Britse dirigent Sir Neville Marriner overleden

Het door hem opgerichte Academy of St Martin in the Fields werd één van ‘s werelds belangrijkste kamerorkesten.

Foto uit maart dit jaar. Marriner werd door prins William benoemd tot Companions of Honour, een select gezelschap dat door het Britse koningshuis wordt benoemd.
Foto uit maart dit jaar. Marriner werd door prins William benoemd tot Companions of Honour, een select gezelschap dat door het Britse koningshuis wordt benoemd. Anthony Devlin / AP

De Britse dirigent en violist Sir Neville Marriner is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn orkest, de Academy of St Martin in the Fields, bekendgemaakt.

Het door Marriner opgerichte Academy of St Martin in the Fields, dat zijn eerste optreden al in 1959 gaf, is één van ‘s werelds belangrijkste kamerorkesten. Plaatopnames van een klassiek reportoire, Bach, Handel, Mozart en Haydn, werden miljoenen keren verkocht.

Het Academy of St Martin in the Fields publiceerde een video over de rol van Marriner bij het kamerorkest:

De in Lincoln geboren Marriner begon op jonge leeftijd met het spelen van viool en verkreeg een plek in het Royal College of Music. Hij speelde veel samen met de Britse musicoloog en dirigent Thurston Dart, die een belangrijke invloed op hem had.

Lees meer over Marriner: Succesvolle dirigent met een amicale, warme manier van muziek maken

Marriner speelde als violist onder andere bij het London Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra. Van het Los Angeles Chamber Orchestra en het Minnesota Orchestra was hij enkele jaren muziekdirecteur.

Lees een interview met Marriner uit 2012: ‘Ik ga nog wel even door met dirigeren’