Schietende agent veroordeeld voor poging tot doodslag

Een bestuurder probeerde weg te rijden nadat bleek dat hij te veel had gedronken. De agent schoot met zijn dienstwapen drie keer op de auto.

De Walther P5, het dienstwapen van de politie. Beeld ter illustratie.
De Walther P5, het dienstwapen van de politie. Beeld ter illustratie. Lex van Lieshout / ANP

Een 39-jarige agent is maandag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld voor poging tot doodslag op een voortvluchtige bestuurder. Hij kreeg in hoger beroep een gevangenisstraf van een maand en een taakstraf van 240 uur, eenzelfde straf als eerder werd opgelegd door de rechtbank.

Het incident deed zich voor bij een alcoholcontrole in de zomer van 2012 in Rotterdam, om half 8 ‘s ochtends. Nadat bleek dat de destijds 29-jarige autobestuurder onder invloed was, werd hem te kennen gegeven dat hij moest uitstappen. Desondanks reed de bestuurder weg, waarop de agent drie kogels afvuurde op de auto. Het slachtoffer werd in zijn rug geraakt en liep onder meer een dwarslaesie op. De kans is groot dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Twee andere inzittenden op de achterbank van de auto bleven ongedeerd.

Het slachtoffer reed naar eigen zeggen weg om de auto te parkeren. Het gerechtshof oordeelde, evenals de rechtbank, dat de bestuurder wel degelijk probeerde te ontkomen. De agent voerde aan dat hij zijn collega-agente wilde beschermen, omdat hij bang was dat ze zou worden aangereden.

Opvallend in de zaak is dat zowel de verdediging van de agent, als het Openbaar Ministerie hebben bepleit dat de verdachte onschuldig is vanwege strafuitsluitingsgronden. Volgens het OM was er voor de agent voldoende aanleiding om te denken dat zijn collega op dat moment gevaar liep. Het rechtshof heeft deze beroepen verworpen en geoordeeld dat sprake is van een strafbaar feit en een strafbare verdachte. Het hof zegt er niet aan te twijfelen dat de agent “oprecht de intentie had het goede te doen”, maar dat moet worden vastgesteld dat de verdachte onjuiste keuzes heeft gemaakt die zeer verstrekkende gevolgen hebben gehad.

‘Kant van het slachtoffer’

Vorige maand kwamen de advocaten van het slachtoffer, letselschade-advocaat August Van en strafrechtadvocaat Laura Middelkoop, aan het woord in de Volkskrant. Zij laakten dat de justitie “de kant van de verdachte koos”. Van zei:

“Waarom ga je als OM in beroep en steek je die agent een helpende hand toe? Voor wiens belang kom je dan op? Deze verdachte agent heeft nu twee advocaten: zijn eigen advocaat én de officier van justitie.”