified emails
https://t.co/A3mCNBLCsO

John Oliver: er zijn niet twee, maar vier slechte kandidaten

Trump of Clinton, dat is een keuze tussen twee impopulaire presidentskandidaten. Veel Amerikanen, vooral jongeren, overwegen daarom te stemmen op een alternatieve third-party-kandidaat. Maar waar staan ze voor, en zijn zij wél een slimme keus? Komiek John Oliver is sceptisch:

While you were sleeping

Gouverneur Pat McCrory van North Carolina noemt de bomaanslag op het Republikeinse hoofdkantoor in Hillsborough een "aanval op onze democratie."

Hij gaat er volgens The Charlotte Observer alles aan doen om de daders te pakken te krijgen:

"In onze samenleving is er geen plaats voor geweld en al helemaal niet tijdens de verkiezingen. Ik zal alle middelen die ik heb als gouverneur gebruiken om de lokale autoriteiten te helpen met het onderzoek."

Het kantoor in Hillsborough werd in de nacht van zaterdag op zondag bestookt met een brandbom en ook werd op een gebouw vlakbij een waarschuwing voor de "nazi-Republikeinen" geschreven. De regio Orange County waar Hillsborough in ligt is in overgrote meerderheid Democratisch.

Donald Trump geeft "de beesten die Hillary Clinton en de Democraten vertegenwoordigen" de schuld.

Animals representing Hillary Clinton and Dems in North Carolina just firebombed our office in Orange County because we are winning @NCGOP

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 oktober 2016

Hillary Clinton noemt de aanval afschuwelijk en onacceptabel en is heel dankbaar dat er niemand gewond is geraakt.

The attack on the Orange County HQ @NCGOP office is horrific and unacceptable. Very grateful that everyone is safe.

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 16 oktober 2016

Republikeinse bestuurders: opmerkingen Trump over verkiezingsmanipulatie onverantwoordelijk
Republikeinse kopstukken nemen afstand van de aanhoudende opmerkingen van hun kandidaat Donald Trump dat de verkiezingen gemanipuleerd worden door een samenzwering van de media en de Democratische partij. Eerst zei zijn running mate Mike Pence al dat hij en Trump "de uitslag absoluut zullen respecteren."

En nu noemt John Husted een Republikeinse bestuurder uit Ohio het in The New York Times "fout en onverantwoordelijke retoriek" van welke kandidaat dan ook om de integriteit van de verkiezingen in twijfel te trekken zonder bewijs:

"We hebben het makkelijk gemaakt om te stemmen en moeilijk om vals te spelen. We gaan goede en eerlijke verkiezingen houden in Ohio."

En Husted is niet de enige, meerdere (oud-)bestuurders van de Republikeinse partij vinden het gevaarlijk wat Trump doet. Zo ook Trey Grayson uit Kentucky:

"Het is zo onverantwoordelijk, want wat hij doet raakt echt het hart van onze democratie. Wat zo goed is aan Amerika is dat we onze leiders vervangen via de stembus en niet met kogels.“

Guus Valk over Trumps laatste strohalm
Nu Donald Trump in vrijwel alle peilingen een groeiende achterstand op Hillary Clinton heeft, prijst hij die peilingen veel minder dan aan het begin van de campagne:

"Overal waar ik kom, zie ik honderden vrouwen met ‘Vrouwen voor Trump’-borden. En dan zeggen de peilingen dat ik het niet goed doe bij de vrouwen. Ik weet het niet, hoor."

Maar correspondent Guus Valk schrijft dat hij hoop kan putten over wat er tijdens de Democratische voorverkiezingen in Michigan. Toen voorspelde alle peilingen een verpletterende overwinning voor Hillary Clinton, maar won Bernie Sanders.

Lees hier het hele artikel: Trumps laatste strohalm.

Trump boos over persiflage Saturday Night Live

Het satirische programma 'Saturday Night Live' maakt nu volgens Donald Trump ook deel uit van het grote mediacomplot tegen hem. De Republikeinse kandidaat kan absoluut niet lachen om de veelgeroemde persiflage die acteur Alec Baldwin van hem neerzet:

"Het is tijd om te stoppen met deze saaie en totaal niet grappige show. De persiflage van Alec Baldwin is smerig. De media bepalen deze verkiezingen."

Watched Saturday Night Live hit job on me.Time to retire the boring and unfunny show. Alec Baldwin portrayal stinks. Media rigging election!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 oktober 2016

In de laatste uitzending van Saturday Night Live werd gesuggereerd dat Trump racistisch is en overdreef Alec Baldwin zijn seksistische gedrag, voor zover dat tenminste mogelijk is. Ook zette hij Trump neer als halve pedofiel:

"Ik hou van kinderen, ik trouw met ze!"

Grappig of niet? Oordeel zelf:

Hoofdkantoor Republikeinen in North Carolina bestookt met brandbom

Het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij in Hillsborough in de staat North Carolina is afgelopen nacht bestookt met een brandbom. Dat hebben lokale autoriteiten zondag bekendgemaakt. De brandbom werd door een raam naar binnen gegooid en richtte flinke schade aan. Niemand raakte gewond.

Ook werd met graffiti een hakenkruis op de muur gespoten van een aangrenzend gebouw, met daarbij de tekst "Nazi Republikeinen rot op of anders". Dallas Woodhouse, leider van de Republikeinen in North Carolina, stelt dat het "een wonder" is dat niemand door de aanslag is gedood.

Volgens een verklaring op de website van de plaats Hillsborough heeft de brandbom veel schade aangericht in het gebouw, zoals ook blijkt uit het eerste beeld van het incident op Twitter:

Twitter avatar gdebenedetti Gabriel Debenedetti The NC GOP just put out a release saying its Hillsborough office was firebombed https://t.co/7zYniRgtsN

Pence weerspreekt opnieuw standpunten Trump

Het was tijdens het tweede debat een van de opvallendste momenten: Donald Trump zei onomwonden dat hij en zijn running mate Mike Pence het oneens waren over hoe de crisis in Syrië aangepakt moet worden. Nu heeft Pence zich weer van andere standpunten bediend dan Trump.

De gouverneur van Indiana heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat de e-mailhack van de Democratische partij waarschijnlijk het werk is van Rusland:

"Ik geloof dat het bewijs in die richting blijft wijzen."

Ook zei Pence dat er wat hem betreft serieuze actie moet worden ondernomen "richting Rusland of elke andere soevereine natie die de privacy en veiligheid van de Verenigde Staten bedreigt." Trump betwijfelt of de Democraten überhaupt wel gehackt zijn.

Het hackstandpunt is niet het enige waarop Trump afwijkt van Pence. Zelfs niet het enige op deze zondag. Trump is de afgelopen week druk doende beschuldigingen aan zijn adres over seksueel misbruik van vrouwen te ontkennen. Volgens hem zijn de media bezig aan een lastercampagne en zijn ze onderdeel van een systeem dat er alles aan doet Hillary Clinton president te laten worden. De verkiezingen zijn doorgestoken kaart, aldus Trump. Zondag deed hij daar nog een schepje bovenop door te zeggen dat er ook fraude gepleegd gaat worden bij stembureaus.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The election is absolutely being rigged by the dishonest and distorted media pushing Crooked Hillary - but also at many polling places - SAD

Mike Pence zei echter bij tv-zender CBS dat de Republikeinen "de uitslag zullen respecteren". Volgens Pence heeft Trump dat in het eerste debat ook al gezegd en is er dus niks aan de hand.

Redskins rule

De verkiezingen zijn pas op 8 november, maar vanavond is al bekend wie er wint. Tenminste, voor bijgelovige Amerikanen en liefhebbers van vergezochte statistische verbanden. Nee, niet omdat de verkiezingen rigged zijn, zoals Donald Trump beweert, maar vanwege de Redskins rule.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This election is being rigged by the media pushing false and unsubstantiated charges, and outright lies, in order to elect Crooked Hillary!

In 2000 ontdekte statisticus Steve Hirdt van het Elias Sports Bureau een grappige wetenswaardigheid. Als American Football-team Washington Redskins zijn laatste thuiswedstrijd voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, dan wint de partij van de zittende president de race om het Witte Huis. Verliezen de Redskins, dan wint de oppositiepartij.

Van de twintig verkiezingen die zijn gehouden sinds de Redskins in 1936 werden opgericht, zijn ze negentien keer 'netjes' via de regel verlopen. Maar zoals het gaat met dit soort statistiek, moet de waarheid soms een handje geholpen worden om kloppend te blijven. In 2004 verloren de Redskins maar behield George W. Bush zijn presidentschap. Betekende dat dan niet dat de regel was verbroken? Nee, vond Hirdt.

In 2000 had Al Gore als Democratische kandidaat weliswaar verloren van Bush, maar wél de popular vote gewonnen. In het Amerikaanse kiessysteem is het mogelijk meer stemmen van het gewone volk te krijgen, maar minder kiesmannen en daarom het presidentschap mis te lopen. Hirdt paste de regel aan: als de winnaar van de popular vote de verkiezing niet wint, dan draait de regel de verkiezing vier jaar daarna om.

De enige keer dat de statistiek ook met de aangepaste regel niet meer klopte, was vier jaar geleden. Toen verloren de Redskins, maar werd de zittende president Barack Obama herkozen. Zelfs Hirdt kon de regel niet meer zodanig veranderen dat die in z'n statistische plaatje bleef passen.

Vanavond spelen de Redskins tegen de Philadelphia Eagles. Het belooft spannend te worden. Beide teams wonnen dit seizoen drie wedstrijden, maar de Redskins speelden én verloren er eentje meer.

Aantal vrouwen dat Trump beschuldigt loopt op

Het aantal vrouwen dat Trump beschuldigt van seksuele intimidatie, aanranding en onzedelijke betasting loopt op. Een overzichtje van de beschuldigingen die de laatste weken naar voren zijn gekomen:

1) Cathy Heller (63) uit New York: Trump zou haar twintig jaar geleden op de mond hebben geprobeerd te zoenen in zijn club Mar-a-Lago. (The Guardian)
2) Zummer Servos, kandidate van The Apprentice in 2006: beschuldigt Trump ervan haar in een hotel in Beverly Hills in 2007 bij haar borst te hebben gegrepen en geprobeerd te zoenen.
3) Kristen Anderson: zegt dat Trump haar begin jaren 90 in een bar in Manhattan onzedelijk betastte. Hij zou met zijn hand onder haar rok zijn gekropen toen ze met wat vrienden iets zat te drinken. (The Washington Post)
4) Mindy McGillivray (36): beweert dat Trump haar in 2003 tegen haar zin heeft betast in zijn club Mar-a-Lago. (Palm Beach Post)
5) Natasha Stoynoff: Trump zou haar in zijn club Mar-a-Lago tegen de muur hebben gedrukt en zijn tong in haar mond te hebben geduwd. (People Politics)
6) Een vriendin van CNN-presentatrice Erin Burnett die anoniem wil blijven: zegt dat Trump in 2010 haar in het toilet van de Trump Tower probeerde te zoenen na haar Tic Tacs te hebben gegeven. (CNN)
7) Temple Taggart: in 1997 zou Trump de voormalige Miss Utah twee keer op de mond hebben geprobeerd te zoenen tijdens een repetitie voor een Miss-verkiezing. (MSNBC)
8) Jessica Leeds (74) uit New York: 30 jaar geleden zat Trump naast haar in een vliegtuig toen hij haar bij de borsten zou hebben gegrepen en met zijn hand onder haar rok probeerde te komen. (The New York Times)
9) Rachel Crooks (33) uit Ohio: zegt dat Trump haar in 2005 op de mond probeerde te zoenen toen ze werkte als receptioniste bij een vastgoedbedrijf dat in de Trump Tower was gevestigd.(The New York Times)
10) Jill Harth: in 1992 zou Trump haar tijdens een zakelijke bespreking onder tafel onder haar rok hebben gegrepen, in 1993 duwde hij haar in zijn club Mar-a-Lago tegen de muur en probeerde weer onder haar jurk te komen. (The Guardian)

Voor een uitgebreid overzicht, kijk bij CNN of bij Vox dat ook een aantal andere incidenten opsomt waarbij Trump de kleedkamer inliep waar deelnemers van een Miss-verkiezingen zich stonden om te kleden.

While you were sleeping

Wikileaks heeft zaterdag transcripties van de goedbetaalde speeches van Hillary Clinton voor zakenbank Goldman Sachs vrijgegeven. Daaruit blijkt opnieuw dat Clinton veel dichter tegen Wall Street aanschurkt dan ze in de voorverkiezingen tegen Bernie Sanders en nu in de laatste etappe van de race naar het Witte Huis met Donald Trump wil laten blijken.

Foto: Timothy Clary / AFP

Foto: Timothy Clary / AFP

Het gaat om drie compleet uitgeschreven toespraken uit 2013 waarvoor ze in totaal 675.000 dollar heeft gekregen. Ze zei tegen de toehoorders dat ze "uitstekende relaties" met bankiers heeft en dat mensen in de financiële sector het beste kunnen oordelen over regulering na de crisis.

"Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd en hoe voorkomen we dat het weer gebeurd? Jullie moeten helpen dat uit te zoeken en verzekeren dat we het dit keer wel goed doen."

Ook sprak ze zich uit voor vrijhandel waar ze nu zegt tegen nieuwe handelsverdragen te zijn. Bernie Sanders viel Clinton steeds aan over haar nauwe banden met Wall Street en eiste tijdens de voorverkiezingen dat ze deze toespraken openbaar zou maken.

Dat weigerde ze en ironisch genoeg zijn ze nu alsnog openbaar geworden omdat ze er in haar campagneteam intern over mailden om voorbereid te zijn voor het geval ze zouden uitlekken. Als ze dat niet hadden gedaan had Wikileaks de documenten nooit kunnen publiceren.

Het campagne-team van Clinton wil niet bevestigen of ontkennen of de transcripties authenthiek zijn.

Trump-team botst hard met lokale Republikeinse partijvoorzitter Ohio
De swing-state Ohio is cruciaal voor Donald Trump om de verkiezingen te kunnen winnen. Maar het is volgens The Financial Times oorlog tussen de campagneleider van Donald Trump en de lokale voorzitter van de Republikeinse partij.

In een brief aan lokale bestuurders schrijft campagneleider Robert Paduchik dat hij en Trump boos zijn over het "volslagen bizarre" gedrag van voorzitter Matt Borges:

"Voorzitter Borges was bezig met een zelf-promotie tour langs lokale en nationale media om de genomineerde van onze partij te bekritiseren."

Volgens Paduchik vindt Trump dat "dit de reden is dat mensen het vertrouwen verliezen in het establishment en de partijleiders."

Borges ondersteunde tijdens de voorverkiezingen John Kasich en heeft in de laatste weken weinig enthousiasme voor Trump op kunnen brengen, al is hij hem ook niet in het openbaar afgevallen.

Hij zei bijvoorbeeld dat zijn vrouw hem had verboden borden van Trump in hun tuin te zetten, omdat ze het niet eens is met sommige dingen die hij zegt tijdens de campagne. Ook heeft hij Trump op de man af gevraagd of hij racistische uitspraken heeft gedaan waarin hij het zwaarbeladen woord 'nigger' zou hebben gebruikt.

Opnieuw beschuldiging van ongewenste intimiteiten door Trump
In een interview met The Guardian vertelt de nu 63-jarige Cathy Heller dat Donald Trump zo'n 20 jaar geleden in zijn club Mar-a-lago precies met haar gedaan heeft waar hij over opschepte in de vorige week openbaar geworden video uit 2005:

"Hij pakte mijn hand, greep me vast en ging voor mijn lippen."

Toen Heller achteruit helde om hem te ontwijken zei hij "Ach, kom op" en toen ze haar hoofd wegdraaide gaf hij haar met de nodige kracht toch een iets te lang durende kus net aan de rand van haar mond en liep daarna gewoon weg.

Donald Trump 'grabbed me and went for the lips', says ninth accuser https://t.co/tfcn5uUmKb

— The Guardian (@guardian) 15 oktober 2016

Vrienden en familie zeggen dat Heller dit verhaal altijd al tegen hen verteld heeft. Trump ontkent tot nu toe alle beschuldigingen van andere vrouwen. Heller zegt daarover:

"Hij kan toch niet volhouden dat we allemaal leugenaars zijn."

Tijdens de campagne-bijeekomst in New Hampshire waarbij Trump ook voorstelde voor het volgende debat een drugstest te doen zei hij dat de media corrupt zijn en met het publiceren van al die valse beschuldigingen alles aan doen om Clinton verkozen te krijgen tot president. Eerder op de dag tweette hij in nog sterkere bewoordingen al iets soortgelijks:

This election is being rigged by the media pushing false and unsubstantiated charges, and outright lies, in order to elect Crooked Hillary!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 oktober 2016

Trump wil een drugstest voor het komende debat

Donald Trump wil dat er voorafgaand aan het volgende debat een drugstest wordt afgenomen. Volgens hem was er met Hillary Clinton tijdens het afgelopen debat wat raars aan de hand en hij suggereert volgens The New York Times dat ze onder de drugs zat. Trump deed dat zaterdagmiddag tijdens een campagnebijeenkomst voor duizenden mensen op een parkeerplaats in Portsmouth, New Hampshire:

"We moeten vantevoren een drugstest doen, want ik weet niet wat er aan de hand is met haar. Aan het begin van het laatste debat was ze helemaal opgepompt en aan het eind was het van 'Oh, haal me hier weg'. Ze kon haar auto nauwelijks bereiken."

Hillary Clinton voert dit weekend geen campagne om zich voor te bereiden op het derde en laatste debat van komende woensdag.

Trump valt Clinton al de hele campagne aan op haar gebrek aan uithoudingsvermogen. Ook afgelopen woensdag kwam hij weer met een spotje waarin hij stelt dat zijn rivale een wankele gezondheid heeft en daarom niet geschikt is voor het presidentschap.

While You Were Sleeping

Trump heeft ontkend dat hij Zummer Servos betast heeft. Gisteren kwamen nog twee vrouwen naar buiten die beweren dat zich aan hen heeft vergrepen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Nothing ever happened with any of these women. Totally made up nonsense to steal the election. Nobody has more respect for women than me!

Servos beweert dat Trump in een hotel in Beverly Hills haar herhaaldelijk heeft geprobeerd te zoenen toen ze een afspraak hadden om over een baan te praten. Ze was een van de deelnemers aan Trumps programma The Apprentice in 2006. Op een campagnebijeenkomst in North Carolina haalde Trump uit naar de media die een “absurd theater creeren om ons democratische proces te verscheuren en de hersens van Amerikanen te vergiftigen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The failing @nytimes reporters don't even call us anymore, they just write whatever they want to write, making up sources along the way!

Trump ontkende opnieuw de beschuldigingen door te suggereren dat vrouwen niet aantrekkelijk genoeg waren.

“Het zijn leugens, ik heb geen idee wie die vrouwen zijn. Geloof me, ze zou niet mijn eerste keus zijn. Dat kan ik je met zekerheid zeggen.”

Qatar zou donatie aan Clinton hebben gedaan
In de duizenden gehackte e-mails van Clintons campagnemanager John Podesta, die Wikileaks eerder deze week heeft gepubliceerd, zitten e-mails die er op wijzen dat Qatar een miljoen dollar aan de Hillary Clinton Foundation wilde doneren. Dit terwijl Clinton tijdens haar ministerschap zelf beloofde donaties van andere landen aan banden te zullen leggen omdat het Amerikaanse buitenlandbeleid mogelijk beïnvloed zou kunnen worden.

In een e-mail van 2012 schrijft een medewerker van de liefdadigheidsinstelling dat tijdens een ontmoeting die hij had met de ambassadeur van Qatar deze opmerkte dat de regering van Qatar geld wilde doneren ter gelegenheid van Bill Clintons verjaardag. De ambassadeur vroeg om “5 minuten in New York met Bill Clinton” om hem een cheque te overhandigen van een miljoen dollar.

De e-mails maken niet duidelijk of de donatie ook is doorgegaan, al staat op de website van de stichting dat Qatar een keer een bedrag gedoneerd heeft aan. Een woordvoerder van de stichting wilde de donatie uit de e-mail niet bevestigen, schrijft persbureau Reuters. Maar zei wel dat Qatar sinds 2002 soms wel grotere bedragen gedoneerd heeft aan de stichting.

'Opnieuw beschuldigen twee vrouwen Trump van aanranding'

Er hebben zich opnieuw twee vrouwen gemeld die zeggen dat ze te maken hebben gehad met ongewenste intimiteiten door Donald Trump. Het gaat onder meer om Summer Zervos, een kandidaat uit het vijfde seizoen van de tv-show The Apprentice. In de realityserie wordt een opvolger gezocht voor de zakenman.

