Estland krijgt voor het eerst vrouwelijke president

De 46-jarige Kersti Kaljulaid kreeg maandag de steun van een ruime meerderheid in het Estse parlement.

De 46-jarige Kaljulaid is verkozen voor een termijn van vijf jaar.
De 46-jarige Kaljulaid is verkozen voor een termijn van vijf jaar. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Kersti Kaljulaid is de eerste vrouwelijke president van Estland. Na twee mislukte stemrondes ontving Kaljulaid 81 stemmen van de 101 leden van het Estse parlement, terwijl een tweederde meerderheid van 68 al voldoende was, meldt Reuters. Twintig parlementsleden onthielden zich van stemmen of waren niet aanwezig.

De 46-jarige Kaljulaid is verkozen voor een termijn van vijf jaar. De presidentsverkiezing werd voorafgegaan door twee mislukte stemrondes. Geen enkele kandidaat die bij de eerste stemronde in augustus en bij de tweede in september kon worden verkozen, slaagde erin een meerderheid te behalen. De niet-partijgebonden Kaljulaid werd vervolgens door zes partijen naar voren geschoven. Ze was de enige overgebleven kandidaat voor het presidentschap.

Kaljulaid was sinds het EU-lidmaatschap van Estland in 2004 werkzaam bij de EU als accountant. Ze definieert zichzelf als conservatief-liberaal: op economisch vlak conservatief, op sociaal gebied, zoals in discussies over immigratie en LHBT-rechten, liberaal.

Symbolische functie

Hoewel grotendeels een symbolische functie, heeft het presidentschap van Estland een groter gewicht gekregen dankzij scheidend president Toomas Hendrik Ilves, die twee termijnen van vijf jaar volmaakte. Zijn felle kritiek op Rusland - hij noemde Rusland eerder een “ondemocratische petrostaat” - heeft de positie de afgelopen jaren gepolitiseerd.

Kaljulaid stelde dat wat haar betreft de president de taak heeft “er te zijn wanneer zaken gecompliceerd worden”. Ze zegt verder mensen die teleurgesteld zijn geraakt in de politiek weer bij besluitvorming te willen betrekken.