Aandeelhouder de Nederlandse Staat verdient steeds minder

Ontcijferd Nederland is aandeelhouder van ruim dertig bedrijven. Dit levert de overheid steeds minder geld op.

De Nederlandsche Bank.
De Nederlandsche Bank. Alex van Lieshout/ANP

De tijd dat het Rijk als aandeelhouder van bedrijven zoals De Nederlandsche Bank en Energiebeheer Nederland flink verdiende lijkt voorbij. Mocht de Staat in 2008 nog ruim vijf miljard euro aan uitgekeerd dividend bijschrijven, vorig jaar was dit slechts 1,6 miljard euro. Dat maakte de Rijksoverheid vorige week bekend.

De Staat is aandeelhouder van ruim dertig bedrijven. De hoeveelheid uitgekeerd dividend - een percentage van de winst van die bedrijven - schommelt flink. Dat komt onder andere door de verminderde gaswinning in Groningen: ongeveer de helft van de totale Nederlandse gasbaten uit kleine velden en Groningen loopt via Energiebeheer Nederland. Dat voelt het bedrijf, net zoals de Staat. Daarnaast vulde De Nederlandsche Bank haar buffers aan met 500 miljoen euro: minder winst voor hen, minder dividend voor de staat.