Volgens de advocaat van Zervos, Gloria Allred, dacht de kandidate in 2007 een zakelijke lunch te hebben met Trump. In plaats daarvan werd ze naar een slaapkamer van de Republikein geleid. "Zijn kleren lagen al op het bed", zo verklaarde ze volgens persbureau AP op een persconferentie:

"Hij vroeg me om naast hem te komen zitten. Dat deed ik. Hij pakte me vervolgens bij mijn schouder en begon me op een agressieve manier te zoenen en plaatste zijn hand op mijn borst."

Het is niet bekend of Zervos aangifte heeft gedaan van het voorval. Trump ontkentdesgevraagd tegenover het persbureau de beschuldiging.

Zervos is niet de enige die vrijdag haar beklag deed over het gedrag van de zakenman. Er heeft zich volgens de Washington Post nog een vrouw gemeld die zegt het slachtoffer te zijn van aanranding door Republikein Donald Trump. Kristen Anderson was met wat bekenden in een bar in Manhattan toen ze ineens een hand onder haar rok voelde kruipen, zo richting haar kruis. De Amerikaanse duwde de hand naar eigen zeggen weg en sprong van de bank af waarop ze zat. Toen ze zich omdraaide, herkende ze de zakenman:

"Het was zo overduidelijk hem: met zijn haar en die wenkbrauwen. Ik bedoel: niemand heeft zulke wenkbrauwen behalve hij."

Het incident gebeurde begin negentig, zegt Anderson tegen de krant en duurde niet langer dan dertig seconden. Ze besloot geen aangifte te doen: "Het was erg raar en lomp. Maar we wisten allemaal dat Trump lomp was, dus ik dacht: laten we maar gewoon doorgaan." Vrienden van de vrouw bevestigen het verhaal aan de Washington Post.

De beschuldigingen richting Trump over zijn ongewenste seksuele intimiteiten stapelen zich de afgelopen dagen op. Verschillende vrouwen zeggen betast te zijn door de Republikein. Trump zelf ontkent alle aantijgingen en doet ze af als "beschuldigingen van vrouwen die in de publiciteit willen komen".

Wat als alleen geiten mochten stemmen?

Het gaat hartstikke goed met de campagne van Donald Trump. Als we zijn zoon Eric moeten geloven. Hij stuurde woensdag een mail naar Trump-aanhangers met daarin goed nieuws: het gaat zelfs beter dan ooit. Hij vroeg stemmers en donateurs vertrouwen te blijven houden in de met schandalen omgeven campagne van de presidentskandidaat. In het mailtje stuurde hij een kaartje mee van statisticus Nate Silver, van FiveThirtyEight. Trump zou enorm voor staan op zijn opponent Hillary Clinton, een landslide victory:

91911082_erictrump

Rood betekent dat Trump aan de winnende hand is, blauw staat voor Clinton-territorium. Eric had echter een ding, per ongeluk of niet, over het hoofd gezien: het is een kaartje met hoe mannen momenteel zouden stemmen. Er was ook een kaartje met hoe vrouwen zouden stemmen, maar die werd door het Trump-kamp vergeten:

Twitter avatar NateSilver538 Nate Silver Here's what the map would look line if only women voted: https://t.co/sjVY67qouE https://t.co/rrc3GuXmGl

Uit een inventarisatie van MSNBC blijkt dat gender voting iets is van alle tijden. Vrouwen stemmen vaker Democraten, mannen vaker op Republikeinen. In 2012 stemden vooral vrouwen op Obama (55 procent), mannen stemden vooral op Mitt Romney (52 procent). De afgelopen 25 jaar hebben mannen maar twee keer vooral op de Democratische kandidaat gestemd. Vrouwen hebben nog nooit in meerderheid op een Republikeinse kandidaat gestemd.

Uit de peiling van The Atlantic en PRRI van afgelopen dinsdag bleek dat vrouwen massaal Trump massaal de rug toekeren en op Clinton stemmen.

Voor het eerst in een maand tijd loopt Trump ook niet meer voor op Clinton in de Los Angeles Times-peiling, waar hij normaliter wel bovenaan staat.

Leugentje om eigen bestwil of niet, op Twitter gingen veel mensen aan de slag met andere, net zo 'representatieve' kaartjes.

Twitter avatar tomgara Tom Gara Crazy - this is what the electoral map would look like if only goats voted. https://t.co/53nYlrZiO1

Of beren?

Twitter avatar ThomasLS Thomas L. Strickland Here's what the map would look like if we gave bears the right to vote. https://t.co/gtZ8XYG5G2

Of deze inheemse hagedissoort?

Twitter avatar splendor Dustin Engstrom Here's what the map would look like if only the common sagebrush lizard voted. https://t.co/olnlprU89g

Mensen die van monorails houden.

Twitter avatar JohnGHendy John Hendrickson Here's the electoral map if only monorail enthusiasts voted https://t.co/IvFWzG3n1K

The Force is strong in this one...

Twitter avatar HayesBrown Hayes Brown This is what the electoral map would look like if only members of the Resistance voted https://t.co/RNVxypAF8k

En iemand die je nooit in de steek zal laten, je niet teleur zal stellen? Iemand die niet rond gaat rennen en je gaat verlaten?

Twitter avatar asmith83 Adam Smith Here's what the map would look like if people never gonna say goodbye or tell a lie https://t.co/9vYga6iOLs

Nog 25 dagen bellen en op de deur kloppen

De Amerikaans-Nederlandse historicus en politicoloog Felix Klos werkt voor de campagne van Hillary Clinton in de belangrijke swing state Iowa. In een blog voor NRC vertelt hij wat hij meemaakt. Deze week over de 'Ground Game' in Iowa:

"De deurenkloppers zijn ons belangrijkste wapen in de ground game: zij maken het Democraten zo makkelijk mogelijk om zo vroeg mogelijk te stemmen. Jodie en Tim hebben zelf al een tijd niet meer op deuren geklopt, maar ze geven de campagne iets bijzonders: een thuishonk in het hart van de gemeenschap."

Lees hier het hele blog: Nog 25 dagen bellen en op deuren kloppen

While You Were Sleeping

De felheid van de campagne begint aan beide kanten nog meer op te lopen. Team Obama/Clinton haalde gisteravond flink uit naar het Republikeinse kamp. Michelle Obama stapte af van haar standaard pro-Clintonpraatje in New Hampshire, maar hield een bevlogen betoog. Ze was "persoonlijk diep in haar hart geraakt" door alle vrouwonvriendelijke opmerkingen van Trump vertelde ze. Gepassioneerd sprak ze haar verontwaardiging en ongeloof uit over het feit dat iemand die dit soort dingen zegt mogelijk president van de VS kan worden.

"Die schandalige opmerkingen over ons lichaam. Het gebrek aan respect voor onze ambities en ons intellect. (..) Het is wreed en angstaanjagend. (..) Dit is niet normaal. Dit is geen politics as usual. Dit is beschamend, onverdraaglijk, ongeacht voor welke partij je stemt. Er is geen enkele vrouw die het verdient zo te worden behandeld."

Barack Obama: Republikeinen zijn te laat
President Obama haalde op zijn beurt uit naar de Republikeinen die de afgelopen dagen niet wisten hoe snel ze afstand moesten nemen van Trump nadat de video uitlekte waarin hij opschept hoe hij vrouwen betast. 8 november kiezen Amerikanen ook voor de senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden. Republikeinen vrezen nu bij die verkiezingen ook flink terrein te verliezen.

Lees ook: Het is nu ieder voor zich bij de Republikeinen.

Obama vond dat de Republikeinen nogal 'laat' waren met het intrekken van hun steun voor Trump.
.

"Het probleem is niet dat alle Republikeinen hetzelfde denken als Trump. Het probleem is dat ze hem al die jaren al in het zadel gehouden hebben. Ze voeren hun kiezers al jaren onzin. Senatoren hadden beter moeten weten, maar hebben zwijgend toe staan kijken. Zij hebben zijn kandidatuur mogelijk gemaakt."

(AP)

Trump blijft ontkennen

Trump ontkende gisteravond opnieuw met klem tijdens een rally in Ohio en later in Florida de beschuldigingen tegen hem dat hij vrouwen onzedelijk heeft betast. Gisteren publiceerde The New York Times een artikel waarin drie vrouwen zeggen door hem te zijn aangerand. Daarna doken er nog meer soortgelijke verhalen op in andere media. Een van de beschuldigingen van een verslaggeefster voor People Magazine ontkende hij overigens door opnieuw een vrouw-onvriendelijke opmerking te maken, schrijft The New York Times.

"Kijk naar haar, kijk naar wat ze schrijft; ik dacht het niet."

Trump zei dat het allemaal deel uitmaakt van een grote haatcampagne door de Clintons om hem uit het Witte Huis te houden, schrijft The Washington Post. Hij schetste de verkiezingen als het grote moment van een 'afrekening en een 'botsing der beschavingen'.

"Iedereen die de Clintons uitdaagt, wordt bestempeld als sexist, racist en xenofoob. Ze slepen je door de modder, verwoesten je carrière en je familie, je reputatie. Ze liegen, liegen en liegen, alles wat nodig is. De Clintons zijn criminelen, vergeet dat niet."

"De enigen die deze corruptie machine kan stoppen zijn jullie. De enige kracht die sterk genoeg is om ons land te redden zijn wij. De enige mensen die dapper genoeg zijn om deze corrupte weg te stemmen zijn jullie."

Via zijn advocaat eiste Trump intrekking van het artikel. The NYT heeft rectificatie geweigerd en in een brief terug laten weten het geen probleem te vinden Trump in een rechtszaak 'terecht te wijzen'. Persbureau Reuters grasduinde daarop in de archieven van rechtbanken waaruit blijkt dat Trump ondanks vaak geuite dreigingen, de afgelopen decennia geen krant voor de rechter wegens smaad heeft gesleept.

Wat als alleen mannen mochten stemmen?

Als vrouwen vandaag de dag in Amerika niet naar de stembus mochten, dan zou Donald Trump de winnaar zijn van de presidentsverkiezingen. Tot die conclusie komt statisticus Nate Silver op zijn website FiveThirtyEight.

Silver maakte een kaart waarop te zien is in welke staten Trump zou winnen. Volgens de peilingen zou de presidentskandidaat 350 kiesmannen winnen en bijna alle staten zouden rood kleuren.

Twitter avatar NateSilver538 Nate Silver And here's if just dudes voted. https://t.co/HjqJzIVwc4

Vrouwenkiesrecht

Dat Trump zou winnen als er alleen maar mannen mochten stemmen, is niet vreemd en dat komt mede door zijn vulgaire uitspraken over vrouwen dit weekend. Op Twitter is de hasthag 'repeal the 19th' de afgelopen uren steeds vaker te zien. Met de hashtag wordt het negentiende amendement van de grondwet bedoeld waarmee de vrouwen kiesrecht kregen.

Twitter avatar southernpearl92 Meghan Capps Thought #repealthe19th was a joke. It wasn't...

NY Times: reputatie Trump valt niet te schaden

The New York Times weigert het artikel te verwijderen waarin vrouwen aan het woord komen die Donald Trump ervan beschuldigen hen te hebben betast. Dat heeft advocaat David McCraw van de krant aan de advocaat van Trump laten weten. Trump had een rectificatie geëist omdat er volgens hem niks van de beschuldiging klopt. En daarnaast zou het stuk smadelijk zijn, aldus Trumps advocaat.

Nee hoor, reageert advocaat McCraw, van smaad is geen sprake:

"De essentie van een smaadzaak is het beschermen van iemands reputatie. [...] Niets van wat in ons artikel staat heeft ook maar een gering effect op de reputatie van meneer Trump die hij zelf, door zijn woorden en daden, gecreëerd heeft."

Ook beschuldigde Trump de journalisten ervan de feiten niet gecheckt te hebben. McCraw weerspreekt dat. The New York Times publiceerde nieuwswaardige informatie die van groot publiek belang is, zegt hij. Als Trump het daar niet mee eens is, vindt The New York Times het geen probleem hem in een rechtszaak "terecht te wijzen".

De volledige brief van de advocaat van The New York Timescuqivy3wiaapfpy

Kiezers registreren zich door herinnering Facebook

“Are you registered to vote? Register now to make sure you have a voice in the election.”

Die boodschap kregen kiesgerechtigde Amerikaanse Facebook-gebruikers te lezen tussen 23 en 26 september. Met effect, schrijft The New York Times. Verzamelde data toont aan dat het aantal Facebookers die zich registreerden om te gaan kiezen – een verplichting om in november naar de stembus te mogen – nadat de oproep gedaan werd, afhankelijk van de staat, met een factor twee tot wel 23 toenam, in vergelijking met periodes daarvoor.

In Californië registreerden zich 124.000 mensen op de dag van de oproep: goed voor plek vier in de geschiedenis van dagen waarop de meeste Californiërs zich registreerden. In Minnesota leidde het tot een recordaantal registraties in een week.

Wie plukt de politieke vruchten van het zaaiwerk van Facebook? De Democraten, volgens The New York Times. Facebook heeft niet bijgehouden welke kiezers zich naar aanleiding van de campagne precies hebben geregistreerd, maar bekend is wel dat er meer vrouwen dan mannen Facebooken en meer jongvolwassenen dan ouderen. En die beide groepen neigen over het algemeen naar de Democraten.

Sinds 2008 toont Facebook de boodschap aan gebruikers.

00xp-facebook-blog427

Trump haalt ook op Twitter uit naar The New York Times

Donald Trump heeft op Twitter uitgehaald naar The New York Times. De krant publiceerde vandaag een verhaal waarin twee vrouwen beweren te zijn aangerand door de presidentskandidaat. Volgens Trump is het verhaal "totaal gefabriceerd".

The phony story in the failing @nytimes is a TOTAL FABRICATION. Written by same people as last discredited story on women. WATCH!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 oktober 2016

Trump ontkende eerder vandaag al in alle toonaarden dat hij de vrouwen zou hebben aangerand. Via zijn advocatenkantoor eiste hij dat het stuk wordt verwijderd. In een lokale krant in Florida meldde zich een derde slachtoffer en ook bij andere media druppelen de klachten binnen.

Opnieuw video van Trump opgedoken met vulgaire praat

Beelden waarop te horen is dat Donald Trump over een jong meisje zegt dat hij "over tien jaar met haar zal daten", zijn vandaag door het Amerikaanse CBS News naar buiten gebracht.

Het fragment is in 1992 opgenomen en te horen is hoe Trump, als hij een roltrap opgaat, een meisje aanspreekt. Hij vraagt haar of ze ook de roltrap opgaat en draait zich dan om naar de interviewer en zegt: "Over tien jaar ga ik met haar op date. Kun je dat geloven?"

The Washington Post bracht dit weekend al een video naar buiten waarin Donald Trump zich veel zei te kunnen permitteren omdat hij beroemd is. Hij zei onder meer mooie vrouwen als vanzelf te kussen. Daaraan voegde hij lachend toe dat vrouwen het hem toestaan ze in hun kruis te grijpen. Trump deed zijn uitspraken af als “kleedkamerpraat”.

Time past Trump-cover uit augustus aan

Misschien komt onze nieuwste cover sommige lezers bekend voor, schrijft het Amerikaanse weekblad Time vandaag in haar redactioneel commentaar. En dat kan goed kloppen. De nieuwe cover is namelijk een variatie op de cover die in augustus het weekblad sierde.

Destijds ging de campagne van Donald Trump door een crisis en was het thema van de cover "meltdown", met daarop een illustratie van een smeltende Trump. Toen de crisis rond de campagne afgelopen week escaleerde vroeg Time ontwerper Edel Rodriguez de illustratie aan te passen. "Total meltdown" heet de cover nu, met daarop een volledig tot plasje ingezakte Trump.

trump-compare-final

Het is overigens de zesde keer dat het hoofd van Trump op de voorkant van Time prijkt: één keer in 1989, de overige keren afgelopen jaar. Hillary Clinton stond al 31 keer op de Time-cover.

The Washington Post publiceert "slotpleidooi" over Trump

The Washington Post heeft de afgelopen zestien maanden een dossier opgebouwd in de zaak Donald Trump en publiceert vandaag het "slotpleidooi". Dat schrijft de krant in een uitgebreid redactioneel commentaar. Daarin worden meer dan dertig uitspraken en voorvallen uit de roerige campagne van de vastgoedmagnaat op een rijtje gezet, voorzien van commentaren van opiniemakers en de hoofdredactie:

"Wat hieronder staat is maar een voorproefje uit zijn vele onjuiste, kwaadwillige en onkundige uitingen die hij sinds de start van zijn campagne heeft gedaan."

The Washington Post noemt Trump ongeschikt voor het presidentschap en spreekt in een apart commentaar "zonder twijfel" zijn steun uit voor Hillary Clinton. Zij wordt omschreven als "zeer geschikt en zeer goed voorbereid". Trump wordt onder meer een demagoog, een gevaar en een narcist genoemd.

Lees de kritiek van The Washington Post op Trump hier: The Closing Argument Against Trump

Wat kiest Amerika op 8 november?

Op 8 november beslissen de Amerikanen niet alleen wie ze de komende vier jaar in het Witte Huis willen zien, maar ook wie plaats mogen nemen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Zo zijn er in de Senaat 34 zetels te vergeven; 24 daarvan zijn nu nog in handen van de Republikeinen. Maar nu Donald Trump terrein verliest, vreest de partij voor de kansen van hun kandidaten.

Het leidde er deze week toe dat Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kandidaten voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aanspoorde alleen nog voor zichzelf campagne te voeren. Tot grote woede van Donald Trump. Maar er staat meer op het spel:

Klik of tap op de bolletjes voor meer informatie:

While you were sleeping

Volgens twee verschillende kranten bleef het bij Donald Trump niet alleen bij stoere praat over seks. In The New York Times komen twee vrouwen aan het woord die zeggen in het verleden door hem te zijn aangerand. De eerste is de nu 74-jarige Jessica Leeds uit New York die dertig jaar geleden in een vliegtuig door hem bij de borsten werd gegrepen en zijn hand onder haar rok voelde:

"Hij leek wel een octopus. Zijn handen waren overal."

A woman sat next to Trump on a plane. About 45 minutes after takeoff, she says, the touching began. https://t.co/ZaE8dmHjYy

The New York Times (@nytimes) 13 oktober 2016

De 22-jarige Rachel Crooks uit Ohio zegt dat ze in 2005 tegen haar zin door Trump op de mond werd gezoend in de Trump Tower.

De vrouwen zijn nooit eerder met hun verhalen in de publiciteit getreden en hebben ook geen aangifte gedaan. Volgens The New York Times werden ze woest toen ze Trump in het tweede debat van zondagnacht hoorden zeggen dat zijn "grab them by their pussy" kleedkamertaal was, maar dat hij nooit de daad bij het woord had gevoegd.

Los van het verhaal in The New York Times beschuldigt de nu 36-jarige Mindy McGillivray in The Palm Beach Post in Florida Trump ervan haar tegen haar zin te hebben betast op zijn club Mar-a-Lago.

Trump ontkent alle beschuldigingen en zei tegen de New York Times-verslaggever die hem belde voor commentaar dat hij een "walgelijk mens" is en hij dreigt de krant aan te klagen.

Trump's response to @nytimes reports of alleged inappropriate touching by him? Staunch denial and a lawsuit threat https://t.co/NypLbTa3tC

— POLITICO (@politico) 13 oktober 2016

Zijn campagnewoordvoerder Jason Miller noemt de verhalen "compleet onjuist" en "een gecoördineerde karaktermoord."

Twitter-acount campagneleider Clinton gehackt
John Podesta, de campagne-leider van Hillary Clinton, zei op Twitter ineens dat hij van team veranderd is en iedereen oproept op Donald Trump te gaan stemmen. Een hack, zo bevestigde het campagneteam die de bewuste tweet snel verwijderde.

John Podesta's Twitter account appears to be compromised pic.twitter.com/8QpBu4V4fZ

— Abby D. Phillip (@abbydphillip) 12 oktober 2016

Op vrijdag werden al duizenden mails van het mail-account van Podesta gehackt. Wikileaks publiceerde een deel van die mails en zegt daar tot aan de verkiezingen mee door te gaan. De FBI verdenkt Rusland van die hack.

Een aantal Republikeinen keert terug naar Trump
Een viertal Republikeinen dat zich na het uitlekken van het 'pussy-filmpje' in het openbaar had afgekeerd van Donald Trump, keert nu schoorvoetend naar hem terug, schrijft The New York Times.

Daaronder ook senator John Thune van South Dakota die zaterdag nog zei dat Trump zich moet terugtrekken en dat Mike Pence de Republikeinse kandidaat zou moeten zijn.

Donald Trump should withdraw and Mike Pence should be our nominee effective immediately.

— Senator John Thune (@SenJohnThune) 8 oktober 2016

Thune stelt nu dat "het nog steeds mijn intentie is om de genomineerde van onze partij te steunen."

Ook afgevaardigde Bradley Byrne uit Alabama keert op zijn schreden terug. In het weekend zei hij dat "nu duidelijk is geworden dat Donald Trump niet geschikt is president van de Verenigde Staten te zijn." Nu zegt Byrne dat hij toch op hem gaat stemmen: "Ik ben een Republikein. Ik stem niet op een Democraat."

