Turkije verlengt noodtoestand met drie maanden

Critici vrezen dat de noodtoestand gebruikt wordt om tegenstanders van Erdogan monddood te maken.

President Erdogan komt op 1 oktober aan bij het parlement. Tijdens een toespraak hint hij al op het verlengen van de noodtoestand.
President Erdogan komt op 1 oktober aan bij het parlement. Tijdens een toespraak hint hij al op het verlengen van de noodtoestand. Foto Burhan Ozbilici / AP

De noodtoestand in Turkije blijft nog zeker drie maanden van kracht. Dat heeft vicepremier Numan Kurtulmuş maandag bekendgemaakt, meldt het Turkse Hürriyet Daily News.

In juli werd de noodtoestand uitgeroepen na de mislukte couppoging. Dat de noodtoestand wordt verlengd is geen verrassing. Eind september liet de nationale veiligheidsraad al weten een langere noodtoestand te willen, maar onbekend bleef toen voor welke periode.

Onder de noodtoestand heeft de regering de mogelijkheid per decreet verregaande beslissingen te nemen. Gewone wetgeving staat deels buitenspel, net als de Turkse verplichting zich te houden aan het Europees verdrag voor de rechten van de mens.

Kritiek

Gedurende de noodtoestand heeft de Turkse regering duizenden mensen opgepakt die volgens hen gelieerd zijn aan de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Gülen zit volgens de regering achter de couppoging. Tienduizenden andere veronderstelde Gülen-aanhangers raakten hun baan kwijt, vele bedrijven en scholen werden gesloten.

Er is veel kritiek op Turkije om de politieke reactie op de couppoging. De noodtoestand is volgens verschillende mensenrechtenorganisaties, politici uit Europese landen en oppositiepolitici in Turkije bedoeld om gemakkelijk critici van president Erdogan de mond te snoeren. Volgens de regering is de noodtoestand echter noodzakelijk om Turkije te kunnen ‘zuiveren’ van alle invloeden van Gülen.