Merkel op feestdag uitgejouwd in het bolwerk van Pegida

Dag van de Duitse Eenheid

„Flikker op”, kreeg Angela Merkel in Dresden te horen. Pegida-betogers maakten ook oerwoudgeluiden tegen een zwarte voorbijganger.

De demonstranten in Dresden, onder wie veel aanhangers van de anti-islambeweging Pegida, bliezen op fluitjes, schreeuwden ‘flikker op!’ en ‘Merkel moet weg!’
De demonstranten in Dresden, onder wie veel aanhangers van de anti-islambeweging Pegida, bliezen op fluitjes, schreeuwden ‘flikker op!’ en ‘Merkel moet weg!’ Foto Jens Meyer / AP

Bij de viering van de Dag van de Duitse Eenheid, maandag, zijn bondskanselier Merkel en president Gauck door enkele honderden betogers op straat uitgejoeld en uitgescholden voor landverraders. De demonstranten, onder wie veel aanhangers van de anti-islambeweging Pegida, bliezen op fluitjes, schreeuwden ‘flikker op!’ en ‘Merkel moet weg!’

De hereniging van Oost- en West-Duitsland, dit jaar 26 jaar geleden, wordt ieder jaar in een andere deelstaat met plechtigheden en hoogwaardigheidsbekleders gevierd. Dit jaar was Saksen aan de beurt, in de voormalige DDR. Omdat de hoofdstad Dresden de bakermat is van Pegida, werd al rekening gehouden met protesten tegen Merkel bij de Frauenkirche, waar zij deelnam aan een oecumenische kerkdienst.

Ook waren er veel veiligheidsmaatregelen genomen omdat vorige week zowel bij een moskee als bij een congrescentrum een bom was afgegaan, overigens zonder dat daar gewonden vielen. In de marge van de plechtigheden in Dresden bezocht bondskanselier Merkel de imam van de moskee die het doelwit van een aanslag was geweest en zijn gezin.

Oerwoudgeluiden

Niet alleen politici werden maandag uitgejouwd. Een zwarte man die zich door de menigte een weg naar de kerk baande, werd onthaald op oerwoudgeluiden en toegeroepen: „Uitzetten!” De sfeer was zo gespannen dat de vrouw van de minister van Economische Zaken van Saksen in tranen uitbarstte. Een Bondsdaglid van de Groenen stapte op de betogers af om met ze in gesprek te gaan, maar toen ze alleen uitgejoeld werd, blies ze hen een kushandje toe en vertrok.

De bondskanselier riep in haar feestrede op tot wederzijds respect en bereidheid tot dialoog. Ze zei dat deze dag voor verreweg de meeste Duitsers „een dag van vreugde en dankbaarheid” is, maar erkende dat er ook problemen zijn. „En persoonlijk wens ik dat we deze problemen samen, met wederzijds respect en het accepteren van verschillende politieke opvattingen, kunnen oplossen.”

De lont voor haat en geweld

Voorzitter Norbert Lammert van de Bondsdag zei dat Duitsers hun land veel te negatief voorstellen. Hij spoorde zijn landgenoten aan tot meer zelfbewustzijn en optimisme. Premier Stanislaw Tillich van Saksen riep op grenzen in acht te nemen bij taalgebruik. „Beschaamd maken we mee dat woorden de lont kunnen zijn voor haat en geweld.” Hij riep de democratische meerderheid op stelling te nemen, niet alleen tegen extreemrechts, maar ook tegen islamitische haatpredikers en linkse extremisten.

Verspreid over de stad vonden in de loop van de dag verschillende demonstraties plaats – behalve van Pegida en de beweging die zich daarvan heeft afgescheiden (Vesting Europa), was er ook een betoging tegen vreemdelingenhaat.