Ohio wil executies in januari hervatten

De uitvoering werd opgeschort omdat veel fabrikanten geen middelen voor executies willen leveren. Hoe Ohio nu aan middelen komt, is onbekend.

Ter illustratie: een executiekamer in Californië.
Ter illustratie: een executiekamer in Californië. Foto Wikimedia Commons / CAcorrections

De Amerikaanse staat Ohio wil vanaf januari weer executies uitvoeren. Dat meldt persbureau AP. Sinds terdoodveroordeelde Dennis McGuire er in 2014 ruim 26 minuten over deed om te sterven, en een kwartier lang naar adem hapte, zijn er geen gevangenen meer in de staat geëxecuteerd.

Er werd bij die executie voor het eerst een omstreden combinatie van twee injectiemiddelen gebruikt, omdat de staat niet aan andere middelen kon komen. Veel fabrikanten willen niet meer dat hun producten gebruikt worden om de doodstraf te voltrekken, de EU boycot export van de middelen naar de VS. Daarom moeten Amerikaanse staten op zoek naar alternatieven.

In januari 2017 moet Ronald Philips, die in 1993 het 3-jarige dochtertje van zijn toenmalige vriendin verkrachtte en vermoordde, ter dood worden gebracht. Volgens een advocaat die Ohio vertegenwoordigde tijdens een zitting over de executie zal dat gebeuren met een combinatie van drie middelen.

Lees ook: De doodstraf bestaat, maar laat het einde humaan zijn

Dezelfde combinatie werd gebruikt tussen 1999 en 2009. Het eerste middel werkt verdovend, het tweede middel is een spierverslapper en een derde stopt het hart. Hoe de staat aan de middelen komt, is onbekend. Naast Philips zijn er in Ohio nog ongeveer dertig terdoodveroordeelden.

Hooggerechtshof

Het gebruik van dezelfde drie middelen werd vorig jaar goedgekeurd door het Hooggerechtshof. In Oklahoma hadden drie terdoodveroordeelden een zaak aangespannen. Die ging officieel over het gebruik van het eerste middel, midazolam. Dat zou gevangenen niet genoeg verdoven. Vijf van de negen rechters van het Hooggerechtshof vonden het echter voldoende de dosis midazolam te verhogen.

Lees ook over de zaak bij het Hooggerechtshof: Een beetje extra gif moet genoeg zijn bij executies

Er zijn drie staten die inmiddels op zoek zijn naar alternatieven voor als er geen injectiemiddelen meer voorhanden zijn voor executies. In Alabama is de elektrische stoel heringevoerd, Oklahoma wil de gaskamer weer gebruiken en Utah gevangenen voor het vuurpeloton zetten. Gouverneur John Kasich van Ohio heeft andere executiemethoden uitgesloten. In 2014 nam Ohio een wet aan waardoor de namen van bedrijven die executiemiddelen leveren geheim blijven.