Ontgroening ging ook mis bij corps Amsterdam

Drie studenten belandden in het ziekenhuis met diverse klachten. Het corps heeft interne maatregelen getroffen.

Leden van A.S.C. bij hun sociëteit. De incidenten vonden elders plaats.
Leden van A.S.C. bij hun sociëteit. De incidenten vonden elders plaats. Foto Evert Elzinga / ANP

Door de ontgroening bij het Amsterdamse corps A.S.C./A.V.S.V. zijn drie studenten uit een dispuut in het ziekenhuis beland. Dat heeft heeft de vereniging maandag bevestigd na berichtgeving van de NOS. Ze werden behandeld voor uiteenlopende klachten, ontstaan door verschillende incidenten. Twee van de drie hebben meerdere dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Aan de dispuutsontgroening namen in totaal twaalf studenten deel.

Een van de studenten heeft een zware longontsteking opgelopen en heeft een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen. Een ander heeft beide enkels verstuikt nadat hij “ongelukkig” van een hekje was gesproken. Een derde student bleek volgens A.S.C.-rector Boris Bekkering een erfelijke, chronische darminfectie te hebben. Die zou volgens de student zelf tijdens de introductietijd door vermoeidheid de kop opgestoken hebben. Bekkering:

“De kennismaking gaat soms gepaard met niet veel slaap. Wel genoeg, minimaal zes uur.”

Hoewel volgens Bekkering nog onduidelijk is in hoeverre de kwalen en blessures van de studenten te wijten zijn aan de ontgroening an sich, mag het dispuut komend jaar minder leden aantrekken. Reden daarvoor is dat in de kamer waar de studenten sliepen “een vuilniszak” stond, aldus de rector. Dat is in strijd met de regels voor hygiëne die zijn vastgelegd in een convenant dat ook het dispuut heeft moeten tekenen. Of er meer ernstige fouten zijn gemaakt, wordt nog onderzocht. In dat geval kan het dispuut door het corps geschorst worden.

Universiteit: excessen zijn onacceptabel

Bij zowel de Universiteit van Amsterdam (UvA) als de Vrije Universiteit is maandag melding gemaakt van de incidenten. De UvA wil binnen enkele dagen een gesprek met het bestuur, laat een woordvoerder weten. Zeker omdat er vrijdag al een gesprek had plaatsgevonden naar aanleiding van de gebeurtenissen bij Vindicat in Groningen:

In dat gesprek hebben we al te verstaan gegeven: luister, excessen zijn absoluut onacceptabel. Dit kan niet, dit is niet te accepteren.”

De UvA zegt van het corps te verwachten dat er maatregelen genomen worden om te voorkomen dat iets dergelijks nog eens voorkomt. Anders kan ook de universiteit maatregelen nemen, zoals intrekking van bepaalde beurzen.