ING schrapt komende vijf jaar zevenduizend banen

In Nederland gaat het om 2.300 voltijdsbanen, in België om 3.500 banen.

Een kantoorgebouw van ING in Amsterdam.
Een kantoorgebouw van ING in Amsterdam. Robin Utrecht / ANP

ING schrapt de komende vijf jaar zevenduizend banen. Dat meldt het financiële concern maandag in een persbericht. De bank investeert daarnaast komende jaren achthonderd miljoen in een verdere overgang naar online bankieren.

De ontslagen vallen vooral in de Benelux: de bank en verzekeraar schrapt in Nederland 2.300 voltijdsbanen en in België 3.500 banen. De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen opleveren vanaf 2021. In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd.

ING wil de online ervaring van klanten komende jaren verbeteren door een “directe, persoonlijke, gestroomlijnde en relevante” digitale omgeving te creëren. Voor België en Nederland moet er bijvoorbeeld één bankplatform komen waar verschillende diensten worden gecombineerd. De plannen worden maandag op een informatiedag voor beleggers en analisten toegelicht door bestuursvoorzitter Ralph Hamers.

Banenverlies in de banksector

Wereldwijd snijden meer banken in de werkgelegenheid, onder meer vanwege de digitalisering van het bankieren. Andere problemen voor het bankwezen zijn de toenemende concurrentie van innovatieve techbedrijven die zich bezighouden met de financiële markt, strengere regelgeving die werd ingevoerd na de financiële crisis en de extreem lage marktrente. ING schrapte in 2014 al 1.700 van de destijds 16.000 Nederlandse banen. Bij de Rabobank verdwenen afgelopen half jaar 2.000 banen, voor 2018 moeten er nog eens 10.000 verdwijnen. Vorige maand lekte uit dat ABN Amro ook een ontslagronde voorbereidt, naar verwachting verdwijnen daar rond de duizend banan.

Bij de ING werken in totaal 52.000 mensen, van wie ruim 14.800 in Nederland en ruim 8.100 in Belgie. Het bedrijf heeft klanten in meer dan veertig landen.