Russisch bedrijf biedt bed aan in vorm Boekafweergeschut

Er zouden ongeveer tien exemplaren zijn verkocht van het omstreden bed voor kinderen.

Het Joint Investigation Team (JIT) presenteerde vorige week resultaten van het onderzoek naar de crash.
Het Joint Investigation Team (JIT) presenteerde vorige week resultaten van het onderzoek naar de crash. Jerry Lampen / ANP

Een Russische meubelfabrikant is te midden van internationale spanningen over het aanwijzen van de daders van het neerhalen van vlucht MH17 kinderbedden in de vorm van een Boekafweergeschut gaan aanbieden. Dat werd opgemerkt door de BBC en The Guardian.

De Rus Anton Koppel, directeur van het bedrijf met de naam CaroBus, verdedigde zich op de Russische site Fontanka als volgt:

“Ik zie niks abnormaals aan een bed zoals deze. Sommige (kinderen, red) worden dokters, sommige bakkers en sommige soldaten”

In eerste instantie kreeg het bed naast de vorm ook de naam mee van het Boekafweergeschut. Nu is op de site van CaroBus te lezen dat de naam “naar aanleiding van vele verzoeken” is aangepast naar ‘kinderbed raketinstallatie de verdediger’.

CaroBus produceert creatief meubilair voor kinderen, bijvoorbeeld in de vorm van snelle auto’s, bussen, locomotieven, schepen en vliegtuigen, zo schrijft Fontanka. Er zouden een stuk of tien exemplaren van het omstreden bed zijn verkocht voor ongeveer 155 euro. Het bed is ook verkrijgbaar in babymaat.

Bewijs voor Boekraket

Spanningen tussen Rusland en Nederland zijn afgelopen dagen opgelopen nadat het internationale Joint Investigation Team (JIT) vorige week “met onomstotelijk bewijs” concludeerde dat vlucht MH17 werd neergehaald door een Boekraket afkomstig uit gebied in handen van Russische seperatisten. Vorige week werden tussentijdse bevindingen van de internationale groep gepresenteerd. Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne werken samen aan het oplossen van de zaak rond het neerhalen van vlucht MH17, waarbij 298 mensen om het leven kwamen.

Lees over de resultaten van het onderzoek: ‘Onomstotelijk bewijs’ over MH17: raket kwam uit pro-Russisch gebied

Nadat Moskou de resultaten van het JIT in twijfel trok, riep minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin op het matje. Daarop heeft het Kremlin de Nederlandse ambassadeur weer ontboden, dat bezoek vindt deze maandag plaats.