OM eist acht jaar cel voor moeder gehandicapte Daniëlla

De moeder van Daniëlla van Bergen, die in 2013 door geweld om het leven kwam, is volgens het OM medeplichtig aan haar dood.

De 52-jarige moeder van Daniëlla werd eerder tot acht jaar cel veroordeeld.
De 52-jarige moeder van Daniëlla werd eerder tot acht jaar cel veroordeeld. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft maandag in hoger beroep acht jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de moeder van de gehandicapte Daniëlla van Bergen, die in 2013 door geweld om het leven kwam. Eerder was tegen de moeder een deels voorwaardelijke celstraf geëist.

Volgens het OM heeft de moeder van de 20-jarige Groningse niet ingegrepen toen haar partner, Daniëlla’s stiefvader, op 20 juli 2013 Daniëlla dusdanig mishandelde dat ze een dag later overleed. Ook in de weken daarvoor zou hij Daniëlla hebben mishandeld. De stiefvader hoorde afgelopen donderdag in hoger beroep al achttien jaar cel en tbs wegens moord tegen zich eisen.

Lees ook: Toekijken tot de dood erop volgt.

Eerdere eis en veroordeling

De 52-jarige moeder van Daniëlla werd eerder tot acht jaar cel veroordeeld. De officier van justitie had in eerste instantie een deels voorwaardelijke celstraf geëist. De rechtbank vond echter dat deze straf onvoldoende recht deed aan de ernst van de feiten. Vervolgens ging de verdachte in hoger beroep.

Het OM stelt nu, “na grondige bestudering” van onder meer het vonnis van de rechtbank en een nieuwe reclasseringsrapportage, dat een onvoorwaardelijke straf een passender eis is:

“Verdachte had als moeder van Daniella een bijzondere zorgplicht voor het leven, de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van haar kwetsbare dochter. Daarom ook kon van haar worden gevergd dat zij, ondanks haar eigen beperkingen, maatregelen nam om het door haar partner toegepaste geweld te voorkomen of te doen stoppen. Dit heeft zij niet gedaan en een straf is om die reden op zijn plaats.”

Volgens het OM is de moeder van Daniëlla verminderd toerekeningsvatbaar en is een “klinische behandeling en het bieden van langdurige zorg en structuur” noodzakelijk. Dit is volgens het OM ook mogelijk bij een geheel onvoorwaardelijke celstraf.