Russen eisen inbreng bij onderzoek naar MH17

Rusland wil dat radargegevens, die het beloofd heeft aan te leveren, worden betrokken in het onderzoek naar vlucht MH17. Dat standpunt heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken herhaald in het gesprek dat het maandag in Moskou had met de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos. Nederland heeft in het gesprek wederom aangedrongen op Russische medewerking om de schuldigen voor het neerhalen van vlucht MH17 te „vinden en berechten”.

Rusland liet al vaker weten de radargegevens vrij te willen geven, maar dit is tot op heden niet gebeurd. De Nederlandse ambassadeur Jones-Bos werd maandag geïnformeerd over de redenen voor Moskou om de bevindingen van het JIT (Joint Investigation Team)-rapport niet te accepteren. Naast het betrekken van radargegevens in het onderzoek wil Rusland dat het onderzoeksteam ingaat op het niet sluiten van het luchtruim door Oekraïne.

Jones-Bos werd door Rusland ontboden, nadat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de Russische ambassadeur eerder op het matje riep vanwege de Russische kritiek op het strafrechtelijke onderzoek naar de MH17-ramp. De Russen trokken de conclusies van het JIT-rapport in twijfel en noemden het rapport politiek gemotiveerd.

Volgens het JIT-rapport is er “onomstotelijk bewijs” dat het toestel van Malaysia Airlines is neergehaald met een uit Rusland afkomstige Boek-raket .(NRC)