In beeld

Dit zijn de trieste verhalen van de eerwraakdoden in Pakistan

Gemiddeld drie keer per dag vermoordt een Pakistaan een familielid uit eerwraak. In 2015 overkwam het 1096 vrouwen en 88 mannen. Ondanks dat de verontwaardiging over eremoorden groeit onder de Pakistanen, blijft strengere wetgeving vooralsnog uit. Van veel van de slachtoffers zijn door de strenge islamitische regels die afbeelden van mensen verbiedt, geen andere foto's dan de foto van na hun dood. Let op: serie bevat schokkende beelden.
Qandeel Baloch was Pakistans nieuwste sociale mediasensatie. Ze was uit haar gedwongen huwelijk gestapt en combineerde haar sexy internetpersonage met een felle girl power-boodschap en de oproep aan Pakistaanse vrouwen zichzelf te bevrijden van de patriarchale samenleving. Volgens velen ging ze daarmee te ver en bezoedelde ze de familie-eer. In juli werd ze vermoord door haar jongere broer.
AP / Asim Tanveer
De moeder van Qandeel Baloch rouwt bij het lichaam van haar dochter. Drie weken eerder had Baloch de autoriteiten nog gevraagd haar te beschermen omdat ze bedreigd werd. Ze kreeg geen antwoord.
AP / Asim Tanveer
Juni 2016: Hassan Khan toont de foto van zijn vrouw Zeenat Rafiq. Ze trouwde met hem tegen de zin van haar familie in en werd door haar moeder met kerosine overgoten en levend verbrand.
AP / K.M. Chaudary
Sonia Bibi (21) ligt in november 2015 met brandwonden in een ziekenhuisbed, nadat ze weigerde te trouwen. Een week later overleed ze aan haar verwondingen.
AP / Asim Tanveer
Volgens de Pakistaanse wet kan de familie van het slachtoffer de moordenaar gratie verlenen. Hierdoor ontkomen de moordenaars vaak aan vervolging. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft beloofd om de wetgeving aan te scherpen en de mogelijkheid van gratie te verwerpen.
AP / Anjum Naveed
Een moeder toont de foto van haar dochter die in naam van de familie-eer voor de ogen van haar vader door honden werd verscheurd en doodgeschoten.
AP / Shakil Adil
De politie van Lahore doet onderzoek naar de dood van Tasleem (18) die in september door haar broer zou zijn doodgeschoten. Haar broer kon niet langer de beschuldigingen, praatjes en grappen van zijn collega's aanhoren over dat zijn zus een relatie zou hebben met een christen. "Ik kon niet anders", was zijn reactie.
AP / K.M. Chaudary
Archieffoto uit 2000 van het lichaam van Samia Sarwar. Zij wilde scheiden van de man die haar mishandelde. Haar moeder beloofde haar te helpen, maar besloot om de familie-eer te redden door haar dochter te laten vermoorden.
AP / K.M. Chaudary