‘ASR verzendt zijn poststukken CO2 -neutraal’

Dat meldt ASR op de achterflap van elke brief die de verzekeraar verstuurt.

Foto Koen van Weel / ANP

De aanleiding

ASR is de vierde verzekeraar van Nederland. Goed voor zo’n 2,2 miljoen klanten. En goed voor een heleboel post. Over die post namen twee ASR-klanten recent contact op met nrc.checkt. ‘ASR verzendt poststukken CO2 -neutraal’, staat op de achterflap van de brieven die zij van de verzekeraar krijgen. Klopt dat wel?

Waar is het op gebaseerd?

ASR laat weten dat de verzekeraar alle post laat bezorgen door PostNL en gebruik maakt van ‘Groene Post’. Dat is een betaalde dienst waarbij PostNL op basis van het aantal verzonden brieven en pakketjes de uitstoot compenseert die daarmee gepaard gaat. Vandaar de bewering op de achterflap.

Op basis van het aantal verzonden pakketjes en brieven betaalt ASR het postbedrijf om ‘CO2 -credits’ in te kopen waarmee de uitstoot wordt gecompenseerd van het verzendproces, denk aan energieverbruik in sorteercentra, uitstoot van bezorgbusjes.

En klopt het?

PostNL compenseert de CO2 -uitstoot voor Groene Post-klanten met een omweg, leert een document waarin PostNL de werkwijze uiteenzet. Het plant geen bomen die de CO2 opnemen. In plaats daarvan investeert het via CO2 -handelsmarkt Climex in projecten waarmee „eenzelfde hoeveelheid CO2 wordt vermeden”.

Dat betekent concreet dat PostNL geld steekt in windmolenprojecten in Turkije en China, zodat daar minder gebruik wordt gemaakt van vervuilende energiebronnen zoals kolen. De methode die PostNL gebruikt, is door de onafhankelijke certificeringsorganisatie FIRA uit Nijmegen als ‘betrouwbaar’ bestempeld.

Tegenover ons bevestigt PostNL dat ASR deelneemt aan Groene Post en daarmee lijkt de bewering van de verzekeraar dat het poststukken CO2 -neutraal verzendt, te kloppen.

Daar maken wij echter wel twee kanttekeningen bij. Ontvangers van ASR- post kunnen de indruk krijgen dat die post volledig CO2 -neutraal is tot hij komt. Dat is niet het geval: de enveloppen en het briefpapier van ASR zijn niet CO2 -neutraal, zegt een woordvoerder. Ze worden „wel zo duurzaam mogelijk ingekocht”.

Dat het papier niet CO2 -neutraal is, verandert ons oordeel over de bewering echter niet omdat ASR het expliciet over ‘verzenden’ heeft.

Tevens is het interessant om in te zoomen op de financiële kant van het CO2 -neutraal post versturen. Via de (eveneens door FIRA goedgekeurde) calculator op groenepost.nl kan iedereen berekenen wat het verzenden van x pakketjes en/of brieven kost aan CO2 -compensatie.

Die kosten zijn nogal laag. Wie honderdduizend brieven binnen Nederland verzendt, is 77 eurocent kwijt aan het kopen van CO2 -credits ter compensatie: iets meer dan de prijs van een postzegel. De kosten voor het CO2 -neutraal versturen van alle door PostNL in Nederland bezorgde post (vorig jaar 156 miljoen pakketjes, 2,4 miljard brieven) bedragen, zo leert de calculator, 60.000 euro.

PostNL wil niet op deze cijfers ingaan en verwijst naar het jaarverslag als „onze wijze van verantwoorden”. Dat leert dat PostNL vorig jaar 10 kiloton aan CO2 -compensatie voor verzonden post inkocht. Volgens onze rekenmethode kostte dat alle deelnemende bedrijven samen 7.700 euro.

Die berekening valt voor ASR niet te maken omdat ASR niet wil zeggen hoeveel post het vorig jaar verzond. Maar de ‘groene hap’ uit de begroting is zonder twijfel minder opvallend dan de tekst op de achterflap.

Conclusie

Wij beoordelen de bewering dat ASR al zijn poststukken CO2 -neutraal verstuurt als waar. Dat klinkt overigens imposanter dan het is. Het klimaatneutraal versturen van álle vorig jaar in Nederland door PostNL bezorgde poststukken zou 60.000 euro kosten.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt.