Recensie

Recensie Muziek

De accordeon, een rijk en veelzijdig instrument

De accordeon is weer hot. Door ambassadeurs als Marieke Grotenhuis en Vincent van Amsterdam, die dit jaar de Dutch Classical Talent Award won, is het instrument weer zichtbaar op de Nederlandse klassieke podia. Ook het in Kopenhagen opgeleide accordeonduo Toeac, bestaande uit Pieternel Berkers en Renée Bekkers, laat horen hoe veelzijdig het instrument is en hoe rijk de klank kan zijn. Op hun nieuwe album spelen ze delen uit Stravinsky’s Petroesjka. Die klinken volkomen natuurlijk, misschien ook omdat Stravinsky zich door rurale muziek liet inspireren: zo bezien brengt Toeac Petroesjka terug naar het platteland. Ook heel mooi is de compositie ‘(It takes) 2 2 tango’ van Gerard Beljon, die niet alleen naar de tango, maar ook naar Stravinsky’s werk verwijst. Het is een mysterieus stuk vol tintelende boventonen.