Chaves wint als eerste Colombiaan in ‘Il Lombardia’

Wielrennen

Esteban Chaves won de 110de editie van de Ronde van Lombardije. Colombiaanse renners zijn dit najaar opvallend succesvol.

Foto LUK BENIES / AFP

De stralende Esteban Chaves hield zaterdag niet op om alles en iedereen te bedanken, na zijn prachtige zege in de Ronde van Lombardije. „Ik bedank mijn ploeggenoten, ploegleiders, mechaniciens, verzorgers en alle mensen in Bergamo die me in het verleden hebben geholpen de renner te worden die hier vandaag heeft gewonnen”, sprak de Colombiaan na de najaarsklassieker in de Italiaanse finishplaats, waar hij jaren geleden zijn profcarrière begon. „Ik kan bijna niet geloven dat ik deze klassieker win.”

Klimgeit Chaves (26) dunde in de heuvels tussen Como en Bergamo de kopgroep uit tot vier renners. Na 241 kilometer versloeg hij in een spannende eindsprint de Italiaan Diego Rosa en diens landgenoot Rigoberto Urán. In een groepje achter de koplopers eindigde Robert Gesink op 1.24 minuut als zevende. Zijn beste resultaat in een grote klassieker sinds 2009, toen hij derde werd in de Goldrace en zesde in Lombardije.

Chaves is de eerste niet-Europese winnaar van de ‘klassieker van de vallende bladeren’ in 110 edities. De renner van de Australische ploeg Orica-BikeExchange eindigde eerder dit seizoen al als tweede in de Giro en als derde in de Vuelta, die werd gewonnen door zijn landgenoot Nairo Quintana. Colombiaanse renners zijn dit najaar opvallend succesvol.

Een week voor zijn zege in de Ronde van Lombardije won Chaves ook al de semiklassieker de Giro dell’Emilia. Afgelopen woensdag won Miguel Angel Lopez een andere semiklassieker, Milaan-Turijn.