Politie Japan opent onderzoek naar dood 48 bejaarden

Aanleiding voor het onderzoek is de dood van twee andere bejaarden op de afdeling, die volgens de politie zijn vermoord.

Het ziekenhuis waarnaar de politie een onderzoek opende.
Het ziekenhuis waarnaar de politie een onderzoek opende. Foto Reuters

De politie in Yokohama is maandag een onderzoek begonnen naar de verdachte dood van 46 bejaarden. De ouderen zaten allemaal op dezelfde afdeling in een ziekenhuis en stierven onder verdachte omstandigheden, zo schrijft The Guardian. Aanleiding voor het onderzoek is de dood van twee andere bejaarden op de afdeling, die volgens de politie zijn vermoord.

Aanvankelijk deed de politie alleen onderzoek naar de moord op de twee 88-jarige mannen, die vorige maand in het tijdsbestek van drie dagen stierven. Uit de autopsie is gebleken dat zij stierven door een giftige stof die iemand heeft toegediend via hun infuus. De lokale politie heeft het onderzoek nu uitgebreid.

Dat het gaat om moord blijkt volgens de politie uit het feit dat er kleine gaatjes in de infuuszakken van de twee mannen zaten. Ook in tien van de vijftig ongebruikte zakken in de berging trof de politie zulke gaatjes aan. Het gif dat werd toegediend is een stof die in schoonmaakmiddel zit, aldus de politie.

Personeelstekort tijdens de sterftepiek

Alle sterfgevallen die nu worden onderzocht vonden plaats in het tijdsbestek van vier maanden, in een periode dat de afdeling kampte met een personeelstekort. Een verdachte of een motief is heeft de politie nog niet kunnen vaststellen. Persbureau Kyodo meldt op grond van politiebronnen dat de dader alleen maar een werknemer van het ziekenhuis kan zijn.

Dat niemand alarm sloeg vanwege het grote aantal sterfgevallen is volgens het ziekenhuis omdat er op de afdeling met 85 bedden veel ouderen en terminale patiënten liggen. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei daarover tegen Kyodo:

“Door het type patiënt dat we hier behandelen zien we hier veel mensen overlijden. Maar we hadden wel de indruk dat het aantal sterfgevallen een beetje toenam.”