Deze boeken leende Hillary Clinton bij de bieb

Politici zijn net mensen. Als ze een boek willen lezen dan kopen ze dat lang niet altijd, maar lenen ze het in de bibliotheek. Zo ook Hillary Clinton.

Uit de door Wikileaks gelekte emails blijkt volgens Quartz dat ze in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken boeken las over de CIA, klimaatverandering en de Amerikaanse geschiedenis, maar ook poëzie. Uit de mails valt het volgende lijstje geleende boeken te destilleren:

- The Wind Blows Through the Doors of My Heart van Deborah Digges (2010)
- The Fourth Turning: An American Prophecy—What the Cycles of History Tell Us About America’s Next Rendezvous with Destiny, van William Strauss en Neil Howe (1997)
- Who Stole The American Dream? van Hedrick Smith (2012)
- The Art of Intelligence: Lessons from a Life in the CIA’s Clandestine Service, van Henry A. Crumpton (2012)
- Coming Climate Crisis? Consider the Past, Beware the Big Fix, van Claire L. Parkinson (2010)
- Tearing Down Walls: A Woman’s Triumph, van Mary Gardiner Jones (2007)

Nu zijn we natuurlijk ook hartstikke benieuwd naar de boekenlijst van Donald Trump. Werk aan de winkel dus Julian Assange!

Ook in peiling USC/LA Times ligt Trump nu achter

In vrijwel alle belangrijke peilingen heeft Hillary Clinton altijd al een voorsprong gehad op Donald Trump en die is alleen maar gegroeid na het 'pussy-fimpje' van vrijdag. Maar in de peiling van USC/LA Times had Trump juist steeds een voorsprong op Clinton. Tot vandaag, want ook in die peiling is Clinton Trump nu voorbij. Ze leidt nu met 44,4 procent tegen 44,0 procent,

De landelijke peiling van @latimes was de enige prominente peiling die Trump lange tijd een voorsprong gaf. Ook daar ligt Clinton nu voor: pic.twitter.com/yNtgOu22wP

— Guus Valk (@apjvalk) 12 oktober 2016

De peiling van USC/LA Times wijkt af van alle andere omdat die een andere vraag stelt. De meeste andere peilingen vragen welke kandidaat iemand ondersteunt en als er nog geen beslissing is gemaakt naar wie op dat moment de voorkeur uit gaat. Maar in de peiling van USC/LA Times wordt mensen gevraagd de kandidaten een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 100 om aan te geven hoe waarschijnlijk het is dat ze op diegene gaan stemmen. Op basis daarvan wordt dagelijks een nieuwe voorspelling gemaakt.

Kiezers Florida krijgen langer de tijd om zich te registreren

Vanwege de ravage die orkaan Matthew in Florida heeft aangericht, krijgen de kiezers in die staat zes dagen extra om zich te registreren. Dat heeft de rechter woensdag besloten, zo meldt persbureau AP.

De Clintoncampagne vroeg vorige week al om de inwoners van Florida onmiddellijk meer tijd te geven voor de registratie, maar dat verzoek werd geweigerd door de gouverneur.

De rechter heeft toch anders geoordeeld, omdat door de orkaan kiezers, geen kant op konden. De stemformulieren werden vorige week verzonden en lagen in de bus op het moment dat de mensen niet thuis waren vanwege de evacuatie, of juist hun huis niet uit mochten.

Trump: Ga stemmen op 28 november!

Oeps. Tijdens een speech voor zijn aanhangers in Florida riep de Republikeinse kandidaat Donald Trump zijn publiek op vooral te gaan stemmen op 28 november. Alleen: de verkiezingen zijn op 8 november.

.@realDonaldTrump tells supporters in Florida to vote on "November 28." https://t.co/0w9O26NerX

— ABC News Politics (@ABCPolitics) October 12, 2016

Het duurde dan ook niet lang of Twitter ging aan de haal met de hashtag #votetrumpnovember28:

Do it for your country!!! #VoteTrumpNovember28

— LABecker (@labecker) October 12, 2016

Yes please #Trump fans. Go vote on November 28th. Don't forget. November 28th like your master says. #VoteTrumpNovember28 #TrumpTrain https://t.co/YYb4gc99zy

— Dizzy (@DizzyGirlSusie) October 12, 2016

Is that still considered Taco Truck Tuesday? #VoteTrumpNovember28

— Kim (@Kimluvmybucs) October 12, 2016

Tientallen boeken over "president Trump" in Japan

Hoewel hij nog allerminst verzekerd is van een verkiezingszege, zijn er in Japan al tientallen boeken op de markt die een presidentschap van Donald Trump beschrijven. De boeken kennen welluidende titels als Instortend Amerika: de wereld wordt gek als er een president Trump komt en Trump-koorts: het Amerikaanse anti-intellectualisme.

Daarover schrijft de Washington Post woensdag. Voor de Japanners staat er ook nogal wat op het spel: Trump heeft gezegd dat de Japanners meer moeten betalen voor de Amerikaanse militairen die in het land gestationeerd zijn. Japan is een van de voornaamste bondgenoten van de VS in Azië.

Terwijl in Japan de voorkeur uitgaat naar een electorale overwinning voor Hillary Clinton, is men in China meer op de hand van Trump. Logisch: de vastgoedmagnaat wil de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio terugschroeven en minder steun geven aan Japan en Zuid-Korea, belangrijke vijanden van Beijing. Ondanks Trumps neerbuigende opmerkingen over Chinezen heeft de miljardair enkele fanclubs in China.

Podesta: Trump-adviseur Trump wist van gelekte emails

John Podesta, de campagnemanager van Hillary Clinton, heeft een topadviseur van Donald Trump ervan beschuldigd vooraf te zijn gewaarschuwd over het voornemen van Wikileaks duizenden gehackte emails te publiceren. Dat meldt AP.

Het gaat om Roger Stone, die volgens Podesta contact zou hebben gehad met Wikileaks-voorman Julian Assange. Clintons campagenemanager haalde daarbij een tweet van Stone aan van 21 augustus waarin hij schreef dat Podesta's tijd er bijna op zat. Kort daarvoor had Wikileaks delen van gehackte emails van de Democratische partij gepubliceerd:

Trust me, it will soon the Podesta's time in the barrel. #CrookedHillary

— Roger Stone (@RogerJStoneJr) August 21, 2016

Podesta tegen AP:

"Ik denk dat het redelijk is aan te nemen dat meneer Stone en de Trump-campagne vooraf op de hoogte zijn gesteld over wat Assange op het punt stond te doen."

Stone heeft de aantijgingen tegenover AP afgedaan als "pertinent onwaar" en "ongefundeerd".

While You Were Sleeping

Foto Charlie Neibergall / AP

Foto Charlie Neibergall / AP

Het optreden van Republikeinse running mate Mike Pence in Newton, Iowa op dinsdag deed een heel klein beetje denken aan een belangrijk moment in de presidentscampagne uit 2008. Een verontruste kiezer zei bereid te zijn om te vechten voor een revolutie als Hillary Clinton verkozen zou worden als president. Want ze is bang dat er geknoeid zal worden met de verkiezingsuitslag.

Pence maande de vrouw tot bedaren: "zeg dat nu niet". De vice-presidentskandidaat beloofde wel een revolutie op 8 november, maar een electorale. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat er een eerlijke stemgang zal plaatsvinden.

Bij de Trump-kiezers zit de angst voor geknoei in november er diep in. De imploderende presidentskandidaat zegt al maanden massale stemfraude te vrezen. Volgens Politico roepen Republikeinen Trump nogmaals op om eens op te houden deze complottheorieën in leven te houden. Omdat dit niet alleen de verkiezingen maar ook de autoriteit van de gekozen president zal ondermijnen en de polarisatie in de Amerikaanse samenleving alleen maar verder doorzet.

Geen Republikein meer als president

Hebben de Republikeinen dit verkiezingsjaar het Witte Huis opgegeven? Met de veroordelingen van hooggeplaatste partijleiders lijkt het erop dat zij er geen vertrouwen meer in hebben dat Trump zich president mag noemen na november. Bloomberg-journalist John Heileman sprak erover bij CBS.

Als de Democraten maar een paar zetels kunnen opsnoepen van de 24 Republikeinse zetels die op het spel staan, dan bouwen ze zij een meerderheid op die beslissend kan zijn voor hun beleid de komende twee jaar. Volgens The New York Times heeft de partij van Clinton momenteel 50 procent kans dat het de Senaat herovert.

Winst Clinton lijkt zeker

Volgens The Washington Post begint het steeds duidelijker te worden dat Trump aan de verliezende hand is. Aan de hand van de laatste peilingen en wat rekenwerk lijkt het erop dat Hillary Clinton met een overwegende meerderheid zal gaan winnen op 8 november.

The New York Times signaleert dat vroege stemmers in staten zoals Florida en North Carolina Clinton al een kleine voorsprong bezorgen. In 2012 slaagde de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney er in North Carolina in om met deze stemmen te winnen van president Barack Obama.

De vraag is of de constante stroom uitgelekte emails uit het Clinton-kamp de kansen van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken nog aanzienlijk zal drukken.

Obama begrijpt Republikeinen niet

In North Carolina mocht president Obama voor de Clinton-campagne van leer trekken tegen de Republikeinse partij. Hij maakte politici die ondanks hun veroordelingen van Trump toch achter hun kandidaat blijven staan belachelijk. Na acht jaar van tegenstand in het Capitool leek Obama zichtbaar te genieten van de oorlog binnen de Republikeinse gelederen. Obama:

"Ik snap het niet dat mensen dit kunnen zeggen: 'nou ik keur het gedrag van Trump af. Ik ben het er niet mee eens. Wij vinden deze uitspraken walgelijk, maar we blijven onze kandidaat steunen. Trump moet president worden.'"

Foto Carolyn Kaster / AP

Foto Carolyn Kaster / AP

Al Gore voert voor het eerst dit jaar campagne met Clinton

Voormalig vicepresident Al Gore heeft dinsdag samen met Hillary Clinton voor het eerst campagne gevoerd voor haar verkiezing bij de komende presidentsverkiezingen. In tegenstelling tot vele prominente Democraten, had Gore zich niet eerder expliciet achter Clinton geschaard.

De Democraat, al jaren een fervent milieuactivist, sprak dinsdag in Miami uiteraard over de opwarming van de aarde. Hij verklaarde dat de keuze bij de komende verkiezingen een simpele is:

“Clinton zal van het oplossen van de klimaatcrisis een topprioriteit maken. Trump daarentegen zal ons, met de ideeën die hij geopperd heeft, richting een klimaatramp brengen.”

Foto Joe Raedle/ Getty Images via AP

Al Gore en Hillary Clinton dinsdag op een bijeenkomst in Miami, Florida. Foto Joe Raedle/ Getty Images via AP

De klimaatcrisis is tot op heden een onderbelicht onderwerp geweest in de presidentscampagne van beide partijen. Clinton heeft verklaard dat zij in de laatste dagen voor 8 november haar plannen zal presenteren om de opwarming van de aarde aan te pakken.

De campagnebijeenkomst van de twee Democraten vond niet toevallig plaats in Florida, de staat waarop Gore uiteindelijk het presidentschap misliep in 2000. De Democraat verloor na een hertelling van Republikein George W. Bush. Gore noemde zichzelf dinsdag dan ook “het voorbeeld bij uitstek” dat elke stem telt.

Democraten vrezen dat wellicht niet alle Democratische stemmers komen opdagen op 8 november nu de voorsprong van Clinton op Trump in sommige peilingen zelfs in de dubbele cijfers is geschoten.

Republikeinse aanklagers: plan om Clinton op te sluiten "weerzinwekkend" en "onmogelijk"

“Lock her up! Lock her up!”, het is een populaire strijdkreet onder Republikeinen, aangevoerd door Donald Trump. Ze verwijzen ermee naar een mogelijke vervolging van Hillary Clinton naar aanleiding van het e-mailschandaal waarin ze verwikkeld is. Hoewel Justitie besloot haar niet te vervolgen voor het gebruik van een privé-server voor het versturen van werkmail, ziet Donald Trump haar het liefst achter de tralies verdwijnen.

De Republikeinse kandidaat herhaalde zondag tijdens het tweede presidentiële debat nog maar eens dat hij de Democrate zal laten vervolgen en opsluiten als hij de belangrijkste man van de Verenigde Staten wordt. Trump wil er zelfs een speciale aanklager voor aanstellen:

Verschillende aanklagers met Republikeinse signatuur zien het plan echter helemaal niet zitten, en spreken er in een artikel van website Politico schande van. Ze noemen het idee “weerzinwekkend”, “afschuwelijk” en “absurd”. Paul Charlton, tien jaar lang federaal aanklager, noemt de uitspraken “passen bij een derdewereldland, niet bij een moderne democratie”:

“Het ministerie van Justitie is geen politiek hulpstuk en moet ook niet op die manier ingezet worden.”

Een ander stelt dat datgene wat Trump wil helemaal niet mogelijk is. Aanklagers en rechters mogen namelijk nooit politieke opvattingen laten meewegen in hun oordeel. Bovendien mag de president van de VS in het huidige systeem niet zelf bepalen dat iemand wordt vervolgd. “Dit oordeel toont duidelijk aan welk gevaar Trump vormt voor onze huidige rechtstaat”, verklaart een ander.

De zakenman zelf herhaalde zijn plan maandag tijdens een van zijn rallies. Dinsdag verklaarde hij bovendien zich “ontketend” te voelen, nu “de boeien zijn afgevallen”, daarmee verwijzend naar de wegvallende steun vanuit de top van de Republikeinse partij:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It is so nice that the shackles have been taken off me and I can now fight for America the way I want to.

Ook Chris Christie is 'geschokt'

Ook Trumps entourage heeft het moeilijk met de gewraakte video, waarin de miljardair opschept over de manier waarop hij vrouwen belaagt. Het kostte hem een aantal dagen, maar dinsdagochtend verklaarde Chris Christie dat ook hij de video 'compleet onverdedigbaar' vindt, schrijft The Daily Beast.

In het sportprogramma Boomer & Carton zei Christie dat hij dit Trump duidelijk heeft gemaakt. Christie was bij Trump toen de video online kwam, vertelde hij:

“Ik was echt van mijn stuk en ik schaamde me voor hem en zijn gezin.”

Ook hij vindt Trumps excuses tot nu toe “onvoldoende”. Maar de video is voor Christie, die niet meer van Trumps zijde week sinds hij zelf uit de race stapte, geen reden zijn steun aan de kandidaat in te trekken.

“Ik ben echt geschokt door wat ik hoorde, maar uiteindelijk draait het in deze verkiezing om belangrijker zaken.”

"Richt de aandacht op je eigen campagne"

De lijst met Republikeinse kopstukken die zich van Donald Trump afkeren, wordt almaar langer. Tijdens een besloten bijeenkomst met partijgenoten spoorde Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Congresleden aan hun energie te richten op hun eigen campagnes en níet Trump. Ook gaf Ryan openlijk toe niet langer in de overwinning van Trump te geloven.

Trump zelf had daar weinig boodschap aan. Op Twitter schreef hij dat Ryan „zijn tijd niet moet verspillen met het bevechten van de Republikeinse kandidaat”.

Paul Ryan should spend more time on balancing the budget, jobs and illegal immigration and not waste his time on fighting Republican nominee

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 10, 2016

Trump en zijn mannen

Trump mag dan aangeschoten wild lijken, zijn campagneteam weet dat dat er nog maar één kleine kans is op het witte huis. En dat zijn: witte mannen, vertelt Jackson Katz in een interview aan redacteur Maartje Somers:

„Om te winnen, moet Trump meer dan 70 procent van de witte mannelijke kiezer trekken. Daar mikt hij op.”

Katz, een autoriteit op gebied van rolpatronen, publiceerde dit jaar het boek Man Enough? Donald Trump, Hillary Clinton and the politics of presidential masculinity. Volgens hem heeft Trump weinig andere opties:

„De campagne heeft nauwelijks pogingen gedaan bruggen te bouwen naar andere kiezersgroepen. Het gaat nu, zeker sinds afgelopen weekend met het uitlekken van het filmpje en het tweede debat, alleen nog om agressie en harde aanval. Pure identiteitspolitiek, gericht op de blanke man.”

Lees hier het volledige interview: Trumps strijd om blanke man gaat ‘tegen watjes en pussy’s’

Clinton, Trump en de peilingen

Na een voor Donald Trump rampzalig verlopen week en een debat dat vooral zal worden herinnerd als een van de meest naargeestige ooit in de Amerikaanse politieke geschiedenis, wordt de voorspong van zijn rivaal Clinton almaar groter:

data5617787

Een kanttekening; niet alle peilingen komen tot deze conclusie. Nate Silver van fivethirtyeight.com bekeek de negen nationale peilingen en schreef daar deze analyse over.

Zelf heeft Fivethirtyeight een kaart waarin alle betrouwbare polls zijn verwerkt. Hun tussenstand? Clinton heeft nu een kans van 82,2 procent op het presidentsschap.

While You Were Sleeping

Foto Carlos Osorio / AP

Foto Carlos Osorio / AP

Afgelopen vrijdag veroordeelde voorzitter van de Republikeinse Partij, Reince Priebus, de vrouwonvriendelijke uitspraken van Donald Trump uit 2005 nog sterk. Priebus:

"No woman should ever be described in these terms or talked about in this manner. Ever,"

De Republikeinse Partij dreigde de steun voor de campagne van Trump in te trekken, terwijl prominente kopstukken zich distantieerden van de presidentskandidaat. Na het agressieve debatoptreden van Trump gisteren, waarin hij liet zien niks te verliezen te hebben (en zich weer eens van zijn partij en running mate afzette), heeft Priebus zich bedacht. Vannacht liet hij weten vierkant achter Trump te staan, schrijft The Hill.

In een ontmoeting met 168 politici in het Capitool zei de Republikeinse voorzitter dat de partij zich niet terugtrekt uit de Trump-campagne om zich alleen nog maar te focussen op races in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De scheiding tussen Trump en de GOP is nog niet definitief dus.

Fox: media zijn tegen Trump

Koren op de molen van complotdenkers. In dit fragment op Fox News zegt presentator Bill O'Reilly dat 'bepaalde mediaorganisaties' bewust het beeld van Trump en zijn campagne negatief beïnvloeden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Is this really America? Terrible! https://t.co/WiwC61PIFu

Voor Donald Trump, die grossiert in complottheorieën is deze uitspraak eens te meer bewijs dat er met de verkiezingen geknoeid wordt.

Trump wil Clinton echt achter de tralies

Donald Trump zet de aanval op Clinton door. In Ambridge in de staat Pennsylvania benadrukte hij nogmaals dat hij zich als president sterk zou maken voor een speciale aanklager die de Democratische kandidaat zal vervolgen voor het emailschandaal. Ondanks dat de FBI eerder dit jaar besloot om de zaak te laten vallen.


Hiermee ondergraaft hij de uitleg van zijn campagneleide Kellyanne Conway, schrijft Politico. Die wuifde op maandag deze politisering van het rechtssysteem weg als een grapje van de presidentskandidaat.

'Trump geen Republikein meer'

Volgens de chef van de politieke redactie van The Wall Street Journal begint Trump steeds meer te lijken op een onafhankelijke kandidaat. De Republikeinse partij en hun kandidaat zijn zo vervreemd van elkaar, schrijft Gerald Seib, dat hun standpunten niet eens meer met elkaar overeenkomen.

Het is dan ook niet gek dat na het debat van gisteren Hillary Clinton haar best doet om teleurgestelde Republikeinse kiezers te verleiden om op haar te stemmen, meldt The Washington Post.

Trump en Clinton zingen samen 'Time of my life'

Trump en Clinton die samen '(I've Had) The Time of My Life' zingen, het themalied van de film Dirty Dancing - zou zoiets ooit mogelijk zijn? Antwoord: ja. In ieder geval, in de wereld van satirisch programma Lucky TV.

Sander van de Pavert, de man achter Lucky TV, nam wat beelden van het presidentiële debat van afgelopen nacht, en plakte daar het Dirty Dancing-nummer onder. En het resultaat is zo absurd als het klinkt. Clinton die Trump zwoel aankijkt, terwijl laatstgenoemde met een aardappelstem de eerste regels van het lied aanzet:

"I'm having the time of my life/ No, I never felt like this before/ Yes I swear, it's all true/ And I owe it all to you."

Clinton valt bij, terwijl manlief Bill vanuit het publiek een gifgroene jaloerse blik op het tweetal werpt. Ook Melania Trump kijkt niet vrolijk. Hilariteit alom. Bekijk het filmpje zelf:

Relatief weinig kijkers voor tweede presidentiële debat

Na een weekend waarin Trump wederom het middelpunt van controverse was, waren de verwachtingen voor het debat van zondagnacht hoog. Maar de ophef over de opgerakelde vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump was niet genoeg om Amerikanen massaal naar de televisie te lokken.

