Italianen redden ruim zesduizend migranten op een dag

Zelden zijn zoveel mensen op een dag van zee gehaald. Zeker negen migranten hebben de overtocht niet overleefd.

Een reddingswerker van een ngo tijdens een van de ruim zesduizend reddingen van maandag.
Een reddingswerker van een ngo tijdens een van de ruim zesduizend reddingen van maandag. Foto Aris Messinis / AFP

Tussen Italië en Libië hebben hulpverleners maandag met twintig reddingsacties volgens de eerste tellingen 6.055 mensen in veiligheid gebracht. Zeker negen migranten overleefden de overtocht niet, een zwangere vrouw is naar het ziekenhuis op Lampedusa gebracht. Dat heeft de Italiaanse kustwacht bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Volgens de kustwacht komt het zelden voor dat zoveel mensen op een dag van zee gered worden.

De migranten zaten aan boord van ongeveer 40 boten. Een van de schepen van de kustwacht haalde 725 mensen van een rubberboot. In totaal voerden ongeveer tien schepen van de kustwacht, de marine en humanitaire organisaties zo’n twintig reddingsacties uit, aldus Reuters. In de meeste gevallen gebeurde dat zo’n dertig kilometer voor de Libische kust.

Nationale Migratiedodenherdenking

Maandag is het precies drie jaar geleden dat voor de kust van Lampedusa een boot vol vluchtelingen zonk. Daarbij kwamen 386 mensen om het leven. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn in 2016 tot nu toe 132.044 migranten aangekomen in Italië. 3.054 mensen hebben in diezelfde tijd de overtocht niet overleefd.

Het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 3 oktober dit jaar voor het eerst uitgeroepen tot Nationale Migratiedodenherdenking. Het ministerie verspreidde eerder vandaag onderstaande beelden.