Dieselgate

Volkswagen schikt nu ook met autodealers in de Verenigde Staten

Amerikaanse autodealers krijgen een vergoeding van Volkswagen vanwege het emissieschandaal bij het autoconcern. Het Duitse bedrijf keert meer dan 1,2 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) uit, meldde Volkswagen vrijdagnacht.

Autoverkopers kunnen kiezen of ze instemmen met het aanbod van Volkswagen, of zelf een zaak tegen het bedrijf beginnen. Volgens persbureau Reuters komen er 652 handelaren in aanmerking voor de schikking. Ze zouden gemiddeld een vergoeding van bijna 1,9 miljoen euro krijgen.

Begin deze zomer sloot Volkswagen al een deal met Amerikaanse toezichthouders over de compensatie van autobezitters. Het bedrijf stelde 10 miljard dollar beschikbaar voor de reparatie of het terugkopen van de dieselauto’s. Ook sprak het concern af een kleine 5 miljard dollar vrij te maken voor het compenseren van de extra uitstoot en om te investeren in schonere motoren.

Na drie maanden heeft bijna tweederde van de Amerikanen die in aanmerking kwamen voor de deal zich ingetekend, zo stond volgens persbureau AP in de rechtbankpapieren van de nieuwe schikking. Daarmee is lang niet alle schade geleden: in andere landen onderzoeken toezichthouders de zaak nog en investeerders claimden twee weken geleden 8,2 miljard dollar aan compensatie.

Het schandaal bij Volkswagen kwam een jaar geleden aan het licht, toen de Amerikaanse milieudienst EPA ontdekte dat het bedrijf sjoemelsoftware had geïnstalleerd in dieselauto’s. Daardoor viel de uitstoot van miljoenen auto’s bij het testen op de rollenbank fors lager uit dan in werkelijkheid op de weg.