Waar het vorige debat records brak door 84 miljoen kijkers te trekken, keken nu 63,6 miljoen Amerikanen naar de confrontatie tussen Trump en Clinton. Dat maakte het Amerikaanse mediaonderzoeksbureau Nielsen maandag bekend, op basis van voorlopige cijfers. De miljoenen mensen die het debat online keken, via social media of in horecagelegenheden, zijn niet meegerekend.

About 63.6 million people tuned in to the second presidential debate, according to early Nielsen figures https://t.co/TZlzucoWg7 🔓

— Capital Journal (@WSJPolitics) October 10, 2016

Hoe dat komt? Het tweede presidentiële debat trekt traditioneel minder kijkers, schrijft Reuters. Ook zond televisiezender NBC tegelijkertijd Sunday Night Football uit, de American Football-variant van Studio Sportv op zondagavond - daar keken 15 miljoen mensen naar.

Wat volgens Reuters ook meespeelt, is het feit dat veel Amerikanen inmiddels al besloten hebben op wie ze stemmen. Tom Hollihan, professor communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Zuid-Californië, tegenover het persbureau:

"Uit voorgaande verkiezingen blijkt dat halverwege oktober de meeste kiezers hun keuze al gemaakt hebben. Ze bijten zich dan vast in hun keuze en staan minder open voor nieuwe informatie."

Waarom Erdogan-aanhangers voor Trump zijn

Tot nu toe heeft Trump weinig gedaan om de sympathie van moslims voor zich te winnen. In december vorig jaar stelde hij voor dat de VS voortaan geen moslims meer het land moeten binnenlaten. Zondagnacht, tijdens het debat met Clinton, herhaalde hij zijn uitspraak dat als moslims iets verdachts zien, ze dat moeten rapporteren. Dat leidde tot hilariteit onder twitteraars, die met de hashtag #MuslimsReportStuff Trumps verzoek ridiculiseerden.

Dus, zou je dan denken, in het islamitische Turkije keren de media zich massaal tegen Trump. Niets van dat, schrijft nieuwssite Al-Monitor. De voorkeur van de regeringsgezinde Turkse media ligt namelijk bij Trump, en niet bij Clinton.

Hoe dat komt? Dat is terug te voeren naar de verijdelde staatsgreep in Turkije, die in juli plaatsvond. "Voor Turken", schrijft de website Al-Monitor, "weegt hun eigen politieke drama zwaarder dan al het andere." De Turkse president Erdogan houdt geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup. Trump sprak in de nasleep van de staatsgreep zijn steun uit voor Erdogan, en kreeg daarvoor lof.

Maar Clinton? Eind september kwamen verschillende regeringsgezinde Turkse kranten met het bericht dat Gülengenootschappen op illegale wijze geld overmaakten naar de VS, en dat 1 miljoen dollar daarvan bij Clintons verkiezingscampagne terechtkwam. Ook zouden verschillende bedrijven die verdacht worden van het hebben van banden met Gülen lobbyen voor de campagne van Clinton.

In het campagneteam van de presidentskandidaat zouden zich bovendien enkele Gülenisten bevinden. Of dit allemaal echt zo is, is een tweede. Maar de regeringsgezinde media schrijven het, en dat is voor hen genoeg reden om Trump te steunen.

Erdogan zelf is minder vastberaden in zijn oordeel. "Ik respecteer de keuze van het Amerikaanse volk" zei hij volgens Al-Monitor bij zijn laatste bezoek aan de VS. "Ik ga geen steunverklaring uitgeven aan een van beide kandidaten."

Buffett slaat terug naar Trump: ik betaal gewoon elk jaar belasting

Miljardair Warren Buffett heeft maandag teruggeslagen naar Donald Trump. Die beweerde zondag in het tweede presidentiële debat dat Buffett zich van dezelfde trucs als de Republikein bediende om minder belasting te betalen. Trump kwam enkele weken geleden in opspraak nadat bleek dat hij een verlies van 916 miljoen dollar in 1995 gebruikte om jarenlang geen inkomstenbelasting te betalen. Buffett, de op twee na rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van 64,9 miljard dollar, laat in een verklaring weten:

"I have paid federal income tax every year since 1944, when I was 13. (Though, being a slow starter, I owed only $7 in tax that year"

Twitter avatar CNBC CNBC BREAKING: Billionaire Warren Buffett fires back at Donald Trump's comments about his taxes https://t.co/JoYbpPrdlu https://t.co/LXBWt8uyPu

Volgens Buffett heeft hij al zijn 72 belastingaanslagen nog en maakte dan ook bekend dat hij vorig jaar ruim 1,8 miljoen dollar aan inkomstenbelasting moest betalen.

"I have been audited by the IRS (Amerikaanse Belastingdienst, red.) multiple times and am currently being audited, I have no problem in releasing my tax information while under audit. Neither would Mr. Trump - at least he would have no legal problem."

Buffett staat bekend als een aanhanger van de Democratische partij en doneerde al meermaals voor Hillary Clintons pogingen om in het Witte Huis te komen.

Megavoorsprong Clinton in peiling NBC/WSJ

In de meeste recente landelijke peiling, die van NBC News en de Wall Street Journal, maakt Hillary Clinton een megasprong. Ze leidt nu met dubbele cijfers: 46 procent van de vijfhonderd ondervraagden Amerikanen zou op de Democrate stemmen, nog slechts 35 procent op Trump. Libertariër Gary Johnson kan rekenen op 9 procent van de stemmen; Jill Stein van de Green Party op 2 procent.

Ten opzichte van de vorige peiling die namens beide media is uitgevoerd, is Clinton vijf procentpunt uitgelopen op haar naaste belager. Wanneer de race beperkt zou worden tot een keuze voor Trump of Clinton, leidt de Democrate zelfs met 14 procentpunt (52 tegen 38 procent).

Verschillende Republikeinen lieten Trump de afgelopen dagen vallen in de hoop hun herverkiezing of een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en Senaat veilig te stellen. 48 procent van de ondervraagde Amerikanen hoopt dat de Democraten een meerderheid zullen behalen in het Huis, terwijl 42 procent hoopt op Republikeins overwicht.

Paul Ryan: "ik verdedig Trump niet langer"

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zal de uitspraken van Donald Trump niet langer verdedigen. Dat heeft de Republikein maandag laten weten. In plaats daarvan zal hij zich focussen op het "behoud van de Republikeinse meerderheid" in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, zo melden verschillende Amerikaanse media.

Het bericht past in de nieuwe strategie van de partij waarbij de kans op het presidentschap als nihil wordt gezien en de Republikeinen zich in plaats daarvan focussen op het behoud van de meerderheid in beide Kamers van het Congres. Op die manier zouden ze het de Democraten alsnog moeilijk kunnen maken om hun beleid door te voeren.

Het bericht dat Ryan Trump niet langer steunt, betekent overigens niet dat de Republikein zijn steun voor de zakenman ook heeft ingetrokken. De impact van de mededeling moet dan ook niet overschat worden, benadrukt NRC-correspondent Guus Valk.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit lijkt heel wat, maar dit doet Ryan al weken. Hij trekt zijn steun ook niet in, dat zou echt nieuws geweest zijn. https://t.co/M6eKPvbmwc

#Breaking: Paul Ryan says he will no longer defend Donald Trump and will focus on keeping GOP control of Congress https://t.co/NOFvEd5kR2

— CNN Politics (@CNNPolitics) October 10, 2016

De mededeling van Ryan volgt op een voor Trump rampzalig verlopen weekend. Afgelopen vrijdag lekte een video uit waarin Trump zich op een zeer onvriendelijke manier uitliet over vrouwen. Zo stelde hij onder meer dat hij als bekendheid alles kon maken: "als ik ze in hun poesje wil grijpen, dan doe ik dat gewoon". Het kwam de Republikein op veel kritiek te staan. Partijgenoten vielen over elkaar heen om hun steun voor Trump in te trekken en hem zelfs op te roepen uit de race te stappen.

Trump zelf heeft inmiddels ook gereageerd op de mededeling van Ryan. Die moet zich volgens de zakenman "bezighouden met andere zaken dan het afvallen van de Republikeinse nominatie":

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Paul Ryan should spend more time on balancing the budget, jobs and illegal immigration and not waste his time on fighting Republican nominee

Geen kleedkamerpraat

Donald Trump verontschuldigde zich dit weekend schoorvoetend voor zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen, ruim tien jaar geleden gemaakt toen hij niet doorhad dat zijn microfoon aanstond bij het programma Access Hollywood. Het was volgens Trump echter niet meer dan kleedkamerpraat geweest. Jongens onder elkaar die opscheppen over hoe en hoeveel vrouwen ze scoren. Amerikaanse sporters betwijfelen echter of Trump ooit een stap in een kleedkamer gezet heeft. Zij menen op Twitter dat dit soort uitspraken nooit gemaakt worden in een kleedkamer.

Sommige sporters waren ronduit beledigd door Trumps opmerking over locker room talk. Voetballer Robbie Rogers van LA Galaxy tweette:

Twitter avatar robbierogers Robbie Rogers I'm offended as an athlete that @realDonaldTrump keeps using this "locker room talk" as an excuse.

Anderen reageerden gewoon verbaasd, zoals honkballer Sean Doolittle van de Oakland A's en basketballer CJ McCollum van de Portland Trail Blazers.

Twitter avatar whatwouldDOOdo Sean Doolittle As an athlete, I've been in locker rooms my entire adult life and uh, that's not locker room talk.
Twitter avatar CJMcCollum CJ McCollum I haven't heard that one in any locker rooms https://t.co/Ci8NXOgFcI

Locker room?

— Jamal Crawford (@JCrossover) October 10, 2016

En gelukkig waren er ook grappige tweets van sporters. Zoals die van basketballer Blake Griffin van de Los Angeles Clippers:

Twitter avatar blakegriffin32 Blake Griffin All this heavy breathing seems more locker room-esque than anything #debate

#MuslimsReportStuff

Hij herhaalde tijdens het debat van zondag maar weer eens wat hij eerder had gezegd: als het aan Donald Trump ligt moeten moslims het rapporteren als ze 'iets' verdachts zien. Daarbij gaf hij het - niet-kloppende - voorbeeld dat voor de aanslag in San Bernardino (14 doden) talloze mensen bommen hadden gezien in het appartement van de daders, maar niks hadden gezegd. De hernieuwde oproep van Trump leidde tot nogal wat meligheid onder twitteraars, die met de hashtag #MuslimsReportStuff gehoor gaven - met een twist - aan Trumps verzoek.

Twitter avatar fasihalim Fasiha Khan I'd like to report a creeper who stalked a woman on the debate stage tonight. #MuslimsReportStuff
Twitter avatar HindMakki Hind Makki "Hi, I'd like to report a lack of extreme - or any kind - vetting of the GOP presidential nominee. Who let him in?" #MuslimsReportStuff
Twitter avatar EmanHAly Eman Hassaballa Aly I'd like to report @dietpepsi for not being as good as @DietCoke #MuslimsReportStuff
Twitter avatar MrCommonCents basith I think my sister drank orange juice straight out of the carton, will continue to investigate #MuslimsReportStuff


Amerika warmt zich na het debat aan Ken Bone

Terwijl de campagneteams van Hillary Clinton en Donald Trump elkaar nog betwisten over wie het tweede presidentsdebat vannacht gewonnen heeft, is het Amerikaanse publiek er al uit: de echte winnaar was vannacht Kenneth Bone. Bone mocht als zwevende kiezer uit de staat Missouri een vraag aan de kandidaten stellen. Maar het waren Bone's gezellige rode trui en dito snor, gecombineerd met zijn koddige naam, die hem al snel tot een landelijke ster deden uitgroeien.

Twitter avatar champagne_aunty neha Kenneth Bone is the therapist this country needs https://t.co/fykxcnJeOH
Lees ook: De echte winnaar van het debat is volgens Twitter Ken Bone

Eenzame Trump is gevaarlijk in naargeestig tv-debat met Clinton

Het tweede debat tussen Clinton en Trump had een duistere toon, die ongekend is in de moderne Amerikaanse geschiedenis, schrijft NRC-correspondent Guus Valk. Na de gelekte tape uit 2005 met seksistische uitspraken, namen steeds meer Republikeinen afstand van Trump. Eenzamer dan nu was Trump nooit, maar juist dat maakte hem vannacht grillig, rauw en ongrijpbaar.

Tijdens het debat was de Trump te zien die niets meer te verliezen heeft. Wild schoot hij om zich heen. Hij dreigde Hillary Clinton te vervolgen vanwege haar e-mailschandaal, al wilde de FBI dat niet doen. Trump noemde zijn woorden in het uitgelekte filmpje ‘kleedkamergesprekken’, en zocht op dit onderwerp alleen maar de aanval.

Opvallend was ook dat Trump openlijk afstand nam van zijn eigen running mate Mike Pence over een eventueel militair ingrijpen in Syrië. De breuk tussen Trump en Pence lijkt te verdiepen, analyseert Valk.

De conservatief Pence liet eerder weten dat hij diep geraakt was door Trumps seksisme in het vrijgekomen filmpje. Hij liet een optreden voor Trump in Wisconsin schieten, en hield zich het hele weekend onzichtbaar. Zelfs de running mate wil niet meer met Trump gezien worden.

Lees ook: Eenzame Trump is gevaarlijk in naargeestig tv-debat met Clinton

While You Were Sleeping

Het tweede presidentiële debat zit erop en het was historisch. Vanwege de nare toon. Donald Trump zei als president Hillary Clinton strafrechtelijk te zullen onderzoeken vanwege haar emailschandaal en haar achter de tralies te krijgen. Het was niet de eerste keer dat Trump dit opmerkte, maar het was voor het eerst dat zoiets gezegd werd op een debatpodium. Amerikaanse media berichten over Nixoniaanse toestanden.

Trump haalt Bill erbij

Donald Trump maakte eindelijk zijn belofte waar om Bill Clintons seksschandalen erbij te halen in de campagne. Voorafgaand aan het debat hield de Republikeinse kandidaat een persconferentie met vrouwen die de voormalige president beschuldigen van seksueel wangedrag. Het lukte hem Hillary Clinton enigszins uit het lood te slaan in het begin van het debat. Er werden geen handen geschud.

Wat doet Pence?

Donald Trump en running mate Mike Pence verschillen significant van mening over de aanpak van Rusland en het conflict in Syrië. Dat is een opmerkelijk gegeven in een presidentiële campagne. Zeker omdat die verschillen uitgemeten worden in nationale debatten die door tientallen miljoenen kiezers bekeken worden.

Ondanks geruchten op social media dat Pence uit de race zou willen stappen, twitterde hij trots te zijn op Trump na zijn debatoptreden.

Twitter avatar mike_pence Mike Pence Congrats to my running mate @realDonaldTrump on a big debate win! Proud to stand with you as we #MAGA.

Nixoniaanse fratsen van Trump

Voormalig minister van Justitie Eric Holder vergelijkt de uitspraak van Trump, dat hij Clinton achter tralies wil krijgen als hij tot president verkozen wordt, met een historisch moment tijdens het presidentschap van Richard Nixon.

Twitter avatar EricHolder Eric Holder So @realDonaldTrump will ORDER his AG to take certain actions-When Nixon tried that his AG courageously resigned. Trump is dangerous/unfit

Wie heeft gewonnen?

Het Trump-kamp is erover uit: hun kandidaat heeft gewonnen.

Twitter avatar frankthorp Frank Thorp V Trump advisor Stephen Miller in the spin room: "It was the greatest debate victory in the history of debates."

Volgens Amerikaanse media deed Donald Trump het na een zeer rommelige dertig minuten beter dan verwacht. Dat zegt een bron uit het Clinton-kamp ook tegenover Politico. Maar of hij zijn kwakkelende campagne heeft gered? Waarschijnlijk niet.

This from an ally close to the Clintons: "The first 30 minutes was Armageddon but the rest tended to be about as good as Trump could do. She was fine but didn't score anything new. Up to the GOP whether they are going to get back on board or he is just a sinking ship who bailed out a little water. "


Maar Trump ging wel een aantal grenzen over die nog nooit overschreden werden in een debat. Hij riep op Clinton in de gevangenis te gooien als hij president wordt.

De twee kandidaten spraken overigens ongeveer evenveel. Trump - 40m10s en Clinton - 39m05s. Een gebalanceerd debat dus, in tijd.

Mike Pence blijft bij Trump

De geruchten over zijn vertrek zijn schromelijk overdreven, zo lijkt het. Running mate Mike Pence staat achter Donald Trump, twittert hij.

Twitter avatar mike_pence Mike Pence Congrats to my running mate @realDonaldTrump on a big debate win! Proud to stand with you as we #MAGA.

Hoogtepunten van een naar debat

Dit waren volgens Politico de naarste momenten van het debat.

In de spin room gaat het over Bill Clinton

Het was een lelijk debat met een opmerkelijk positief einde. Maar nu is het aan de spin room om te bepalen wie het debat heeft gewonnen. Trump zet volgens The New York Times de vrouwen van de persconferentie over Bill Clinton in voor de nodige spin.

Twitter avatar maggieNYT Maggie Haberman Trump campaign source says Willey, Broaddrick and Jones will be in the spin room afterward.

Blijft Mike Pence aan?

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Zou Mike Pence aanblijven na zo'n week? Deze opmerking van Trump lijkt me een genadeklap.

Toch nog mooie woorden voor elkaar

De laatste vraag uit het publiek: wat bewonderen de kandidaten in elkaar? Clinton gooit het op de kinderen van Trump, die toegewijd zijn aan hun vader. "Dat zegt veel over hem".

Trump:

"Clinton vecht hard. Zij geeft niet op, ze is een vechter"

Twitter avatar mashablegif Mashable GIF Just say one positive thing about your opponent #debate https://t.co/AcB4lWBBYg

Recordaantal tweets

Volgens Twitter zijn nog nooit zoveel tweets verstuurd tijdens een presidentieel debat als vannacht.

Twitter avatar NickPacilio Nick Pacilio This is now the most Tweeted #debate ever.

Deze redacteur merkt ook dat zijn Amerikaanse kabelaar gedurende de nacht moeite heeft het debat goed uit te zenden. Of de kijkcijfers van dit debat die van vorige maand kan overtreffen is nog niet duidelijk (84 miljoen kijkers.)

Trump: ik heb niks met Rusland

Wil Pence weg?

Op social media gaan geruchten dat Trumps running mate uit de race wil stappen. Of het waar is?

Twitter avatar SCClemons Steve Clemons Major rumors swirling in real time, right now that @mike_pence has asked 2 be removed from the Presidential ticket. Historic Wow. #debate

Clinton doet het niet zo goed

Hillary Clinton schiet volgens onze correspondent Guus Valk tekort vannacht. Zij geeft maar weinig persoonlijke antwoorden op vragen van kiezers. Iets waar juist dit debat voor bedoeld is.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Een town hall nodigt meestal uit tot meer persoonlijke antwoorden. Hillary Clinton schiet daarin ernstig tekort vanavond.

Trump: geen eerlijk debat

Trump heeft het gevoel dat de debatleiders hem oneerlijk behandelen en Clinton meer tijd geven.

Twitter avatar newtgingrich Newt Gingrich The moderators cant help interjecting themselves against trump,cutting him off, and focusing pointed questions. A 3 to 1 debate.

Trump en Pence oneens over Syrië

Donald Trump is het niet eens met zijn running mate Mike Pence. Hij ziet het regime van de Syrische president Bashar al-Assad als een bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat. Zijn vice-presidentskandidaat wil niet samenwerken met Assad.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ongelooflijk moment nummer zoveel. Trump nu in debat met zijn running mate. https://t.co/IIYEhqrIfZ

"He and I haven't spoken and I disagree" Trump says re: Pence's position on humanitarian situation Syria. Audible gasps in press file

— Noah Gray (@NoahGrayCNN) October 10, 2016

Camerawerk

Wie meekijkt bij het debat ziet Donald Trump steeds op de achtergrond lopen als Hillary Clinton spreekt. Volgens FiveThirtyEight doet de Democratische kandidaat dit bewust. Het is een trucje afgekeken bij haar man, schrijft Nate Silver. De camera's leggen zo eventuele ongemakkelijke bewegingen vast van haar tegenstander.

Trump wil achter Clinton aan gaan

Trump: ik betaalde geen belasting

Donald Trump bevestigt dat hij, zoals The New York Times vorige week berichtte, hij geen belastingen heeft betaalt.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bevestigt het @nytimes-verhaal van vorige week: https://t.co/uXePUgGo6h

.@andersoncooper asks Trump if he uses his almost $1 billion loss to avoid federal taxes. "Of course I do. Of course I do," he responds.

— Dan Merica (@danmericaCNN) October 10, 2016

'Trump moet excuses aanbieden aan Amerika'

How does Trump purport to know Buffett and Soros tax deductions? They don't release their returns either. #debates2016

— Steven Rattner (@SteveRattner) October 10, 2016

Trump niet trots op uitspraken uitgelekte video

Trump laat steken vallen.

