‘Deutsche Bank heeft niet het recht om slachtoffer te spelen’

Volgens de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft de bank niet het recht speculanten de schuld te geven van de crisis waarin Deutsche momenteel verkeert.

Foto Luke MacGregor / Reuters

Vicebondskanselier Sigmar Gabriel van Duitsland heeft felle kritiek geuit op Deutsche Bank. Volgens de politicus heeft de bank niet het recht speculanten de schuld te geven van de crisis waarin Deutsche momenteel verkeert. Gabriel, tevens minister van Economische Zaken, deed zijn uitspraken zondag tijdens een bezoek aan Iran.

De politicus van coalitiepartij SPD reageerde daarmee op een e-mail die Deutsche-topman John Cryan vrijdag aan zijn werknemers stuurde. Volgens Cryan wordt de kelderende beurskoers veroorzaakt door ongefundeerde geruchten die worden aangewakkerd door investeerders. Maar volgens Gabriel heeft ‘Deutsche’ – zelf een grote zakenbank – geen recht van spreken:

“Ik weet niet of ik nou moet lachen of moet huilen om het feit dat een bank die speculatie zelf tot kernactiviteit heeft verheven nu zegt dat het slachtoffer is van speculanten.”

Geruchten over een op handen zijnde megaboete en het onvermogen om die geldsom te betalen hebben de koers van Deutsche Bank vorige week naar een historisch dieptepunt geduwd. Bij het sluiten van de beurs op vrijdag was een aandeel in de bank nog maar iets meer dan tien euro waard, terwijl dat een jaar eerder nog 28 euro was.

Lees ook: Zonder vertrouwen wordt het lastig voor Deutsche Bank.

Twijfels over stabiliteit

Deutsche Bank is al tijdlang in gesprek over een schikking vanwege de verkoop van rommelhypotheken in de Verenigde Staten. Hoeveel geld dat de bank gaat kosten is nog niet duidelijk, maar lange tijd deden bedragen tot wel 14 miljard dollar (12,6 miljard euro) de ronde. Daarnaast wordt de bank onder meer onderzocht wordt vanwege mogelijke fraude met wisselkoersen en de prijs van zeldzame metalen.

Lees ook: ‘Deutsche’ zou andere banken in haar val kunnen meesleuren.

Het tijdschrift Focus schreef vervolgens op basis van regeringsbronnen dat Deutsche bij een schikking niet hoeft te rekenen op hulp van de Duitse regering. Mocht de bank aankloppen voor staatssteun, dan zou bondskanselier Angela Merkel dat verzoek volgens hen afwijzen. Onder beleggers groeide daarop twijfel over de stabiliteit van een van Europa´s grootste banken.

Economieredacteur Maarten Schinkel noemde Deutsche Bank dit weekeinde in NRC “de engste bank ter wereld”. Want het concern heeft derivaten afgesloten over 41.940 miljard dollar aan leningen, valuta en hypotheken. Schinkel:

“Systeembank is voor Deutsche Bank bijna een onderschatting. Hyper-systeembank zou beter zijn. Niemand kan zich permitteren om Deutsche te laten vallen.”