Rijbewijs verhuist ‘over een paar jaar’ naar de smartphone

In de nabije toekomst ontvangen weggebruikers hun rijbewijs in een app op de smartphone, verwacht de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Een leswagen bij het CBR.
Een leswagen bij het CBR. Lex van Lieshout / ANP

Automobilisten krijgen hun rijbewijs over een paar jaar in een app op de smartphone. Dat verwacht de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die momenteel aan de techniek werkt om dit mogelijk te maken.

Activeren en verlengen moeten bij een digitaal rijbewijs makkelijker worden, maar de verhuizing naar de smartphone is ook een maatregel tegen diefstal, zegt een woordvoerder van de RDW. “In de huidige situatie kan een gestolen rijbewijs illegaal worden gebruikt, het kan bijvoorbeeld ineens vijf jaar later opduiken in China.”

In welk jaar het rijbewijs naar de smartphone verhuist, vindt de overheidsdienst lastig te voorspellen.

“Wij willen met honderd procent zekerheid kunnen garanderen dat de techniek veilig is. Een digitaal rijbewijs moet daarnaast ook in het buitenland gebruikt kunnen worden, dus we zijn ook afhankelijk van internationale regelgeving.”

Een woordvoerder van de RDW kan zich “niet voorstellen” dat het fysieke rijbewijs in de toekomst ook direct helemaal vervalt.

“Dit is voor de muziek uitlopen, maar je mag er niet vanuit gaan dat iedereen een smartphone heeft. Ook zal niet iedere smartphonebezitter zijn rijbewijs op de telefoon willen hebben.”

Lees ook: Wat als opeens iemand beweert dat hij jou is?

Vrijdag was het papieren rijbewijs – met minder echtheidskenmerken dan het plastic rijbewijs – voor het laatst geldig. Volgens de RDW zijn er nog iets minder dan driehonderdduizend papieren rijbewijzen niet ingeleverd. Wanneer eigenaren van het papiertje toch de weg op gaan, riskeren ze een boete van negentig euro.