Clinton verdedigt haar uitspraken in uitgelekte mails over haar toespraken voor bankiers. Volgens haar waren haar opmerkingen over het hebben van een "publiek standpunt" en een "privé standpunt" geïnspireerd door de film Lincoln over de gelauwerde president uit de negentiende eeuw.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Clinton: 'Putin & Russian govt hacking US to influence elex, using @wikileaks. Believe me, they aren't doing it to get me elected.' #debate

Een zwakke verdediging van Clintons kant, maar Trump lukt het niet om hier door te drukken. Hij gaat niet in op deze schadelijke uitspraak die een zwakte van Clinton uit de voorverkiezingen benadrukt. Trump laat hier steken vallen door te praten over zijn niet-bestaande banden met Rusland en zijn nieuwe hotel in Washington.

Trump verdedigt screening van vluchtelingen

Trump noemt de gesneuvelde islamitische soldaat, kapitein Khan, een "Amerikaanse held". De Republikeinse kandidaat viel zijn ouders aan nadat zij hem veroordeelden voor zijn woorden over immigranten. Volgens Trump zou Khan nog in leven zijn als niet Obama, maar hij president was geweest.

Trump zegt dat zijn voorgestelde verbod op immigratie uit islamitische landen is veranderd in "extreme vetting", een streng selectieproces. Hij wil echter niet bevestigen of zijn verbod nog steeds onderdeel van zijn campagne is.

Trump ontkent nogmaals voor de invasie van Irak te zijn geweest.

Twitter avatar SteveRattner Steven Rattner Trump suggests again he opposed the Iraq war – a claim repeatedly ranked false https://t.co/B6t9i7RgBr #Debates2016

Clinton: dit is wie Trump is

Debat zal kiezers niet sterk beïnvloeden

Volgens FiveThirtyEight zullen veel Amerikaanse kiezers al voor dit debat hun keus gemaakt hebben voor welke kandidaat ze willen stemmen.

Het debat in beeld

Foto John Locher / AP

Foto John Locher / AP

Trump valt GOP aan

In Trumps aanval op Clinton en haar emailgedrag valt hij ook de Republikeinse politici aan die onderzoek deden naar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Dat zal hem volgens Politico geen goed doen, aangezien Republikeinen hard weglopen van Trumps campagne in de hoop zetels in het Capitool te redden.

Klaar met Trump, maar Clinton ook niet

Mijn Republikeinse focusgroep is helemaal klaar met Trump. Maar ze vinden het ook niet eerlijk dat Clinton met een geheime zender debatteert

— Guus Valk (@apjvalk) October 10, 2016

Trump: Clinton hoort in de gevangenis thuis

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If I win-I am going to instruct my AG to get a special prosecutor to look into your situation bc there's never been anything like your lies.

Trump zegt als president een speciale aanklager aan te willen stellen om de activiteiten en emailgedrag van Hillary Clinton tijdens haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken te onderzoeken. Hij oppert dat zij vanwege haar emailschandaal in de gevangenis hoort.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk On-ge-loof-lijke tv

Clinton: 'It's awfully good that someone like Trump is not in charge of the law.'

Trump: 'Because you'd be in jail.'

Twitter avatar NickKristof Nicholas Kristof Okaaaay, a serial adulterer who brags about his sexual assaults is needling a woman because her husband cheated on her.

Trump haalt Bill erbij

Trump draait de aanval op zijn karakter om naar voormalig president Bill Clinton. "Het waren maar woorden, maar bij Bill Clinton draaide het om daden"

Twitter avatar apjvalk Guus Valk 'It's just words, folks. Just words.' #Debatenight
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Here we go. Trump: 'If you look at Bill Clinton, mine are words and his are action.'

Clinton wuift de aanval op haar en haar man weg. "Als Trump zo zijn campagne wil inrichten, is dat zijn recht. Ik houd me aan het advies van Michelle Obama: if they go low, we go high". Clinton haalt andere vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump erbij, zijn aanval op de islamitische ouders van een gestorven soldaat en het in stand houden van de theorieën ov er de nationaliteit van president Barack Obama.

'Trump ongeschikt voor presidentschap'

Clinton gaat in op de uitspraken van Trump.

"Deze video laat precies zien wie Trump is. Hij is niet geschikt om het land te leiden"

Clinton verbindt de vrouwonvriendelijke uitspraken aan Trumps opmerkingen over immigranten, veteranen en de latino-gemeenschap in Amerika. "We zijn groots als volk, omdat we goed zijn".

Trump betreurt uitspraken, maar vindt het klein bier

Donald Trump verdedigt uitgelekte video als gepraat onder mannen. Hij beschouwt dit als klein bier in "een wereld waar IS gruwelijkheden" begaat. Volgens Trump betreurt hij zijn uitspraken, maar heeft hij "veel respect voor vrouwen". De zakenman blijft ondertussen terugkomen bij zijn talking points: Make America Great Again.

Twitter avatar JenniferJJacobs Jennifer Jacobs "I'm not proud of it," Trump says of leaked tapes. Says he apologized to his family and Americans, but it was just "locker room talk."
Twitter avatar GenderWatch2016 Gender Watch 2016 Trump again says "there are more important things" to talk about than his comments about assaulting women #Debate #GenderWatch2016

Bill begroet de familie Trump

Twitter avatar MashableNews Mashable News Hillary Clinton's husband, Bill, shakes hands with the Trump family. #debate https://t.co/xqUhx8f6BG

Debat is begonnen

Het debat is begonnen. Wat opviel: de twee kandidaten schudden elkaar niet de handen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clinton geeft Trump geen hand. Toon is gezet.

Bill Clinton ongemakkelijk

De familieleden van beide kandidaten hebben hun plaats in de debatruimte ingenomen. Voormalig president Bill Clinton schudde de hand van de vrouw van Trump, Melania, zijn dochter en twee zoons die aanwezig zijn. Clinton zag er zichtbaar ongemakkelijk uit. De vrouwen uit de persconferentie van Trump zitten ook in het publiek.

Kan Trump dit debat winnen?

Het debat in St. Louis gaat bijna van start. De ontmoeting tussen Donald Trump en Hillary Clinton wordt gezien als de laatste kans voor de eerste om zijn kwakkelende campagne nieuw leven in te blazen. Met een maand tot de verkiezingen bevindt Trump zich in een precaire situatie, Republikeinse kopstukken keerden zich de afgelopen dagen tegen hem.

Het format van vannacht, de townhall, biedt Trump een dynamisch forum waar hij wellicht beter uit de voeten kan dan in het eerste traditionele debat. Beide presidentskandidaten zullen vragen uit het publiek moeten beantwoorden.

Billy Bush geschorst bij Today

De andere hoofdpersoon in de video die de campagne van Trump op zijn kop heeft gezet, ondervindt ook de consequenties. Presentator Billy Bush, inderdaad de neef van, zal de komende tijd niet verschijnen bij ochtendprogramma Today, meldt Politico. Hij is voor onbepaalde tijd geschorst. Bush lag al onder vuur bij zender NBC omdat hij de acties van Olympisch zwemmer Ryan Lochte, die een beroving in Brazilië verzon, tijdens een uitzending goed praatte. Als nieuwkomer bij de ochtendshow werd dat hem zwaar aangerekend.

Campagne: Clinton is voorbereid op debat

De campagne van Hillary Clinton noemt de koers van Trump "een vernietigingsrace naar de bodem". Perswoordvoerder Jennifer Palmieri denkt dat haar kandidaat er vanavond "ondanks deze stunt" (de persconferentie) erin zal slagen stemmen te winnen met haar optreden. Clinton is volgens haar "voorbereid om alle aanvallen van Trump te pareren"

Trump luistert niet naar partijtop

Met zijn persconferentie zendt Trump een boodschap uit naar de leiders van de Republikeinse partij - kopstukken die het uitlekken van een elf jaar oude video waarin hij opschept vrouwen lastig te vallen aangrepen om Trump te bekritiseren en veroordelen. Hij luistert niet naar hen en gaat zijn eigen gang.


Terwijl Trump na zijn slechte eerste debatoptreden werd aangeraden een meer presidentiële toon aan te slaan, escaleerde hij vannacht het conflict met zijn partij. Die laatste is bang dat hierdoor zetels in staatsraces en in het Capitool verloren zullen gaan.

Trump wil Clinton uit balans krijgen

Volgens The New York Times zullen de vier vrouwen uit de persconferentie ook plaats nemen bij het debat. De tactiek van Trump, die al dagen zwaar onder vuur ligt van de media en zijn eigen partij, is mogelijk om Hillary Clinton uit balans te krijgen.

Twitter avatar DraperRobert Robert Draper Commentators are missing the point with Trump presser with 4 women. It's not about winning this or that group. It's about freaking out HRC.

De persconferentie van Trump

Foto Evan Vucci / AP

Foto Evan Vucci / AP

De persconferentie van Donald Trump met de vermeende slachtofffers van Bill Clinton. Vlnr. Kathleen Willey, Juanita Broaddrick, Kathy Shelton en Paula Jones.

Persconferentie Trump met slachtoffers Bill Clinton

Het tweede presidentiële debat begint over een klein uurtje. Maar Donald Trump zet alvast de toon voor een felle discussie in de townhall ontmoeting in St. Louis. De Republikeinse presidentskandidaat verscheen eerder vannacht op een persconferentie met drie vrouwen die in het verleden Bill Clinton beschuldigden van verkrachting en ongewenste intimiteiten.

De dames in kwestie: Paula Jones, Juanita Broaddrick en Kathleen Willey. De eerste is waarschijnlijk het meest bekend bij het grote publiek. Jones was een ambtenaar in Arkansas die in 1994 een rechtszaak aanspande tegen Clinton omdat hij zich in een hotelkamer in Little Rock in haar bijzijn had ontkleed. Jones:

"Donald Trump gaat Amerika weer groots maken"

Broaddrick zegt in 1978 door Clinton verkracht te zijn toen hij openbaar aanklager was in Arkansas. In augustus interviewde Buzzfeed haar uitvoerig over haar ervaringen met de Clintons.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Holy cow. Trump hield een persmoment met Paula Jones, Juanita Broaddrick en andere vrouwen uit Clintons verleden. Wat wordt dit voor debat?

Kathy Shelton was ook aanwezig. Zij werd als twaalfjarige verkracht. Clinton verdedigde als advocaat de verdachte in die zaak.

Twitter avatar ZekeJMiller Zeke Miller Pool report from Trump’s meeting with Paula Jones, Kathy Shelton, Juanita Broaddrick and Kathleen Willey https://t.co/2z3RPwPmx8

NBC had Trump Tapes al, maar publiceerde niet

De Amerikaanse tv-zender NBC had al vier dagen het bandje in handen waarop Donald Trump zijn vrouwonvriendelijke uitspraken deed. Maar, zo meldt de Washington Post, NBC zou niet gepubliceerd hebben uit angst voor vervolging.

Het plan was om het NBC-programma Acces Holleywood de primeur te geven, omdat de uitspraken van Trump in die show waren gedaan en de redactie het bandje boven water had gehaald. De voorbereidingen voor een nieuwsverhaal werden getroffen, maar de advocaten van de zender hadden na vier dagen nog geen knoop doorgehakt om de tapes te publiceren. Bij de Washington Post hadden ze na een tip nog geen vijf uur nodig, waarop de tapes werden gepubliceerd.

Twitter avatar jesseberney Jesse Berney Jesus, whichever executives held this up should be fired and never work in news again. https://t.co/KAXwyYg2rl

De opmerkingen van Trump, die hij in 2005 deed toen hij na een interview nog een werkende microfoon droeg, zorgden dit weekend voor grote ophef in de Republikeinse partij. Trump moest zich verantwoorden en gehoor geven aan de oproep van hooggeplaatste partijgenoten om de nominatie te laten vallen. Zijn reactie op Twitter liet weinig aan duidelijkheid te wensen over.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The media and establishment want me out of the race so badly - I WILL NEVER DROP OUT OF THE RACE, WILL NEVER LET MY SUPPORTERS DOWN! #MAGA
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Thank you to my great supporters in Wisconsin. I heard that the crowd and enthusiasm was unreal!

Waarom keren prominente Republikeinen Trump nu de rug toe?

De vulgaire, seksistisch uitspraken van Donald Trump zorgen ervoor dat tientallen Republikeinen hun steun voor de presidentskandidaat intrekken. Het zijn prominente figuren als de oud-presidentskandidaaat John McCain, oud-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en de senator van Utah, Mia Love.

Maar wat is de reden dat de gelekte tape uit 2005 zoveel ophef veroorzaakt? Trump stond al langer bekend om zijn vrouwonvriendelijke uitspraken, zoals tegen presentratrice Megan Kelly ""bloed kwam uit haar ogen, bloed uit haar weet ik veel". Volgens nrc-buitenlandredacteur Maartje Somers is de spreekwoordelijk druppel dat de uitspraken van Trump indruisen tegen de pijlers van het conservatisme.

"Trump vertrapte dit weekend kortom de ‘familiewaarden’ die één van de pijlers zijn van het Amerikaanse conservatisme - geen conservatief die er dit weekend omheen kon".

Lees ook: Amerika heeft Trump op heterdaad betrapt

Alec Baldwin in heerlijke Trumpvertolking bij SNL

Aan de vooravond van het tweede presidentiële debat zijn de sekstische uitspraken van Donald Trump schitterend materiaal voor satirische nieuwshows zoals Saturday Night Live. In de uitzending geeft meestervertolker Alec Baldwin, The New York Times schreef al eerder een laaiend enthousiast artikel over zijn optredens, een mooi staaltje Trump weg.

In het debat tussen de runningmates Tim Kaine en Mike Pence breekt 'Donald Trump' live in om commentaar te geven op zijn uitspraken uit 2005. Hij reageert op de vraag of hij het hiermee niet heeft verbruid bij vrouwelijke kiezers.

"I would say this: listen, woman if you gave me a change. I promise, I can do a whole lot more than just grap it".

Lees ook een analyse van buitenlandredacteur Maartje Somers :
Trump wil zondag revanche bij debat

Vrouw uit gelekt filmpje reageert op uitlatingen Trump

De vrouw over wie Donald Trump en Billy Bush in het recent via The Washington Post filmpje vulgaire en seksueel getinte opmerkingen maakten, heeft voor het eerst op de uitspraken gereageerd. Nancy O'Dell zei tegenover Entertainment Tonight bedroefd te zijn "dat dit soort opmerkingen überhaupt nog in onze samenleving bestaan".

O'Dell keert zich tegen het behandelen van vrouwen als gebruiksvoorwerp:

"Geen vrouw, geen enkel persoon zou zulke neerbuigende opmerkingen te verduren moeten krijgen, of er nou camera's draaien of niet. Iedereen verdient respect, ongeacht de setting of het geslacht."

In de video omschrijft Trump tegenover Bush hoe hij tevergeefs probeerde O'Dell te verleiden. Hij zegt dat hij seks met haar willen hebben, ondanks dat zij al getrouwd was. Ook co-host Billy Bush, die vrolijk meedoet met Trumps opmerkingen, heeft gereageerd op de video:

"Uiteraard schaam ik mij. Het is geen excuus, maar dit gebeurde elf jaar geleden. Ik was jonger, minder volwassen en gedroeg me dom in het meespelen. Het spijt mij heel erg."

Republikeinse kiezers blijven Trump trouw

De grote vraag de afgelopen anderhalve dag was wat de uitspraken van Trump doen voor zijn kansen op het presidentschap, iets minder dan een maand voor de verkiezingen. Het antwoord? Vooralsnog verandert er niet zoveel, zo blijkt uit een peiling van website Politico.

In een enquête, die zaterdag werd gehouden onder bijna 1.400 geregistreerde kiezers aan zowel Democratische als Republikeinse zijde, Binnen zijn eigen partij vindt slechts 12 procent van de ondervraagden dat Trump de campagne moet staken. Opvallend genoeg is het aantal Republikeinse vrouwen dat die mening is toegedaan slechts licht hoger: 13 procent. Bij de Democraten vindt logischerwijs een veel hoger percentage dat de zakenman er beter mee kan stoppen: 70 procent.

Waar de ene na de andere politicus van de partij Trump zaterdag afviel, vindt bijna driekwart van de ondervraagde achterban dat de top achter haar kandidaat moet blijven staan.

En wat doet al het gedoe met de peilingen, met andere woorden: als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, wie zou er dan winnen? Het mag geen verrassing wezen dat Clinton, die al maandenlang aan kop gaat, nog altijd ruim op voorsprong staat. Toch lijkt die voorsprong vooralsnog niet erg gegroeid sinds vrijdag: ze leidt de race naar het Witte Huis met 42 tegen 38 procent. Interessant echter het percentage 9 procent. Van de ondervraagden weet 9 procent nog niet op wie hij of zij gaat stemmen. En daar zit de winst voor beide kandidaten.

Vannacht volgt om 3.00 uur (Nederlandse tijd) het tweede presidentiële debat, ditmaal op CNN. Bekijk hier alle resultaten van de peiling die Politico liet uitvoeren.

Dit gebeurde er de afgelopen 24 uur binnen Trumps campagneteam

Verschillende leden van het campagneteam van Donald Trump hebben afgelopen etmaal onderling overleg gevoerd over de vraag of de zakenman nog wel houdbaar is als de Republikeinse kandidaat. De uitlatingen van Trump ten aanzien van vrouwen in een vrijdag door de Washington Post gepubliceerde video zullen de partij voor schade toebrengen, vrezen zij.

In een fascinerend artikel dat een inzicht biedt in de binnenste kringen van Trumps adviseurs beschrijft diezelfde krant hoe het team de negatieve gevolgen probeerde op te vangen. Zo zouden een aantal van hen running mate Mike Pence, die sinds zijn debat met zijn Democratische opponent Tim Kaine aan populariteit heeft gewonnen binnen de partij, naar voren willen schuiven.

Om de Trump-achterban niet kwijt te raken, zou voormalig neurochirurg Ben Carson naar voren worden geschoven als kandidaat voor het vicepresidentschap. Carson deed zelf eerder ook een gooi naar het presidentschap. De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is echter klein, zegt één van de betrokkenen op basis van anonimiteit tegen de Post:

“Right now, Donald isn’t going to go and doesn’t want to go. But we’ve been texting about it.”

Een ander twistpunt onder de campagneadviseurs vormt de vraag of Trump zijn excuses moet aanbieden voor de vrouwonvriendelijke uitspraken uit 2005. De Republikein deed dat min of meer in een video gisteren waarin hij zegt dat "het hem spijt voor iedereen die zich door de teksten gekwetst voelt".

Verschillende getrouwen van Trump hebben aangedrongen op een dergelijke boodschap. Toch is niet iedereen binnen de partij het erover eens dat dit de juiste strategie is. Voormalig adviseur Michael Caputo raadde Trump aan nu juist de kaart Bill Clinton te trekken vanwege diens verleden met seksuele affaires:

“In order to blunt this really bad story — and make no mistake, this is DEFCON One — they need to pull the Clintons into the same mire where Clinton has dumped him, because in fact they do exist there,”

Lees het hele artikel van de Washington Post hier.

Schwarzenegger stemt voor het eerst sinds 1983 niet Republikeins

De Republikeinen zagen de afgelopen dagen al veel politici zich afkeren van Trump, nu ook heeft een van de bekendste Republikeinen uit Hollywood zich tegen hem gekeerd. Arnold Schwarzenegger, Oostenrijker van origine, zegt dat hij vanaf 1983, toen hij het Amerikaanse burgerschap verkreeg, altijd op de Republikeinse kandidaat heeft gestemd. Behalve dit jaar:

"Ik ben een trotse Amerikaan sinds ik in 1968 naar de VS verhuisde en ik de woorden van Nixon hoorde over het terugdringen van overheidsbemoeienis, vrijhandel en het verdedigen van onze vrijheden met een sterk leger. Op die dag werd ik lid van de partij van Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt en Ronald Reagan."

Maar trots als hij is, er is één zaak die Schwarzenegger nog belangrijker vindt, namelijk het Amerikaanse burgerschap:

"Ik wil van het moment gebruikmaken om mijn mede-Republikeinen eraan te herinneren dat het niet alleen te prijzen valt wanneer je je land boven je partij verkiest, het is je plicht."

Op wie de acteur, die vooral faam verwierf met zijn rol als Terminator, dan wel gaat stemmen, daarover is hij nog niet uit:

Ook running mate Trump niet blij met vulgaire opmerkingen

Ook Mike Pence, de evangelische running mate van Donald Trump en gouverneur van Indiana, heeft zich kritisch uitgelaten over de uitgelekte vrouwonvriendelijke en seksueel getinte uitspraken van de miljardair. Pence zei "als echtgenoot en als vader" beledigd te zijn door "de woorden en handelingen" van Trump.

Pence zei een optreden in Wisconsin af na het uitlekken van de video, waarin Trump onder meer zei dat je vrouwen "bij hun kutje moet grijpen". Wel blijft de gouverneur zich als running mate achter Trump scharen. Pence zei blij te zijn dat de vastgoedmagnaat zijn excuses heeft aangeboden en zal "bidden voor zijn familie".

