PvdA en CU: erken gebarentaal als officiële taal

De ChristenUnie en de PvdA dienen maandag in de Tweede Kamer een wetsvoorstel in om de taal te erkennen.

Een feest voor doven en slechthorenden in het Paard van Troje in Den Haag.
Een feest voor doven en slechthorenden in het Paard van Troje in Den Haag. Foto: Koen van Weel / anp

Gebarentaal moet erkend worden als officiële taal. Dat vinden ChristenUnie en de PvdA die hier maandag een wetsvoorstel voor indienen. Deze erkenning, vergelijkbaar met die van het Fries, is volgens de partijen een belangrijke stap voor de gemeenschap van doven en slechthorenden.

Eén van de initiatiefnemers van het voorstel, ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, zegt in een reactie:

“Hoewel het gaat om een relatief kleine groep, zo’n 10.000 mensen maken gebruik van gebarentaal, is het een gemeenschap met een eigen cultuur en taal. Het officieel erkennen van gebarentaal als officiële taal is hierin ontzettend belangrijk.”

Naast erkenning zou het het wetsvoorstel er ook voor zorgen dat de overheid beter met doven en slechthorenden moet communiceren. Belangrijke debatten, zoals de Algemene Politieke Beschouwingen, het vragenuurtje in de Tweede Kamer en de wekelijkse persconferentie van de minister-president worden nu niet vertaald door een doventolk.

“Het ondertitelen van deze bijeenkomsten is voor een deel van de doven geen oplossing. Zij zijn heel visueel ingesteld en een deel heeft daarom een achterstand met geschreven taal.”

Lees ook: Wat is er mooier dan taal zonder geluid

Adviescommissie

Om verder uit te zoeken wat er mogelijk is om de communicatie te verbeteren, vinden de initiatiefnemers Roelof van Laar van de PvdA en Carla Dik-Faber dat er een adviescommissie in het leven moet worden geroepen. De partijen willen het wetsvoorstel in de Tweede Kamer behandelen voor de verkiezingen in maart.

De partijen zijn al langer bezig met de erkenning van gebarentaal. Al in 2010 riep de ChristenUnie op tot het verankeren van gebarentaal in de grondwet en in 2014 werkte de PvdA aan een initiatiefwet.

Dik-Faber zag na het ratificeren van het VN-verdrag voor gehandicapten door de Tweede Kamer in januari van dit jaar, waarin iedere vorm van discriminatie van lichamelijk en geestelijk gehandicapten verboden wordt, ruimte om met dit wetsvoorstel te komen. “Het verdrag zorgt ervoor dat gehandicapten op elke manier mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Daar hoort erkenning van de taal ook bij.”

Internationaal zijn er al een aantal landen die gebarentaal hebben opgenomen als officiële taal. In Finland, Portugal, Oostenrijk en Hongarije is de taal grondwettelijk erkend.

Twitter avatar carladikfaber Carla Dik-Faber Nederlandse gebarentaal is belangrijk! @evawesterhoff #EUgebaart #EUsigns https://t.co/b2UJbNKugy