Ethiopië

Dankdag loopt uit op bloedbad

Foto Zacharias Abubeker/AFP

Zeker 52 en volgens de oppositie mogelijk honderden mensen zijn zondag in Ethiopië gedood toen een religieuze massabijeenkomst van Oromo’s uitliep op protesten tegen het regime in Addis Abeba en op botsingen met veiligheidstroepen. Op de foto halen omstanders een gewonde man uit een greppel. Volgens ooggetuigen riep een deel van de aanwezigen leuzen tegen de regering en werd met stenen en flessen gegooid, waarop veiligheidstroepen met de wapenstok optraden en de menigte met traansgas probeerden te verspreiden. Ook zou met scherp zijn geschoten, zelfs vanuit helikopters. De jaarlijkse bijeenkomst in Bishoftu, in de regio Oromia, is een soort dankdag voor het gewas. In Ethiopië zijn de spanningen tussen Oromo’s en Amharen enerzijds en het door Tigreeërs gedomineerde regime sterk opgelopen. Sinds november vielen mogelijk al zo’n 500 doden. De groepen eisen politieke vrijheid en inspraak in ’s lands bestuur.