De kritiek van Pence is mild vergeleken bij die van andere Republikeinse hoogwaardigheidsbekleders. Sinds gisteren hebben tal van hoge bonzen in de partij hun handen van Trump afgetrokken. Daarbij riepen velen op Pence naar voren te schuiven als Republikeinse presidentskandidaat. Op die oproepen ging de running mate niet in.

Trump bood zijn excuses aan, maar ging daarna gelijk weer fel in de aanval. Hij haalde uit naar Hillary en Bill Clinton en retweette uitlatingen van een vrouw die zegt door Bill Clinton verkracht te zijn om vervolgens door Hillary bedreigd te worden. Volgens Trump ligt het allemaal aan de media:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The media and establishment want me out of the race so badly - I WILL NEVER DROP OUT OF THE RACE, WILL NEVER LET MY SUPPORTERS DOWN! #MAGA

Goedgeluimd beschreef de presidentskandidaat een van de ergste schandalen van zijn campagne als "interessant":

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Certainly has been an interesting 24 hours!

While You Were Sleeping

Betogers verstoorden gisteren een bijeenkomst in Milwaukee, waar Bill Clinton een praatje hield over klimaatverandering. Volgens CBS News schreeuwden ze 'Bill Clinton is een verkrachter', een beschuldiging die Trump ook min of meer regelmatig doet als hij verwijst naar de Monica Lewinsky-affaire. De voormalige president Clinton lachte de uitroepen we en vroeg het publiek om te applaudisseren voor de betogers, die werden verwijderd.

"Ze hebben een gisteren een slechte dag gehad."

Clinton verwees daarmee naar waarschijnlijk naar de net uitgelekte video waarin Trump zich vulgair uitliet over vrouwen. Trumps vrouw Melania liet gisteravond overigens weten dat ze haar man vergeeft voor zijn 'krenkende en onacceptabele' opmerkingen.

"Dit is niet de man die ik ken. Hij voelt en denkt als een leider. Ik hoop dat mensen net zoals ik gedaan heb zijn excuses aanvaarden en zich richten op de belangrijke kwesties waarmee ons land en de wereld geconfronteerd worden."

Als er één schaap over de dam is...
Prominente Republikeinen buitelen over elkaar heen om hun steun voor Trump in te trekken. Nadat Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en voormalig tegenstrever Jeb Bush meteen al Trump kapittelden om zijn uitspraken, volgt er nu een hele trits Republikeinen die Trump afvallen. Oud-presidentskandidaat in 2008 John McCain schreef een paginalange verklaring waarin hij zijn steun voor Trump introk. De Republikein schrijft dat hij al eerder twijfelde aan zijn steun na andere controversiële opmerkingen van Trump

“Ik heb heel lang de kandidaat van onze partij willen steunen. Hij was niet mijn keuze, maar ik wilde de keuze van onze partij respecteren. Maar Trumps gedrag de afgelopen week en de opmerkingen die hij over vrouwen heeft gemaakt, maken het onmogelijk zijn kandidatuur nog langer te steunen."

Voor oud-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is het geduld ook op, liet ze op haar Facebookpagina weten:


Voormalig presidentskandidate Carly Fiorina vindt dat Trump de Republikeinse partij niet langer vertegenwoordigt:

En dan is er nog een hele rij senatoren, gouverneurs en congresleden die hun steun intrekken. De lijst is zo lang dat het een kwestie van turven is wie er nog niet zijn/haar steun heeft ingetrokken.

Senator van Utah Mia Love:

Collega-senator van Utah Mike Lee vroeg Trump in een video op zijn Facebookpagina om op te stappen:


Rob Portman, senator van Ohio, trok zijn steun in op Twitter en zei Trumps running mate Mike Pence te steunen:

Twitter avatar robportman Rob Portman While I continue to respect those who still support Donald Trump, I can no longer support him. Read my statement: https://t.co/7OGYW98KGF

Ook senator John Thune van South Dakota kiest nu voor Mike Pence:

Twitter avatar SenJohnThune Senator John Thune Donald Trump should withdraw and Mike Pence should be our nominee effective immediately.

De senator van Nevada Joe Heck:

Senator van Idaho Mike Crapo kwalificeert Trumps uitlatingen als 'kleedkamerpraat':

Twitter avatar MikeCrapo Senator Mike Crapo I can no longer endorse Donald Trump. Read my full statement: https://t.co/lfa9mYZbdC

Senator van Alaska Dan Sullivan roept Trump ook op om op te stappen:

Senator Lisa Murkowski ook van Alaska, vindt dat Trump zijn rechten heeft verspeeld:

Twitter avatar LisaForSenate Lisa Murkowski Full statement on website: https://t.co/LdKe7WUuST

Senator Martha Roby van Alabama:

Senator Barabara Comstock van Virginia:

Het is tijd voor reflectie zegt congreslid Justin Amash van Michigan:

Twitter avatar justinamash Justin Amash As I've said all along, I'm not voting for @realDonaldTrump (or @HillaryClinton). It's time for self-reflection from Trump and @GOP leaders.

De gouverneur van New York George E. Pataki:

Twitter avatar GovernorPataki George E. Pataki I'm horrified by #TrumpTape news. @realDonaldTrump campaign is a poisonous mix of bigotry & ignorance. Enough! He needs to step down.

Gouverneur van South Dakota Dennis Daugaard:

Congreslid Frank LoBiondo van New Jersey:


Congreslid Chris Stewart van Utah:

Ook Mike Coffman van Colorado, Will Hurd van Texas, Cory Gardner van Colorado, Shelley Moore Capito van West-Virginia, voormalig gouverneur van Utah Jon Huntsman en congreslid Scott Garret van New Jersey trokken hun steun in. Trump zei gisteren overigens meteen al dat hij er niet over piekert om de race op te geven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The media and establishment want me out of the race so badly - I WILL NEVER DROP OUT OF THE RACE, WILL NEVER LET MY SUPPORTERS DOWN! #MAGA

Supporters van Bernie zijn boos op Clinton
Temidden van alle ophef over Trumps uitlatingen ligt Hillary Clinton ook nog een klein beetje onder vuur om door haar gedane uitspraken over Wall Street. Gisteren lekten via Wikileaks fragmenten uit van eerdere toespraken die ze voor het bedrijfsleven hield waarin ze een zeer toegeeflijke houding aanneemt jegens de vrije markt, banken en de handel op de beurs. In haar campagne toonde ze zich tot nu toe juist zeer kritisch op Wall Street, ook om supporters van Bernie Sanders te overtuigen. Die laten zich nu niet onbetuigd en worden bevestigd in hun wantrouwen ten opzichte van Hillary. 'Bernie was right about Hillary' en 'she is a tool for Wall Street', schrijven fans van Sanders op Facebook.

In een reactie heeft Sanders zijn steun voor Clinton herhaald, zo valt te lezen bij NBC News.

"Wat Clinton ook gezegd mag hebben achter gesloten deuren, ik ben vastbesloten om de doelen van de Democraten uit te voeren."

While you were sleeping

Veel ophef vannacht over een video uit 2005 waarin Donald Trump uiterst ordinair over vrouwen praat.

"When you are a star they let you do it. You can do anything. Grab them by their pussy. You can do anything."

Volgens zijn rivale Hillary Clinton is dat soort taal verschrikkelijk en mag deze man nooit president worden.

This is horrific. We cannot allow this man to become president. https://t.co/RwhW7yeFI2

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 7 oktober 2016

De invloedrijke Republikein Paul Ryan - voorzitter van het Huis van Afgevaardigden - wil geen campagne meer voeren met Donald Trump. Ze zouden dit weekend samen optreden in Wisconsin, maar Ryan walgt van de uitspraken van Trump:

"Ik word hier ziek van. Vrouwen moeten worden verdedigd en vereerd en moeten geen lustobject zijn."

The New York Times, die zich toch al tegen Trump had gekeerd, komt onder de kop 'The Sleaziness of Donald Trump' met een vernietigend commentaar en vraagt alle prominente Republikeinen - waaronder de vrome vice-presidentskandidaat Mike Pence - of ze echt willen dat deze man in het Witte Huis terechtkomt.

Lees het hele verhaal over de platte macho-praat van Trump en meer reacties daarop terug in een eerdere post op dit verkiezingsblog.

2.000 gehackte mails Clinton vrijgegeven
Een beetje ondergesneeuwd door het seksisme van Trump was er ook slecht nieuws voor Hillary Clinton. Wikileaks heeft ruim 2.000 gehackte e-mails vrijgegeven van het account van haar campagnemanager John Podesta. Daarin zijn volgens Buzzfeed onder meer uittreksels te vinden van lucratieve toespraken voor het bedrijfsleven die haar miljoenen zouden hebben opgeleverd.

In de toespraken voor onder andere Goldman Sachs toont ze zich uitermate positief over Wall Street en ook over de vrije markt en een grote oliepijplijn. Tijdens de voorverkiezingen had haar tegenstander Bernie Sanders erop aangedrongen dat ze deze toespraken zou vrijgeven.

Alleen allerrijksten doelwit in belastingplan Clinton
De rijkste één procent van de Amerikaanse huishoudens heeft het meeste te vrezen van de belastingplannen van Hillary Clinton. En de rijkste 0,1 procent nog meer, schrijft The Wall Street Journal. Meer nog dan Barack Obama richt Clinton zich op de allerrijksten met een mix van verhoging van de inkomstenbelasting, het aanpakken van belastingontduiking en een hogere belasting op vastgoed.

Huishoudens met een inkomen van onder de 250.000 dollar krijgen geen belastingverhoging voor de kiezen. De balstingplannen van Trump en Clinton zijn zondagnacht hoogstwaarschijnlijk een belangrijk gespreksonderwerp in hun tweede onderlinge debat.

Vijf procent voorsprong voor Clinton in laatste Reuters/Ipsos-peiling
In de gezaghebbende peiling van Reuters/Ipsos die liep van 30 september tot 6 oktober heeft Hillary Clinton nog altijd een stabiele voorsprong van vijf procentpunten op Donald Trump. Zij heeft volgens de peiling de steun van 43 procent van de kiezers en Trump 38 procent.

Clinton leads Trump by 5 points in presidential race: Reuters/Ipsos poll https://t.co/3WWmGDqX7i

— Reuters Politics (@ReutersPolitics) 7 oktober 2016

Het eerste debat tussen beide presidentskandidaten en de onthulling van The New York Times over het niet betalen van belasting door Trump hebben nauwelijks invloed gehad op de voorkeur van de kiezers. Sinds begin september schommelt het verschil tussen beiden steeds al tussen de vier en zes procentpunten.

Donald Trump over vrouwen: "Grab them by their pussy"

Ordinairder dan ooit. Het imago van Donald Trump als sexistische macho is weer eens dubbel en dwars bevestigd. The Washington Post heeft een video uit 2005 opgeduikeld waarop Trump ontzettend vulgair over vrouwen praat.

"When you are a star they let you do it. You can do anything. Grab them by their pussy. You can do anything."

Trump was destijds op weg naar opnamen voor de soap 'Days of our Lives' waar hij een gastrol in zou spelen en had met Billy Bush van 'Acces Hollywood' een gesprek dat niet zou misstaan tijdens de platste gedeeltes van Voetbal Inside. Het is pure seksuele intimidatie van de mogelijk aanstaande president.

De Republikeinse kandidaat vertelde in de gelekte opnames ook over een mislukte poging een getrouwde vrouw in bed te krijgen.

"I moved on her and I failed. I’ll admit it. I did try and fuck her. She was married. And I moved on her very heavily. In fact, I took her out furniture shopping. She wanted to get some furniture. I said, ‘I’ll show you where they have some nice furniture. I moved on her like a bitch, but I couldn’t get there."

De video is opgenomen een aantal maanden nadat hij trouwde met zijn derde vrouw Melania.

Hillary Clinton valt Trump al langer aan op zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en reageerde dan ook fel op de uitgelekte video:

"Dit is verschrikkelijk. We kunnen niet toestaan dat deze man president wordt."

In reactie op alle commotie heeft Donald Trump inmiddels een soort van excuses aangeboden:

"Het spijt me als iemand zich beledigd voelt"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Here is my statement. https://t.co/WAZiGoQqMQ

Een echt sorry is dat natuurlijk niet, hij legt daarmee de bal bij degene die zich gekwetst voelt en trekt niet zelf het boetekleed aan. Volgens Trump is Bill Clinton veel erger:

"Hij is de grootste vrouwenmisbruiker uit de geschiedenis van de politiek"

Volgens zijn voormalig tegenstrever bij de Republikeinse voorverkiezingen Jeb Bush zijn de uitspraken van Trump onvergeeflijk.

As the grandfather of two precious girls, I find that no apology can excuse away Donald Trump's reprehensible comments degrading women.

— Jeb Bush (@JebBush) 7 oktober 2016

En dit is de voorpagina deze zaterdagochtend van de New York Daily over de uitspraken van Trump.

Early look at tomorrow's front page
What Trump said he liked to do to attractive women: "GRAB THEM BY THE P---Y" https://t.co/HPZdvyep1p pic.twitter.com/cYd9IRB4sP

— New York Daily News (@NYDailyNews) 7 oktober 2016

President Obama heeft al gestemd

President Obama heeft vrijdag tijdens een bezoek aan zijn eigen Chicago al vervroegd gestemd. De vraag op wie beantwoordde hij met een brede lach. Natuurlijk op Hillary Clinton die hij in 2008 versloeg bij de Democratische voorverkiezingen, maar voor wie hij nu campagne voert.

WATCH: Pres. Obama early votes in Chicago on Friday. pic.twitter.com/Z3FjdMsaO1

— NBC Nightly News (@NBCNightlyNews) 7 oktober 2016

Pas op 8 november is het echt verkiezingsdag, maar in veel staten kunnen mensen al eerder hun stem uitbrengen. Obama riep iedereen via zijn Twitter-account op om ook te gaan stemmen.

Voted early today. Make sure you vote too: https://t.co/SUUmUADsHj pic.twitter.com/NMesNhwsaG

— President Obama (@POTUS) 7 oktober 2016

VS beschuldigen Rusland officieel van cyberaanvallen

De Verenigde Staten hebben Rusland vrijdag officieel als schuldige aangewezen voor de recente cyberaanvallen op onder meer de Democratische Partij. Volgens Washington zijn de acties een poging van het land om “zich te bemoeien” met de komende presidentsverkiezingen.

Het cyberschandaal begon met het inbreken bij computers van het Democratische Nationale Comité (DNC). Vlak voor de start van het partijcongres afgelopen zomer werden via Wikileaks duizenden e-mails gelekt waaruit bleek dat de partijtop overwoog de campagne van Bernie Sanders te saboteren. Sanders verloor de strijd om de Democratische nominatie uiteindelijk van Hillary Clinton. Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schulz stapte op na de onthullingen.

In de maanden daarna volgden nog diverse aanvallen. Zo werd er onder meer gestolen uit databases met informatie over kiezers in Arizona en Illinois. Het ging om gegevens over zo’n 200.000 stemgerechtigden, zoals hun woonplaats en geboortedatum.

Lees ook: VS beschuldigen Rusland officieel van cyberaanvallen

Al vrij snel wezen vingers in de VS richting Rusland, maar een officiële beschuldiging was er toch niet. De druk op president Barack Obama nam de laatste tijd toe om dat wel te doen. “We zijn nu in een positie om deze activiteiten aan de Russische regering toe te schrijven”, blijkt uit de verklaring van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

President Vladimir Poetin heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Een woordvoerder van het Kremlin noemt de aantijgingen tegenover persbureau Ifax “onzin”.

'Pence Republikeinse favoriet voor verkiezingen 2020'

Mocht Donald Trump in 2016 de verkiezingen verliezen van Hillary Clinton, dan is niet hij maar zijn huidige running mate Mike Pence momenteel de Republikeinse favoriet om in 2020 een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Website Politico liet een onderzoeksbureau een enquête uitvoeren onder tweeduizend kiezers aan Republikeinse en Democratische zijde. Wat blijkt? Pence zou Trump ruim achter zich laten.

De kandidaat voor het vicepresidentschap debatteerde deze week met zijn collega bij de Democraten, Tim Kaine. Volgens de deelnemers aan de bevraging was Pence daarin ruimschoots de betere. Het doet de populariteit van de Republikein in eigen partij geen kwaad. Zou Trump volgens de ondervraagden, allen geregistreerde kiezers, nog kunnen rekenen op de steun van 7 procent van de Republikeinen, Pence zou 13 van de ondervraagden achter zich krijgen. Ook voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan (11 procent), John Kasich (11 procent) en Ted Cruz (10 procent) scoren beter dan de zakenman.

Aan Democratische zijde is opvallend genoeg Hillary Clinton niet opgenomen als optie voor 2020. Wel blijkt dat senator Elizabeth Warren uit Massachusetts nu favoriet (16 procent) als presidentskandidaat over vier jaar. Tim Kaine volgt op gepaste afstand (10 procent).

Overigens zijn beide presidentskandidaten nog altijd favoriet onder hun eigen kiezers voor de komende verkiezingen. Zowel bij de Democraten als Republikeinen volgen de running mates op gepaste afstand.

Bekijk de resultaten van de gehele enquête hier.

Verrassing: ook U2 heeft het niet op Trump

Niet alleen zo'n beetje alle Amerikaanse kranten waarschuwen voor een presidentschap van Donald Trump, ook rockband U2, op tournee door de VS, haalt regelmatig uit naar de presidentskandidaat. In San Francisco had zanger Bono gisteren een virtueel interview met Trump:

"What is your vision for this great nation?"

"I will build a great wall"

Respons uit het Trump-kamp: het zijn geen Amerikanen, dus waar bemoeien ze zich mee?

WATCH: U2's Bono says Trump threat to 'American Dream' https://t.co/X72YP1SEy6 The Guys From Ireland. Mind your own business BONO!

— BostonStrongTrump (@BostonForTrump) September 27, 2016

While You Were Sleeping

Zowel Clinton als Trump hebben hun campagneactiviteiten in Florida voorlopig gestaakt wegens orkaan Matthew die vrijdag over de staat zal heenrazen. De orkaan heeft in het Caraïbisch gebied al aan 140 mensen het leven gekost en een enorme ravage aangericht op Haïti. De verwachting is dat de orkaan ook in Florida grote verwoestingen kan aanbrengen. De noodtoestand is uitgeroepen, en 1,5 miljoen inwoners zijn geëvacueerd uit het gebied en omliggende staten. De presidentskandidaten hebben hun vrijwilligers en campagnestaf eveneens weggehaald uit Florida. De twee campagneteams annuleerden ook hun tv-spotjes die in Florida zouden worden uitgezonden.

De orkaan komt voor de kandidaten op een slecht moment, enkele dagen dat de deadline verloopt voor kiezers om zich te registreren. Deze week zijn de stemformulieren verzonden, die dus waarschijnlijk in de bus liggen op het moment dat kiezers niet thuis zijn vanwege de evacuatie. In 2012 hield superstorm Sandy kiezers in New York voor een groot deel weg van de stembus.

De Clintoncampagne vroeg de staat dan ook onmiddellijk om meer tijd voor de registratie, maar dat verzoek werd geweigerd door de gouverneur. Florida is een belangrijke swing-state, die Trump moet winnen om kans te maken op het presidentschap. Trumps Mar-a-Lago resort in Palm Beach loopt overigens ook kans getroffen te worden door de storm. Vanuit New Hampshire, waar Trump ook zei dat 70 procent van de federale regelgeving kan worden afgeschaft, liet hij weten voor iedereen in Florida te bidden:

"Het wordt een flinke storm, zo te zien. We bidden voor jullie allemaal. Jullie moeten goed op jezelf passen en maken dat je wegkomt uit het gebied."

"

Latinokerken en zakenlieden steunen Clinton

Nog meer steun voor Clinton: Open USA, een organisatie die bestaat uit meer dan zesduizend Latijns-Amerikaanse kerken, heeft bekendgemaakt Clinton te steunen. De organisatie zegt dat Clinton bewezen heeft te luisteren naar verschillende soorten perspectieven en dat het geloof een belangrijke rol motor is voor de presidentskandidate en haar running mate Tim Kaine.

Een groep zakenlieden, waaronder kiezers die al hun leven lang republikein zijn, heeft gezegd dat ze Trump niet kunnen steunen omdat zijn presidentschap slecht zou zijn voor de economie. In een open brief die verzonden is naar persbureau AP schrijft de groep:

'De economie heeft betrouwbaarheid nodig, voorspelbaarheid en stabiliteit.'

De brief is onder andere ondertekend door Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, de oud-ceo van de Kellogg Company Carlos Gutierrez en Jose Andres, minister van Handel onder George W. Bush.

