Digitalisering kost 7.000 banen bij ING Bank

Bank

Ontslagen vooral in België en Nederland, oproep tot staking in België

Koers ING iets lager
Koers ING iets lager

ING schrapt de komende vijf jaar tot 7.000 banen, ofwel bijna 12 procent van het personeelsbestand wereldwijd. In Nederland verdwijnen 2.300 voltijdsbanen, in België 3.500. Dit meldde het financiële concern maandagochtend. Bij ING werken in totaal 52.000 mensen, van wie ruim 18.500 in Nederland en ruim 8.100 in België.

De bank investeert de komende jaren 800 miljoen euro in een verdere overgang naar online- bankieren. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers stelde in een persbericht dat klanten steeds meer digitaal en mobiel hun bankzaken regelen. Dit maakt volgens Hamers investeringen in een meer persoonlijk toegesneden, soepele digitale omgeving voor klanten nodig.

Tegelijkertijd komen de inkomsten van banken onder druk te staan door een „voortdurende last van regelgeving” en door een „lange periode van ultralage rentes”. „Helaas”, zei Hamers, betekent dit dat een „aanzienlijk aantal collega’s ING moet gaan verlaten”.

De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen opleveren vanaf 2021. In België worden de filialen van ING en dochter Record Bank samengevoegd.

Wereldwijd snijden banken in de werkgelegenheid, onder meer vanwege de digitalisering. Een andere factor is de toenemende concurrentie van innovatieve fintechbedrijven.

De vakbonden reageren geschrokken op het grote banenverlies bij ING. „Wij waken er in ieder geval voor dat het schrappen van vaste banen niet gaat leiden tot toename van het aantal flexkrachten”, stelde FNV-bestuurder Gerard van Hees in een persbericht. Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Vakmensen, verklaarde: „De reorganisaties in de financiële sector buitelen over elkaar heen. Het maakt de mensen boos en onzeker.”

De vakbonden in België zijn woedend en hebben het ING-personeel opgeroepen de vestigingen van de bank gesloten te houden, melden Belgische media. Ook willen ze aanstaande vrijdag gaan staken. In hoeverre aan de oproep gehoor wordt gegeven, is nog onduidelijk.

ING schrapte in 2014 al 1.700 Nederlandse banen. Bij concurrent de Rabobank verdwenen afgelopen halfjaar 2.000 banen, voor 2018 moeten er nog eens 10.000 verdwijnen. Vorige maand lekte uit dat ABN Amro ook een ontslagronde voorbereidt. Naar verwachting verdwijnen daar rond de duizend banen.

De koers van een aandeel ING op de Amsterdamse effectenbeurs AEX schoot maandagochtend flink heen en weer. Aan het einde van de ochtend stond het aandeel een kwart procent lager dan bij beursopening, op vlak onder de 11 euro.

ING pagina S10