Napolitaanse romans

Is de ware Elena Ferrante nu onthuld?

Een Italiaanse onderzoeksjournalist van dagblad Il Sole 24 Ore heeft aanwijzingen gevonden voor de ware identiteit van de romanschrijver Elena Ferrante. Achter dit pseudoniem zou de in Rome wonende vertaler Anita Raja zitten. Ferrante werd bekend door haar boeken over de vriendschap tussen twee meisjes in Napels, de ‘Napolitaanse romans’. Vanaf het eerste boek in 1992 was haar identiteit geheim. Ze schreef er vier.

De journalist, Claudio Gatti, die de onthulling deed, volgde het geldspoor van de uitgeverij naar Ferrante en pluisde vastgoeddossiers door en kwam zo uit op Anita Raja, wier moeder uit Duitsland kwam en trouwde met een Napolitaanse magistraat. Raja heeft zelf niet gereageerd op de onthulling.

De uitgever van Ferrantes boeken, Sandro Ferri, haalde fel uit: „Wij vinden dit soort journalistiek walgelijk. In de portemonnee van een auteur graven terwijl ze heeft besloten haar naam niet publiek te maken”, sprak hij tegenover The Guardian.

Hoewel lezers vaak willen weten wie er achter een pseudoniem zit, is er ook vaak verontwaardiging wanneer die bekendmaking er dan eenmaal is. Zo reageerde schrijver en journalist Jojo Moyes op Twitter negatief op de onthulling: „Misschien heeft Elena Ferrante goede redenen om onder een pseudoniem te schrijven. Het is niet ons recht om haar te kennen.”

Elena Ferrante publiceert sinds 1992 en al die tijd is haar ware identiteit geheim gehouden. NRC sprak de Italiaanse schrijfster vorig jaar per e-mail over haar schrijverschap: „Schrijven met vallen en opstaan heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven, en dat is prima zo. Niemand verplicht mij te publiceren. Als een boek niet lukt zoals ik wil, publiceer ik het niet. En als geen enkel boek nog lukt zoals ik het zou willen, publiceer ik helemaal niet meer,” zei ze. Op de vraag of het terecht was dat lezers weten wie ze is door haar boeken, antwoordde ze: „Alle schrijvers wonen in hun boeken. Dáár tonen zij zich met de grootste waarachtigheid. En goede lezers hebben dat altijd geweten.” (NRC)