Roemeen bekent alsnog doodslaan Visser en Severein

Tot nu toe zeiden de drie belangrijkste verdachten dat de moord gepleegd werd door een Russische crimineel.

Leden van volleybalvereniging Alterno Apeldoorn zoeken troost bij elkaar voor aanvang van de afscheidsbijeenkomst ter nagedachtenis aan Ingrid Visser en Lodewijk Severein.
Leden van volleybalvereniging Alterno Apeldoorn zoeken troost bij elkaar voor aanvang van de afscheidsbijeenkomst ter nagedachtenis aan Ingrid Visser en Lodewijk Severein. Foto: Robin Utrecht / ANP

De Roemeen Valentín Ion heeft toegegeven dat hij in 2013 Lodewijk Severein en Ingrid Visser heeft gedood. Dat melden de NOS en Spaanse media. De zaak kwam maandag voor de rechter. De bekentenis komt als een verrassing, omdat alle verdachten tot nu toe volhielden onschuldig te zijn. De Russische maffioso ‘Danko’ zou er volgens hen achter zitten.

Eerder maandag had de hoofdverdachte, Juan Cuenca Lorente, nog toegegeven dat hij Valentín geld had gegeven om het Nederlandse stel te vermoorden. Hij beweerde echter dat Danko zou hem voor was geweest. De Rus, die nooit is getraceerd, zou een zakelijk conflict met Severein gehad hebben.

Lees meer over de aanloop naar de zitting van maandag: Drie jaar na de moord op Ingrid Visser begint de strafzaak in Spanje

Asbak

Volgens verschillende media heeft Ion in de rechtszaal bekend dat hij zowel Visser als Severein tegen de grond had geslagen. “Alles eindigde toen Severein probeerde op te staan en ik hem nog enkele malen met asbak sloeg”, aldus Ion, schrijft de NOS.

Het was maandag voor het eerst dat de verdachten van de moord aan het woord komen. Tegen Cuenca Lorente en de Roemenen Valentín Ion en Constantín Stan is een gevangenisstraf van vijftig jaar geëist.

Zakelijk conflict

Severein en Visser zijn in het voorjaar van 2013 vermoord in een villa in La Hurona in Spanje. Ze wilden een zakelijk conflict oplossen met Cuenca Lorente, de voormalig technisch directeur van CAV Murcia, de volleybalclub waar Visser van 2009 tot 2011 onder contract stond. Visser zou nog 60.000 euro krijgen van de inmiddels failliete club. Ook zouden Severein en Cuenca Lorente nog onenigheid hebben over de verkoop van een marmergroeve.