Rusland stopt vernietiging plutonium

Rusland stopt het het vernietigen van plutonium voor nucleaire wapens, als gevolg van de “vijandige houding” van Washington.

Beeld Wikimedia

Rusland heeft een overeenkomst met de VS over de vernietiging van plutonium stopgezet. Reden voor die beslissing, zo verklaarde president Poetin op maandag, is de “vijandige houding” van Washington en het niet nakomen van de afspraken. Rusland en de VS verplichtten zich in 2000 in een bilateraal verdrag tot het vernietigen of onschadelijk maken van 34 ton hoogradioactief plutonium. Het verdrag trad in 2010 in werking als onderdeel van de non-proliferatie overeenkomst tussen beide landen.

Moskou zou sindsdien speciale locaties hebben ingericht waar het plutonium omgezet kan worden in brandstof voor civiele kerncentrales. Maar volgens Moskou houden de VS zich niet aan hun kant van de afspraak. “Lange tijd heeft Rusland dit verdrag eenzijdig uitgevoerd. Nu, met alle spanningen in de relaties, is het aan Russische zijde onmogelijk geworden om deze situatie langer te laten voortduren”, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, tijdens een persconferentie. De VS ontkennen de afspraken te hebben verzaakt.

Lees ook: Rusland ‘zal reageren’ op nieuwe atoomvoorraad VS in Duitsland

Dat ook de verslechterde politieke relaties ten grondslag liggen aan het Russische besluit, blijkt uit een wetsvoorstel dat president Poetin gisteren naar het parlement stuurde. Daarin staan voorwaarden om de nucleaire overeenkomst te hervatten. Rusland eist een reductie van Amerikaanse militaire infrastructuur en troepen in landen die na september 2000 zijn toegetreden tot de NAVO. Ten tweede eist Rusland dat Washington alle sancties tegen Rusland opheft en compensatie betaalt voor de geleden schade.