Recensie

Recensie

Koning kleinood heeft aan een paar maten genoeg

Dat het hele oeuvre voor strijkkwartet van de 90-jarige György Kurtág op één cd past zegt genoeg. Kurtág, de koning van het kleinood, heeft maar een paar maten nodig om complete werelden op te roepen. Zijn ‘Strijkkwartet Op. 1’ (1959) is het omvangrijkst, een kwartiertje, maar helemaal Kurtág. De mix van explosiviteit en verstilling, van rauwheid en kleurenmagie, van Bartók en Webern, wordt door de jaren steeds compacter en culmineert in de superieure ‘Six moments musicaux’ (2005). Daartussen ligt een handjevol schitterende, elegische pareltjes.

Vijf jaar geleden verscheen al een uitstekende integrale Kurtág-opname door het Athena Quartett , waarop veel van deze stukken voor het eerst werden vastgelegd. Kurtág-cd’s zijn vooralsnog zeldzaam, en dat het prominente Canadese Quatuor Molinari nu volgt is meer dan welkom. Voortreffelijk spel en de ruimtelijke, warme klankkwaliteit zorgen voor een toegankelijke introductie tot dit unieke repertoire.