Clinton waarschuwt donateurs voor phishing

De Clinton Foundation heeft donateurs gewaarschuwd voor pogingen van hackers om persoonlijke informatie van hen te stelen via nep e-mails. De stichting zegt dat er geen bewijs is dat hun database is gekraakt, hebben ze wel gewaarschuwd voor dit soort phishingmails. Afgelopen zomer nog werd de database van de Democraten en het campagnecomité gehackt.

Trump: 'Dat je geen twee weken meer hebt maakt niet uit. Hou vol tot 8 november en ga stemmen'

Donald Trump loopt achter in de peilingen en moet dus van alles proberen. Maar heel tactvol pakt hij het opnieuw niet aan. Gisteren richtte hij zich tot wel heel zelden apart gedefinieerde kiezersgroep, terminaal zieke mensen. Hoe ernstig je diagnose ook is, zei hij bij een verkiezingsbijeenkomst in Nevada, er is geen excuus niet te gaan stemmen. “Ook al heb je net de vreselijkste prognose gekregen, dat het over is, dat je geen twee weken meer hebt. Maakt niet uit. Hou vol tot 8 november, en ga stemmen.” Trumps publiek moest hier hard om lachen. Hij voegde eraan toe: "Ik zeg dit voor de grap, maar ik meen het.”

Gary Johnson: Westerse agressie in Syrië net zo erg als Assad

Foto AP

Foto AP

Amerikaanse Libertariërs hebben het liefst zo min mogelijk te maken met de buitenwereld, dus verrassend is het niet: hun kandidaat Gary Johnson wist al eerder niet wat Aleppo was, of wie zijn favoriete buitenlandse regeringsleider was. Uit een nieuw interview met The New York Times blijkt niet dat hij zich sindsdien verder heeft ingelezen: hij weet niet wie de president van Noord-Korea is - althans: hij wil het niet zeggen - en beweert dat het Westen in Syrië geen haar beter is dan president Assad:

“Well no, of course not — we’re so much better than all that. We’re so much better when in Afghanistan, we bomb the hospital and 60 people are killed in the hospital.”

Naar schatting enkele duizenden van de 250- tot 300-duizend doden in Syrië zijn het gevolg van Westerse bombardementen. Gary Johnson zit in de peilingen rond de 7 procent.

Fox-presentatoren ruziën over Donald Trump

Komt het doordat de harde hand van oud-topman Roger Ailes (nu in het Trump-kamp) er niet meer is? Fox News, bij vorige verkiezingen een officieuze PR-machine voor de Republikeinen, lijkt nu verdeeld in aanhangers en tegenstanders van Donald Trump: presentatrice Megyn Kelly bekritiseerde hem gisteren (niet voor het eerst), omdat hij alleen in de voor hem 'veilige' tv-show van presentator Sean Hannity opduikt:

"Donald Trump, with all due respect to my friend at 10:00, will go on Hannity and pretty much only Hannity and will not venture out to the unsafe spaces these days, which doesn’t exactly expand the tent.”

Kelly's collega Hannity reageerde al snel - en niet bepaald ingehouden - door Kelly als Clinton-supporter af te schilderen:

@megynkelly u should be mad at @HillaryClinton Clearly you support her. And @realDonaldTrump did talk to u. https://t.co/vsQiNMgHut

— Sean Hannity (@seanhannity) October 6, 2016

Hoe Mike Pence de plank missloeg met #ThatMexicanThing

Eigenlijk had hij het juist willen bagatelliseren. Maar de manier waarop Mike Pence, running mate van Donald Trump, immigratie tijdens het debat dinsdagnacht behandelde had precies het tegenovergesteld effect.

Toen zijn tegenstander Tim Kaine Pence met uitspraken van Trump over Mexicanen confronteerde, zuchtte Pence nog eens diep. "Senator, u tovert nu weer dat Mexicaanse ding tevoorschijn" (you’ve whipped out that Mexican thing again).

Zowel onder de hashtag #ThatMexicanThing als #ThatMexicanThingAgain begonnen Mexicaanse-Amerikanenvervolgens te delen wat volgens hun geldt als typisch Mexicaans, om de plannen van Trump te ridiculiseren. De hashtag werd in de VS al snel trending.

While you were sleeping

Opnieuw een onthulling over het omstreden zakenverleden van Donald Trump. Hij heeft volgens The Wall Street Journal zijn hele carrière lang donaties gedaan aan openbare aanklagers precies op het moment dat ze beslissingen moesten nemen over zijn bedrijven.

Trump heeft tussen 2001 en 2014 in totaal 140.000 dollar aan de campagnes van twaalf 'state attorney generals' bijgedragen, vooral in New York. Zijn campagneteam heeft nog niet op het verhaal gereageerd, maar eerder tijdens de campagne heeft Trump zelf al wel gezegd dat hij als zakenman aan verschillende politieke campagnes heeft bijgedragen.

trump_reuters

Trump minder lovend over Poetin
Een dag nadat zijn vice-presidentskandidaat Mike Pence in het debat tegen zijn Democratische tegenstrever Tim Kaine de Russische president Poetin fel bekritiseerde kwam Trump terug op zijn eerdere lovende woorden over de Russische president:

"I don't love Putin. I don't hate. We'll see how it works, we'll see."

Debatstrategie Democraten
The Washington Post heeft een interessante analyse van de debat-strategie van de Democraten. Kaine heeft het debat der vice-presidentskandidaten dan wel verloren, maar de Clinton-campagne kijkt veel verder dan winst en verlies in de debatten zelf.

Zowel Kaine als Clinton moet een serie pakkende one-liners produceren die goed kunnen worden hergebruikt. Er staan steeds al een heel aantal TV-commercials, internetfilmpjes en tweets klaar om in de dagen na het debat te verspreiden, vooral om Donald Trump zwart te maken.

Kijkcijfers debat gisternacht
Naar het debat tussen de vice-presidentskandidaten hebben gisternacht 37 miljoen Amerikanen gekeken, meldt persbureau AP. Iets minder dan de helft van de 84 miljoen die het eerste debat tussen Trump en Clinton zelf zagen. En ook veel minder dan het recordaantal kijkers bij een debat tussen vice-presidentskandidaten. Dat staat met 70 miljoen op naam van Sarah Palin en Joe Biden uit 2008.

Steeds meer kranten keren zich af van Trump
Veel Amerikaanse kranten hebben inmiddels stelling genomen tegen Donald Trump. The Atlantic Magazine was vandaag de laatste die bij het imposante lijstje kwam en koos pas voor de derde keer in haar 159-jarige geschiedenis partij en deed dat ook in de meest stellige bewoordingen:

“The most ostentatiously unqualified major-party candidate in the 277-year history of the American presidency.”

The New York Times vraagt zich af of kiezers de hoofdredactionele commentaren zullen volgen of dat dit juist een teken is van de enorme kloof tussen de media en een groot deel van Amerika.

"This campaign takes that schism to a whole new level — not just because of the mix of publications weighing in against the Republican nominee but also because of the contrast between their apocalyptic view of a Trump presidency and his supporters’ belief that he will indeed “make America great again."

Trump komt terug op lovende woorden over Poetin

Na het debat van gisteravond waarin zijn vice-presidentskandidaat Mike Pence bepaald geen fan bleek van Vladimir Poetin, komt Donald Trump terug op zijn lovende woorden over de Russische president.

"Ik hou niet van Poetin, maar ik haat hem ook niet. We zullen zien hoe het uit gaat pakken, we zullen zien."

Dat zei Trump op een campagnebijeenkomst in Nevada. Eerder had Trump hem nog een 'veel betere leider' genoemd dan Obama en toonde hij veel respect voor de manier waarop Poetin Rusland leidt. In Nevada bleef hij erg op de vlakte over Poetin.

"Misschien zullen we een goede relatie hebben. Misschien zullen we een verschrikkelijke relatie hebben. Misschien zullen we een relatie hebben die daar ergens tussenin ligt."

De Republikeinse vice-presidentskandidaat Pence zei gisteren in het debat met zijn Democratische rivaal Tim Kaine dat Poetin een 'kleine en pesterige leider' is. Daarmee leek hij flink afstand te nemen van Trump, die altijd hoog opgaf over Poetin.

Eens per eeuw geeft The Atlantic stemadvies. Voor de 21e eeuw is dat Clinton

Voor de derde keer in de ruim 150 jaar dat The Atlantic bestaat, heeft het blad zijn steun uitgesproken voor een van de kandidaten. Dat doet de redactie in een opiniestuk met de titel "Tegen Donald Trump".

"We zijn onder de indruk van veel van de kwaliteiten van de Democratische presidentskandidaat, ondanks dat we ons ergeren aan andere, maar we zijn met name bezorgd over de Republikeinse kandidaat, Donald J. Trump, die wel eens de meest voyant ongeschikte kandidaat van een grote partij in de 277-jarige geschiedenis van het Amerikaanse presidentschap zou kunnen zijn."

De eerste keer dat het blad een kandidaat steunde was in 1860. Abraham Lincoln werd toen geprezen voor zijn strijd tegen de slavernij. In 1964 steunde The Atlantic Lyndon B. Johnson, uit bezorgdheid over de capaciteiten van Barry Goldwater. De redactie wil het in principe bij één endorsement per eeuw laten.

"In zijn oprichtingsverklaring belooft The Atlantic "een partij- en kliekloos orgaan" te zijn, en het is nu niet in ons belang om de vooruitzichten van de Democratische Partij te verbeteren, noch die van de Republikeinse Partij te schaden. Als Hillary Clinton het had opgenomen tegen Mitt Romney, of John McCain, of George W. Bush, of eigenlijk welke van de belangrijke kandidaten die Trump in de Republikeinse voorverkiezingen heeft verslagen dan ook, hadden we deze steunbetuiging niet eens overwogen. (...) Maar Trump is geen man van ideeën. Hij is een demagoog, een xenofoob, een seksist, een weetniet en een leugenaar. Hij is spectaculair ongeschikt voor het presidentschap en kiezers - de staatslieden en denkers van de stembus - moeten optreden ter verdediging van de Amerikaanse democratie en voor zijn tegenstander kiezen."

'Pence won het debat, maar verloor bij Trump'

Velen zijn het er over eens dat Mike Pence afgelopen nacht het debat heeft gewonnen, maar het is de vraag hoe dat gevallen is bij Donald Trump. Journalisten hebben van bronnen rond Trump gehoord dat hij niet zo blij was met de manier waarop Pence Kaine te slim af was.

"Mike Pence heeft het debat gewonnen door Donald Trump op te offeren", kopt het Amerikaanse blog Vox. Kaine, de running mate van Clinton, confronteerde Pence met allerlei uitspraken van Trump. Die raakte echter niet in de problemen, doordat hij moeilijke vragen simpelweg ontweek, aldus Vox:

"Pence schudde simpelweg de volledige werkelijkheid van deze campagne van Trump van zich af en verweet Obama, Clinton en Kaine slap te zijn met betrekking tot Rusland. Een soepele voortzetting van de de standpunten over het buitenlandbeleid van John McCain in 2008 en Mitt Romney in 2012."

Twitter avatar jonlovett Jon Lovett Tim Kaine is running for Vice President in 2016. Mike Pence is running for president in 2020.

Het viel ook de Wall Street Journal op dat Pence een betere beurt maakte dan Trump. Dit schreef de krant in een commentaar:

"Normaal gesproken veranderen de vicepresidentiële debatten niet de koers van de verkiezingen, maar als meneer Trump uit dit debat lessen trekt voor het volgende, zou dat dit keer anders kunnen zijn. De Republikein is onderuit gegaan in de peilingen door zich te verliezen in doodlopende onderwerpen en in zichzelf gekeerde Twitter-uitbarstingen. Als dit de Trump is die zondag komt opdagen, zal hij de kritiek van Kaine bevestigen en zijn deze verkiezingen feitelijk voorbij."

Toch denkt de krant niet dat Trump zich niet meer kan herpakken:

Het alternatief is dat hij het sjabloon van Pence volgt: zijn huiswerk doet, presidentieel klinkt en een punt maakt van de mislukkingen van de afgelopen zeven jaar op het gebied van economie en veiligheid. Als meneer Trump wil winnen, heeft zijn running mate hem laten zien hoe hij dat moet doen."

In Mike Pence's defense, we wouldn't want to defend Donald Trump, either. #VPDebate pic.twitter.com/Z2jV6FNzFl

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) October 5, 2016

Wie verzond afgelopen nacht Trumps tweets?

Gaat hij inhoudelijke tweets verzenden over het debat of ontaardt het duel tussen vicepresidenten Mike Pence en Tim Kaine voor Donald Trump toch weer in een moddergevecht op Twitter? Nog meer dan op het debat afgelopen nacht, waren de ogen misschien wel gericht op het account van de presidentskandidaat. Zijn volgers werden wederom niet teleurgesteld. Meteen bij het begin van de uitzending, lag de Republikein in de clinch met anchor Megyn Kelly van Fox News.

Waar het dispuut om ging? Het is niet geheel duidelijk waarom Trump met zijn bericht kwam, maar volgens de Washington Post zou Kelly hebben beweerd dat de Republikein niet zelf zijn Twitter-account zou beheren afgelopen nacht, maar Kellyanne Conway, één van de leden van zijn campagneteam. Dat moet voorkomen dat met weer een woedeuitbarsting Trump zijn eigen glazen ingooit. Met die suggesties maakte Trump meteen korte metten:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@megynkelly- I am in Nevada. Sorry to inform you Kellyanne is in the audience. Better luck next time.

Niet alle tweets van Trump lijken echter van zijn hand te zijn. Een wetenschapper analyseerde het gedrag van de presidentskandidaat op sociale media en kwam tot de conclusie dat er twee mensen zitten achter het account: de Republikein zelf en zijn campagneteam. Het verschil zit 'm vooral in het gebruik van hoofdletters (TRUMP IS VAN DE KAPITALEN) en de telefoon vanaf waar de tweets worden verzonden: Trump stuurt berichten vanaf een Android-telefoon, terwijl zijn medewerkers een iPhone gebruiken.

Twitter avatar tvaziri Todd Vaziri Every non-hyperbolic tweet is from iPhone (his staff).

Every hyperbolic tweet is from Android (from him). https://t.co/GWr6D8h5ed

Wie die logica loslaat op Trumps tweets, moet de bewering dat hij zelf achter de knoppen zat, achter in twijfel trekken. Ze komen namelijk van... een iPhone.

While You Were Sleeping

Foto Joe Raedle / AP

Foto Joe Raedle / AP

Terwijl Nederland sliep, namen de vice-presidentskandidaten het in Virginia op tegen elkaar. De Republikeinse gouverneur Mike Pence komt als winnaar uit de bus in dit eerste en laatste debat tussen de rechterhanden van Hillary Clinton en Donald Trump.

Waar is de Kaine die we kennen?

Tim Kaine straalde niet de warmte uit die we tot nu toe van hem gewend waren. Hij bleef Pence maar aanvallen en in de rede vallen. Waardoor Kaine nogal onsympathiek overkwam. Hij slaagde wel in zijn opzet als onwennige aanvalshond van Clinton; hij hield de aandacht op Trump en zijn controversiële campagne. Maar of hij erin slaagde om Pence onlosmakelijk te verbinden met Trump, Politico twijfelt eraan.

Pence is Trump niet

Met het teleurstellende debatoptreden van Trump vorige week had Mike Pence niks te verliezen. Met zijn kalme debatstijl liet hij aan de twijfelende Republikeinse kiezer zien dat er een echte conservatief op de 'ticket' staat. Maar Pence was niet zoals verwacht de grote verdediger van Trump. Hij maakte geen excuses en negeerde grotendeels de aanvallen op zijn running mate. Ook weken sommige van zijn standpunten sterk af van die van Trump.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Eh, wat? Ik geloof dat Mike Pence net pleitte voor militaire actie tegen Assad. Dat is nogal een koerswijziging.

Zoals die over de Russische president Poetin (die bewonderd wordt door Trump) en de aanpak van het conflict in Syrië.

Even een recap van een rommelig debat

The Donald weet het zeker

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Mike Pence won big. We should all be proud of Mike!

Washington Post: Pence wint

Volgens The Washington Post is Mike Pence de winnaar van de avond. Hij was simpelweg de meest relaxte debater op het podium. De rol van pitbull paste niet bij Tim Kaine, schrijft de krant. De senator kwam niet goed over bij de kijker - ook al dwong Kaine Pence ertoe een versie van Trump te beschrijven die niet strookt met de realiteit.

Kaine en Pence over Poetin

Pence winnaar van de avond, maar de week?

Het debat zit erop. Mike Pence lijkt met zijn kalme debatoptreden de winnaar van de avond. De vraag is echter of de discussie de komende dagen omslaat, omdat de gouverneur zich lijnrecht tegenover zijn eigen running mate opstelde bij sommige standpunten zoals Rusland en Syrië. Pence profileerde zich in ieder geval wel als de echte Republikein in de presidentsrace. Dat kan twijfelende kiezers overhalen om alsnog op Trump te stemmen.

Met zijn stekelige gedrag wilde Tim Kaine de Democratische kiezer enthousiast maken voor de campagne van Clinton door de focus te leggen op de controverses en schandalen die Trump omringen. Dat kan hem de winnaar maken op de lange termijn.

My take: Mike Pence out-debated Tim Kaine. But the conversation has been overwhelmingly about Donald Trump. Which is what Tim Kaine wanted.

— Shane Goldmacher (@ShaneGoldmacher) October 5, 2016


Maar de vriendelijk ogende senator kwam niet erg sympathiek over.

Twitter avatar jeneps Jennifer Epstein Tim Kaine debated as the 2016 vice presidential candidate. Mike Pence debated as a 2020 presidential hopeful.
Twitter avatar ShaneGoldmacher Shane Goldmacher My take: Mike Pence out-debated Tim Kaine. But the conversation has been overwhelmingly about Donald Trump. Which is what Tim Kaine wanted.

Pence moet toch toegeven

Het lukt Mike Pence niet tot het einde om rond Trumps controversiële uitspraken heen te dansen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De ontkenningstrategie van Pence haalt het einde niet. Geconfronteerd met citaten van Trump zegt hij: 'Trump is not a polished politician.'
Twitter avatar apjvalk Guus Valk En het 'You whipped out that Mexican thing again' van Pence klonk ook niet helemaal ok.

Colbert kijkt met kittens

Late night-presentator Stephen Colbert bekijkt het debat met zijn eigen testgroep: kittens. Kijk mee op Facebook

.

'Pence doet het goed bij kijkers'

De Maurice de Hond van Amerika, Frank Luntz, kijkt samen met een testgroep naar het debat. Wie wint er bij hem? Pence.

Twitter avatar FrankLuntz Frank Luntz My focus group literally laughs with Mike Pence's attacks and laughs at Tim Kaine's.

Pence goes high. 📈
Kaine goes… https://t.co/rBndjeZRUL

Twitter avatar FrankLuntz Frank Luntz Well, Mike Pence is making a lot more attacks stick to Hillary than Tim Kaine is to Trump.

#VPDebate https://t.co/0AsxtjBUAN

Kaine has calculated his job tonight is not to be likable, or to beat Pence, but to make stick whatever he can make stick to Trump.

— Marc Duvoisin (@MarcDuvoisin) October 5, 2016

Twitter avatar FrankLuntz Frank Luntz Who won tonight's debate?

• Mike Pence: 21
• Tim Kaine: 4
• Tie/Neither: 2

#VPDebate

Steken uitdelen

Pence en Trump zijn het niet met elkaar eens

Dit debat zou altijd meer over de inhoud van de twee campagnes gaan dan de poppetjes. Dat Mike Pence aantoonbaar andere standpunten inneemt dan Trump is opmerkelijk. FiveThirtyEight vraagt af of Trump en Pence wel echt samen campagne voeren. Want de gouverneur uit Indiana weerspreekt Trump over de aanpak van Rusland en de Krim en Syrië.

Laat Pence zien hoe de Republikeinse partij omgaat met het fenomeen Trump? Gewoon koers houden en controversiële standpunten van de kandidaat vergeten?

Twitter avatar AlecMacGillis Alec MacGillis Pence is giving the country a very good preview of how the Republican Party is going to move beyond Trump. Just pretend he never happened.

Kaine: Trump moet belastinggegevens vrijgeven

Pence wijzigt koers voor Syrië

Mike Pence wijkt af van Trumps standpunt om alleen Islamitische Staat aan te vallen in Syrië en niet het regime van Bashar Al- Assad. Pence roept op tot militaire actie tegen de president. Een opvallende koerswijziging, twittert onze correspondent.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Eh, wat? Ik geloof dat Mike Pence net pleitte voor militaire actie tegen Assad. Dat is nogal een koerswijziging.

9/11 en belastingen

Tim Kaine verbindt het niet betalen van belastingen van Donald Trump met 9/11. Volgens hem is het uiterst onpatriotisch dat hij in deze tijd van nood op deze manier niet hielp bij de heropbouw van de stad.

