Het nieuwe Nieuw Links zal de PvdA niet meer helpen

Archieffoto van Jan Nagel uit 2014.
Archieffoto van Jan Nagel uit 2014. Foto Martijn Beekman / ANP

Vijftig jaar na de oprichting van Nieuw Links. Hoe vier je dat? Bij binnenkomst was bij velen nog onduidelijk wat het zou worden: een reünie of een begrafenis. Het kreeg maandagmiddag in Groningen uiteindelijk alle trekken van een vroege teraardebestelling van de PvdA. En er werd niet eens heel somber over gedaan.

Of de partij er met een nieuwe beweging zoals Nieuw Links 50 jaar geleden, weer bovenop zou kunnen komen, was de vraag aan Nieuw Linksers van het eerste uur.

Econoom en publicist Arie van der Zwan (81) hoefde er niet lang over na te denken. „De PvdA zit met een enorme geloofwaardigheidskloof. Ik denk niet dat de partij hiertoe nog in staat is.”

Of Jan Nagel (77), in 1965 met zijn 25 jaar het jongste lid van het partijbestuur van de PvdA en een jaar later één van de initiatiefnemers van Nieuw Links. Hij is inmiddels al weer een paar politieke partijen verder en zit nu voor 50Plus in de Eerste Kamer. Draagt de partij nog altijd een goed hart toe, maar dat deze zich zal herstellen? Hij ziet het niet gebeuren. „En dat is hun eigen schuld.” Want: „Niet om partijpolitiek te bedrijven, maar de PvdA heeft de ouderen wel in de steek gelaten”, zegt de man van de ouderenpartij.

Waarmee bleek dat een enkeling van de groep partijopstandelingen van weleer een halve eeuw later zijn streken nog altijd niet verloren had. Ze waren op deze verjaardag in Groningen bij elkaar gekomen ter gelegenheid van de presentatie van een bundel met bijdragen over de betekenis van Nieuw Links. Aflossing van de wacht binnen de archaïsche partij was hun doelstelling. Daarin zijn ze met veel rumoer geslaagd.

Maar partijleider Den Uyl kregen ze niet weg. „Dat is een zegen geweest voor de PvdA”, stelt politicoloog Philip van Praag in het boek. Dankzij Den Uyl zijn kiezers gebleven die anders ongetwijfeld door Nieuw Links zouden zijn weggejaagd. Van Praag: „Terugkijkend kan worden vastgesteld dat veel Nieuw Linksers weinig affiniteit hadden met de leefwereld van veel PvdA’ers.”