Azc in Enschede volgens COA niet meer nodig

Tegen de komst werd fel geprotesteerd. Door de verminderde asielstroom ziet het COA van de locatie af.

Protest tegen het azc in Enschede.
Protest tegen het azc in Enschede. Foto Ginopress / ANP

Er komt geen asielzoekerscentrum in Enschede. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente ingelicht de locatie niet langer nodig te hebben, zo liet de gemeente maandag weten.

Op de locatie zou onderdak geboden worden aan zeshonderd asielzoekers. Door de sterk verminderde instroom van asielzoekers zijn er voor dit en komend jaar echter voldoende plekken. Daarmee wordt de komst van het azc Esmarkerveld overbodig.

Over de geplande komst van het azc was veel te doen. Meermalen werd er door tegenstanders heftig geprotesteerd. Bij een betoging in oktober vorig jaar werden zes mensen opgepakt, voor mishandeling en belediging.

Varkenskoppen

Een maand later lag het voorgenomen bouwterrein bezaaid met varkenskoppen. Afgelopen januari moest een voorlichtingsbijeenkomst over het azc worden afgelast omdat de gemeente bang was de openbare orde niet te kunnen handhaven.

Het aantal aanvragers van asiel in Nederland is dit jaar sterk teruggelopen. Vorig jaar kwamen volgens de IND in totaal bijna zestigduizend asielzoekers naar Nederland. Dit jaar zijn het er tot en met augustus ruim 17.000.