Trump mag geen geld meer inzamelen in New York

Zijn Trump Foundation heeft zich niet gehouden aan de regels voor fondsenwerving, zegt de openbaar aanklager.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Mike Segar / Reuters

De Trump Foundation mag geen geld meer ophalen in de staat New York. De goededoelenorganisatie van Donald Trump staat volgens justitie niet goed geregistreerd. Dat is in New York, zijn thuisstaat, wel verplicht.

De Trump Foundation heeft het afgelopen jaar geld ingezameld zonder voldaan te hebben aan de regels. Zo moet de organisatie geregistreerd staan en ieder jaar een jaarverslag en andere financiële stukken aanleveren. Wat de Trump Foundation precies heeft nagelaten, heeft justitie niet bekendgemaakt.

De campagnestrijd op de voet volgen?: Lees hier ons slowblog

De Donald J. Trump Foundation ligt al langer onder vuur. Half september opende de aanklager een onderzoek, mede naar aanleiding van de registratie van de stichting en een dubieuze donatie van 25.000 dollar aan een campagne voor de herverkiezing van een aanklager uit Florida die overwoog een onderzoek naar Trump in te stellen. Dat onderzoek kwam er niet.

Lees dit interview met de journalist die maandenlang onderzoek deed naar Trumps liefdadidgheid: ‘Hartstochtelijk filantroop’ Donald Trump gaf bijna niets

De aanklager heeft de Foundation per brief opgedragen onmiddellijk te stoppen met geld inzamelen. Zo niet, riskeert de organisatie vervolging, waarschuwt de aanklager.