Talibaan vallen Kunduz aan

De aanval begon rond middernacht. Het Afghaanse leger is bezig de Talibaan-strijders terug te dringen.

Foto: AFP / Bashir Khan Safi

In de nacht van zondag op maandag hebben Talibaan-strijders de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan, aangevallen. Vanuit vier verschillende richtingen kwamen ze de stad binnen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron van de politie.

De aanval begon rond middernacht. Het leger is bezig de Talibaan terug te dringen.

Volgens Reuters kondigde Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de Talibaan, de aanval aan met de mededeling: “Vanochtend is een grote operatie begonnen in Kunduz.”

De Talibaan zijn actief in verschillende delen van het land. In de zuidelijke provincie Helmand dreigen ze de stad Lashkar Gah binnen te vallen.

Strijd

Vorig jaar lukte het de Talibaan om de stad Kunduz twee weken in te nemen. Dit was één van de grootste aanvallen sinds de meeste internationale troepen in 2014 het land verlieten.

Sindsdien wordt er met enige regelmaat gevochten om de stad Kunduz. In april woedde er een hevige strijd tussen het Afghaanse leger en de Talibaan om de stad. In een aangekondigd voorjaarsoffensief probeerde de Talibaan destijds de door het Westen gesteunde regering in Kabul te verdrijven.

De situatie in Afghanistan is al enige tijd onzeker. Regeringstroepen hebben naar schatting ongeveer tweederde van het land onder controle. Het Nederlandse leger was tussen 2011 tot 2013 in de provincie Kunduz actief met een trainingsmissie.