Twitter avatar tripgabriel Trip Gabriel Kaine has saved this: Trump fought a v different fight on 9/11: to avoid paying taxes. 'This is important, Elaine.'
Twitter avatar ShaneGoldmacher Shane Goldmacher Moderator just interrupted Kaine in the midst of one of his strongest moments hitting Trump for 9/11 tax break-seeking.

Framing

Twitter avatar apjvalk Guus Valk .@FiveThirtyEight had een interessante observatie: door de camerapositie kijkt Tim Kaine het beeld uit. Zo komt hij in zichzelf gekeerd over

#mikepence

Volgens ABC News praten er meer mensen over Pence dan Kaine op Twitter.

Twitter avatar ABCPolitics ABC News Politics Share of @twitter conversation since start of VP debate:

60% - Pence
40% - Kaine

63% - Trump
37% - Clinton

Kaine: Trump is een egoïst

Mike Pence doet het goed

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Mike Pence doet me denken aan Joe Biden in 2012, tegen Paul Ryan. Strategisch weglachen is een effectieve strategie.

Kaine tot nu toe niet zo'n goed optreden

Tot nu toe is het optreden van Tim Kaine niet erg overtuigend. Al lijkt hij na drie kwartier zijn vorm een beetje gevonden te hebben, twittert onze correspondent Guus Valk.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Tim Kaine heeft na drie kwartier een tactiek gevonden: alleen maar Trump citeren. Werkt beter dan zijn gehakketak eerder. #VPDebate

Kaine onderbreekt de kalme Pence erg vaak. Hiermee komt hij niet erg sympathiek door over. Zo onderbrak hij het sombere 9/11 verhaal van de Republikein die vertelde dat hij in Washington was op die dag en rook uit het Pentagon zag komen. "Ik was in Virginia", riep Kaine meteen.

Twitter avatar TheFix Chris Cillizza Please stop trying to one up one another about where you were on 9/11
Twitter avatar StuPolitics Stuart Rothenberg Hypothesis: Kaine has so much material against Trump that he is throwing too much into each answer.

'Trump houdt van dictators'

De hoek in

Zoals verwacht probeert Kaine Pence in de hoek te drijven: 'hoe kan je de uitspraken van Donald Trump verdedigen?' De senator somt de vele controversiële uitspraken van Trump op, zoals de Amerikaanse rechter van Mexicaanse afkomst die niet onpartijdig zou zijn in de fraudezaak tegen Trump University.

Clinton tweet ook mee

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Trump has called Mexicans “racists” and “criminals.” He’s called women “fat pigs.”

This man has no business being president. #VPDebate

Wie beledigt de kiezer het meest?

Mike Pence probeert te beargumenteren dat de campagne van Donald Trump niet draait om het beledigen van anderen. Dat doet hij bewonderingswaardig.

Twitter avatar NickKristof Nicholas Kristof I disagree with Pence on everything. But he has an impressive ability to sound reasonable as he advocates the unreasonable.

Pence draait dit meteen om en wijst op Clintons uitspraak dat de helft van de aanhangers van Trump 'betreurenswaardig' racistisch of xenofobisch zijn.

Twitter avatar nytpolitics NYT Politics Senator Tim Kaine on Donald Trump and his insults https://t.co/KQ4fLwud2C
Twitter avatar mkhammer Mary Katharine Ham Pence is not on solid ground when he's incredulous about Trump being called insult-driven. #vpdebate

Pence goede woordvoerder van Trump

Onze correspondent Guus Valk prijst het optreden van Mike Pence. Als rechterhand van Trump is hij de beste woordvoerder van de zakenman.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Mike Pence is een betere woordvoerder van het trumpisme dan Trump zelf. Veel beter.
Twitter avatar politico POLITICO .@mike_pence: "We need to stop seizing on these moments of tragedy." https://t.co/3UIKFQoYBc https://t.co/mrk4DYBNz0

Donald Trump tevreden

Donald Trump is blij met het optreden van zijn running mate.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@mike_pence is doing a great job - so far, no contest!

Heren!

Twitter avatar MashableNews Mashable News Elaine Quijano cracks down on the candidates interrupting each other #VPDebate https://t.co/cKB7FM0gK5

Kaine valt aan

Mike Pence is een zeer kalme debatpartner, dat zal te maken hebben met zijn lange carrière maar ook zijn verleden als radiopresentator. Volgens The New York Times zorgt dit ervoor dat Tim Kaine met al zijn onderbrekingen eruit ziet als een 'kamikaze-piloot' die eruit is om Pence uit te dagen, ook al komt hij opdringerig over bij de kijker.

De presentator maant de kandidaten tot kalmte.

“Gentlemen, the people at home cannot understand either one of you when you talk over each other.”

Pence: Kaine is even ongeschikt als Clinton

Pence valt niet alleen Hillary Clinton aan, maar ook het economische beleid van Tim Kaine toen hij gouverneur was van Virgina (2006–2010). Hij liet zijn staat achter met een begrotingstekort . (Al presenteerde hij een gebalanceerd budget in zijn laatste jaar als gouverneur). Pence verbindt deze aanval aan de ongeschiktheid van Clinton om de Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen.

Een beetje chaotisch

Het debat begint een beetje rommelig met Tim Kaine die over Mike Pence heen praat.

Foto Joe Raedle / AP

Foto Joe Raedle / AP

Hillary Clinton is geen Donald Trump

Waarom twijfelen Amerikaanse kiezers aan de betrouwbaarheid van Hillary Clinton? Dat is gek, vindt running mate Tim Kaine. Want zij heeft volgens hem haar hele leven in dienst gesteld van de kiezer. De senator uit Virginia schetst meteen een scherp contrast met de onervaren Donald Trump die de complottheorie in leven hield dat president Obama geen Amerikaan is.

De running mates ontmoeten elkaar

Foto Julio Cortez / AP

Foto Julio Cortez / AP

Het debat is geopend, beide kandidaten praten over hun motieven om de politiek in te gaan en wat er op het spel staat.

Trump is enthousiast

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Here we go - Enjoy!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Both are looking good! Now we begin!

Nog even over de winst van Mike Pence

We gaan beginnen

Het debat gaat beginnen. Kijk bij The New York Times de livestream.

Clinton geeft Trump een cadeautje


Niet alleen Donald Trump zegt soms opmerkelijke dingen. Bill Clinton heeft er ook een handje van om 'rogue' te gaan en uitspraken te doen die schadelijk zijn voor de campagne van zijn vrouw. Zoals Obamacare aanvallen, schrijft Politico. Op dinsdag noemde hij dit, een van de belangrijkste prestaties van Barack Obama, 'belachelijk' omdat het mensen dwingt teveel te betalen voor hun ziektekostenverzekering. Trump wil de wet op zijn eerste dag als president schrappen. De uitspraak van Clinton is daarmee een cadeautje voor de Republikeinen.

Ook al kwam Clinton later op dinsdag met een verklaring waarin hij Obamacare omarmt.

“I want to say this one thing about the healthcare law, because that’s another thing they’ve been trying to tangle in — I supported the Affordable Care Act. I support it today,”

Donald Trump live-blogt ook mee met debat

Wie geen genoeg heeft aan dit liveblog over het vice-presidentiële debat, moet ook de Twitter-timeline van Donald Trump in de gaten houden. De zakenman zal tijdens het negentig minuten durende debat live mee tweeten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be live-tweeting the V.P. Debate. Very exciting! MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Wie zijn de vice-presidentiële kandidaten?

Pakweg een derde tot veertig procent (het verschilt per peiling) van de Amerikaanse kiezers hebben geen benul wie de running mates zijn van Donald Trump of Hillary Clinton. Vanavond is waarschijnlijk de eerste en laatste kennismaking met Mike Pence en Tim Kaine voor 8 november.

De BBC ging de straat op in New York om te kijken of inwoners wel weten wie in de race zijn voor het Witte Huis,

Een inhoudelijk debat, maar met minder kijkers

Vorige week keek een recordaantal Amerikaanse kiezers naar het eerste presidentiële debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump. 84 miljoen mensen. Waarschijnlijk worden die kijkcijfers vannacht niet geëvenaard. Vice-presidentiële debatten worden minder goed bekeken, want uiteindelijk draait het niet om deze politici maar om 'the top of the ticket'.

Toch wordt uitgekeken naar dit debat tussen Democratische senator uit Virginia Tim Kaine en Republikeinse gouverneur van Indiana Mike Pence. Want deze twee beroepspolitici zullen waarschijnlijk uitgebreid praten over het beleid van hun campagnes, iets wat vorige week grotendeels ontbrak.

Het best bekeken vice-presidentiële debat in de Amerikaanse geschiedenis was die uit 2008, tussen Joe Biden en de toen nog redelijk onbekende Sarah Palin. Grappig feitje, aan het begin van het debat vraagt ze Biden of ze hem 'Joe mag noemen'. Dat kwam erg warm en vriendelijk over, maar dat deed ze alleen maar omdat Palin de naam van haar tegenstander niet goed kon uitspreken. Ze noemde hem tijdens de oefendebatten met haar coaches steeds 'O'Biden'.

Heeft Mike Pence al gewonnen?


Volgens een inmiddels gewist bericht van Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus op de website van de partij, kon hij vanmiddag Mike Pence al uitroepen als winnaar van het vice-presidentiële debat. Na de uitspraken van zijn Democratische tegenstander - vannacht - 'ge-factcheckt' te hebben. Een kleine misser die dus al snel werd rechtgezet door het bericht te wissen.

Twitter avatar margarita Margarita Noriega™ Mike Pence Wins Debate That Hasn't Happened Yet, Says @Reince's Totally Fine GOP https://t.co/NwBYvlKALr #VPDebate https://t.co/pq9Yo7twVU

Of Mike Pence echt als winnaar uit de bus komt vannacht, zien we pas als het debat over een uur (3.00 uur Nederlandse tijd) begint. De Republikeinse vice-presidentskandidaat zal naar verwachting de vele controversiële uitspraken van zijn running mate Donald Trump moeten verdedigen.

Biden uit harde kritiek op Trumps opmerkingen over veteranen

Vicepresident Joe Biden heeft hard uitgehaald naar de opmerkingen die Donald Trump maandag deed over militairen die aan posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) lijden. Trump maakte toen een onderscheid tussen veteranen die "sterk" waren en zij "die het niet aankunnen". "Waar komt hij [Trump, red.] verdomme vandaan?", aldus Biden tijdens een Clinton-rally, schrijft The Washington Post.

De vicepresident haalde het voorbeeld aan van een jonge kapitein die een onderscheiding kreeg omdat hij een militair uit een brandende auto had getrokken in Irak. Toen Biden hem de medaille wilde opspelden, weigerde de militair omdat de kameraad die hij probeerde te redden het niet had overleefd. "Hoe vaak zou die jongen in zijn dromen dat beeld terugzien?", zei een ziedende Biden met luide stem.

Later herhaalde Biden in een gesprek met CNN dat Trump "enorm onwetend" is op het gebied van PTSS. Bidens zoon Beau werd in 2008 naar Irak uitgezonden, Hij stierf in 2015 aan een hersentumor en werd na zijn dood onderscheiden voor zijn moed en inzet.

Campagnemanager: Trump betaalde honderden miljoenen dollars belasting

De afgelopen dagen hebben berichten dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump mogelijk achttien jaar geen federale inkomstenbelastingen betaalde na een verlies van 916 miljoen dollar tot veel kritiek geleid. Dinsdag ging Trumps campagnemanager Kellyanne Conway in op de kritiek tegenover CBS News.

Conway wees erop dat in 1995 (het jaar waarvan Trumps belastingaangifte uitlekte) een half miljoen Amerikanen gebruik maakte van de legale maatregel om na een verlies geen inkomstenbelasting te betalen. Conway prees Trump erom dat hij een "comeback" wist te maken na zo'n grote financiële tegenvaller.

Ook zei Conway dat Trump "afgelopen decennia honderden miljoenen dollars aan belasting" heeft betaald. Daarbij somde zij een hele reeks belastingen op, maar geen inkomstenbelasting.

Toch (nog) geen grote onthulling van Julian Assange

Woensdag zou het gedaan zijn met Hillary Clinton, twitterde Roger Stone, berucht spindoctor en informeel adviseur van Trump maandag. Hij wees vooruit naar een persconferentie die Wikileaks-oprichter Julian Assange vandaag zou geven.

Wednesday@HillaryClinton is done. #Wikileaks.

— Roger Stone (@RogerJStoneJr) October 2, 2016

Het kan niet anders, of Stone is diep teleurgesteld. Assange, die vandaag ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Wikileaks via een videoverbinding in Berlijn verzamelde pers toesprak, onthulde niets anders dan dat Wikileaks komende tien weken ‘significant materiaal’ wil onthullen. ‘Deze onthullingen komen op een belangrijk moment en zullen onder meer over drie overheden en de Amerikaanse verkiezingen gaan', aldus Assange, die verder sprak over de betekenis en de toekomst van zijn organisatie, en twee boeken over Wikileaks aanprees:

"Deze week met 40% korting.”

De Wikileaks-voorman ontkende dat hij verkeerde verwachtingen had gewekt:

“Ik heb het internet gezien en ik begrijp dat er enorme verwachtingen zijn in de VS.” ”Maar u moet begrijpen dat als we op zeker tijdstip een grote publicatie doen met betrekking tot de VS, we dat niet om drie uur ’s nachts (Amerikaanse tijd) doen.”

Toen Assange gevraagd werd of de nieuw aangekondigde documenten Clinton zouden schaden, antwoordde hij:

“Er is veel verkeerd geciteerd over mij en Wikileaks-publicaties. In dit specifieke geval heeft het verkeerd citeren ermee te maken dat we de bedoeling hebben, of dat ik de bedoeling heb, om Hillary Clinton te schaden of dat ik Hillary Clinton niet mag. Dat klopt allemaal niet. Ze zijn schijnbaar het resultaat van deze campagne (….)”

Twee maanden geleden was Debbie Wasserman Schulz gedwongen af te treden als voorzitter van de Democratische Nationale Commissie na het via Wikileaks uitlekken van tienduizenden e-mails tussen topfunctionarissen binnen de partij. Daaruit bleek dat de partijtop actief nadacht over plannen om Clintons toenmalige rivaal Bernie Sanders te dwarsbomen.

Hoe Pepe the Frog werd gekaapt

„Pepe verdient het niet dat zijn naam voor eeuwig besmet is.”

Aan het woord is de Amerikaanse tekenaar Matt Furie, in gesprek met correspondent Guus Valk. Zijn creatie Pepe the Frog begon als puberale underground-humor. Tot hij werd gekaapt. Opeens verschenen er online beeltenissen van Pepe bij een gaskamer, Pepe in een Ku Klux Klan-gewaad.

Inmiddels is Pepe the Frog het gezicht geworden van de zogeheten ‘alt-right’-beweging: een groep radicale anti-multiculturalisten en anti-feministen, die zich online vaak racistisch en seksistisch uit. Alt-right is ook: een steunpilaar voor de Trump-campagne. Die hebben de kikker zelf ook omarmd:

Tegen de zin van Furie:

„Toen dit losbarstte, dacht ik steeds: als ik de reputatie van Pepe maar kan beschermen. Ik heb er alles aan gedaan. Ik heb overal geprobeerd uit te leggen dat Pepe niets met racisme te maken heeft.”

Trump will be Trump

Na de slechtste week uit zijn presidentscampagne valt Donald Trump terug op oude gewoontes. Gewoontes waarvan zijn campagneteam had gehoopt dat ze, vijf weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, niet meer voor zouden komen: Schreeuwen, praten over privéconflicten, complottheorieën.

Eigenlijk is dat ook niet zo gek, schrijft correspondent Guus Valk: Trump laat zich nou eenmaal moeilijk regisseren.

Did Crooked Hillary help disgusting (check out sex tape and past) Alicia M become a U.S. citizen so she could use her in the debate?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 30, 2016

While You Were Sleeping

Hillary Clinton en Donald Trump lopen niet meer nek-aan-nek in de peilingen. Volgens een vannacht vrijgegeven peiling van CBS en The New York Times heeft de voormalig minister van Buitenlandse Zaken met 49 procent een gat geslagen van zes punten tussen haar en de Republikeinse presidentskandidaat.

Loopt Trump schade op door belastingonthullingen?

Deze peiling neemt de week na het eerste presidentiële debat van 26 september in ogenschouw. Maar de recente onthullingen van The New York Times over Trumps belastingaangifte in 1995 - waarmee hij mogelijk twintig jaar lang geen belasting hoefde te betalen - en zijn onwil om al zijn financiële gegevens vrij te geven, bezorgen hem mogelijk meer kopzorgen.

Want terwijl Trump zijn hakken in het zand zet en zijn boekhoudingstrucjes als 'briljant' beschrijft, valt het team van Clinton hem hier keihard op aan.


Een geschiedenisles voor Trump, schrijft Politico, is het verhaal van Republikeinse senator Bill Brock in 1976. Zijn herverkiezingscampagne was voorbij op het moment dat kiezers erachter kwamen dat hij geen belastingen betaalde. Maar dat was toen. En dit verkiezingsjaar zit vol met verrassingen.

Lopen straks alle vrouwen weg van Trump?

Na een week van zelfdestructief gedrag, waarschuwen Republikeinse politici en strategen Donald Trump niet te ver te gaan in zijn persoonlijke aanvallen op Hillary Clinton. De kopstukken zijn bang dat na de afleidende aanvallen op een Miss Universe en de onthullingen over zijn belastingen en Trumps opschepperij hierover, kiezers weglopen van de Republikeinse partij. Volgens The Hill vrezen partijgenoten dat Trump de buitenechtelijke affaires van Bill Clinton breed gaat uitmeten, wat hem zijn geringe steun bij vrouwelijke kiezers zal kosten. GOP-strategist Charlie Black:

“He needs to be talking about jobs, immigration and trade. If he talks about those three things, he’ll win. Anything beyond those, he won’t. Nothing is helpful except those three issues. I’m sorry his people have to go out and defend him on this stuff, but they shouldn’t be talking about it, either.”

Trump Foundation fout geregistreerd, fondsenwerving stilgelegd

De openbaar aanklager heeft de Trump Foundation opgedragen onmiddellijk te stoppen met fondsenwerving in New York. De liefdadigheidsinstelling staat niet op de juiste manier geregistreerd, is gebleken na onderzoek.

De Trumpkiezer ís beklagenswaardig, zegt Ian Buruma

Volgens de publicist en hoogleraar aan Bard College in New York zijn veel Amerikanen laagopgeleid. Dat komt volgens hem door de ongelijkheid in het onderwijssysteem.

Het tijdperk-Trump begon met Palin

obama-interview-lede-w512-h600-2x
President Obama spreekt in een lang interview met New York Magazine over zijn samenwerking met de Republikeinen – of beter, het gebrek daaraan. Hij ziet Donald Trump als de uitkomst van een ontwikkeling die begon met Sarah Palin:

“Absolutely. I see a straight line from the announcement of Sarah Palin as the vice-presidential nominee to what we see today in Donald Trump, the emergence of the Freedom Caucus, the tea party, and the shift in the center of gravity for the Republican Party. Whether that changes, I think, will depend in part on the outcome of this election, but it’s also going to depend on the degree of self-reflection inside the Republican Party. There have been at least a couple of other times that I’ve said confidently that the fever is going to have to break, but it just seems to get worse.”

Voor toekomstige Democratische presidenten hangt dus alles af van het aantal zetels dat ze in het Congres hebben, zegt Obama.

"It also is why, I think, for Democrats, it’s important for us to understand that whether or not we are able to achieve certain policy objectives is going to be primarily dependent on how many votes we’ve got in each chamber and our ability to move public opinion. And it is not, these days, going to be as dependent on classic deal-making between Democrats and Republicans, or that we won’t move enough to the center on fiscal policy or my — not just me, but subsequent presidents — playing enough golf or drinking enough Scotch with members."

Waarom het vicepresidentiële debat wél wat voorstelt

In vergelijking met het debat tussen de presidentskandidaten wordt het debat tussen de kandidaten voor het vicepresidentschap vaak gezien als klein bier. Maar dat wil niet zeggen dat er niets op het spel staat, schrijft The New York Times maandag. Want ook een kleine overwinning van een running mate kan het momentum jouw kant op doen kantelen. En blunders kun je niet veroorloven.

Dinsdag stappen gouverneur Mike Pence van Indiana (kamp Trump) en senator Tim Kaine (kamp Clinton) in de ring. In de aanloop daar naartoe zet The New York Times een aantal historische debatten tussen de running mates op een rij. Ook analyseert de krant welke aanpak de mentale winnaar had en waarom die werkt.

Vorige week teruglezen

Vorige week vond het eerste debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton plaats. En hoewel Trump zich meermaals steken liet vallen, wist Clinton daar niet van te profiteren. Ook ging het gerucht dat Trump in het verleden zaken deed met Cuba. Zelf opende de zakenman het vuur op oud-Miss Universe Alicia Machado, die claimt dat ze door Trump "Miss Piggy" en "Miss Housekeeping" werd genoemd.

Lees alle updates van vorige week hier terug.