Recensie

Recensie Muziek

Pakkende songs voor een betere wereld

Ook wie al even meedraait, kan nog verrassen met een uiteenlopend album, bewijzen highlife muzikant Pat Thomas (65) en componist/pianist György Kurtág (90).

Waar bleven ze, de popgroepen die vonden dat muziek moest bijdragen aan een betere wereld? Het Utrechtse Eins, Zwei Orchestra is een verfrissende uitzondering, met pakkende songs die niet drammen, maar wel maatschappelijk geëngageerde onderwerpen aansnijden. ‘Turn our weapons into art’ is het devies van openingsnummer ‘AK47’ van hun derde album Hope Sign Community, met liedjes over gewone mensen die een rol speelden in de wereldgeschiedenis. De Tank Man van Tiananmen Square, het meisje Samantha Smith dat wereldleiders aanschreef over de atoomcrisis en de Irakese cellist Karim Wasfi die zijn cello bespeelde in een bomkrater figureren in majestueuze popsongs met urgente zang van Lydia en Stefan van Maurik. Muziek die eindelijk weer eens ergens over gaat.

7 oktober releaseshow in Tivoli De Helling, Utrecht.