Rusland herhaalt standpunt in gesprek met ambassadeur

Renée Jones-Bos werd maandag geïnformeerd over de redenen voor Rusland om de bevindingen van het JIT-rapport niet te accepteren.

De Nederlandse ambassadeur in Rusland Renée Jones-Bos ging maandag in gesprek met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over het MH17-onderzoek.
De Nederlandse ambassadeur in Rusland Renée Jones-Bos ging maandag in gesprek met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over het MH17-onderzoek. Foto: Pierre Crom/ANP

Rusland wil dat radargegevens, die het beloofd heeft aan te leveren, worden betrokken in het onderzoek naar vlucht MH17. Dat standpunt heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken herhaald in het gesprek dat het maandag in Moskou had met de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos, meldt het Russische persbureau Interfax. Nederland heeft in het gesprek wederom aangedrongen op Russische medewerking om de schuldigen voor het neerhalen van vlucht MH17 te “vinden en berechten”.

Rusland liet overigens vaker weten de radargegevens vrij te willen geven, maar dit is tot op heden nog niet gebeurd. Het Nederlandse Openbaar Ministerie deed eerder een beroep op Rusland de gegevens te verstrekken en gaf al eens uitstel tot na de zomer.

Gesprek in Moskou

De Nederlandse ambassadeur Jones-Bos werd maandag geïnformeerd over de redenen voor Moskou om de bevindingen van het JIT (Joint Investigation Team)-rapport niet te accepteren. Naast het betrekken van radargegevens in het onderzoek wil Rusland dat het onderzoeksteam ingaat op het niet sluiten van het luchtruim door Oekraïne.

Jones-Bos werd door Rusland ontboden, nadat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de Russische ambassadeur eerder op het matje riep vanwege de Russische kritiek op het strafrechtelijke onderzoek naar de MH17-ramp. De Russen trokken de conclusies van het JIT-rapport in twijfel en noemden het rapport politiek gemotiveerd. Koenders noemde de Russische kritiek “onacceptabel”.

Lees ook: ‘Onomstotelijk bewijs’ over MH17: raket kwam uit pro-Russisch gebied.

JIT-rapport

Volgens het JIT-rapport is er “onomstotelijk bewijs” dat het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten met een uit Rusland afkomstige Boek-raket. Op dat moment hadden pro-Russische rebellen het gebied waarvandaan de raket werd afgevuurd, een veld in Pervomajski, in handen. Dit zou blijken uit radarbeelden, (satelliet)foto’s, getuigenverklaringen, forensisch onderzoek en afgetapte gesprekken.