Verenigde Staten winnen voor het eerst in acht jaar Ryder Cup

De VS rekenden af met een jarenlange droogte tegen Europa. Ze verloren acht van de laatste tien, waaronder de laatste drie. Nu waren ze over drie dagen een stukje beter.

Brandt Snedeker viert de Amerikaanse overwinning.
Brandt Snedeker viert de Amerikaanse overwinning. Foto Jamie Squire/AFP

Het moest en zou gebeuren. In het eigen Minnesota zouden de Amerikanen definitief afrekenen met al die Ryder Cup-jaren dat ze de beste ploeg hadden, maar toch na drie dagen topgolf verloren van de eeuwige underdog Europa. Het lukte, vroegtijdig al, en ruim, onder de grootst mogelijke druk: de Verenigde Staten waren deze Ryder Cup niet alleen op papier de sterkere ploeg, maar uiteindelijk ook toen het erop aankwam.

Het was debutant Ryan Moore die de eer had om als een van de enkelingen in het Amerikaanse team zonder Ryder Cup-ervaring met een putt een einde te maken aan de droogte die al jarenlang de Amerikanen bezighield: acht van de laatste tien gingen verloren, waarvan de laatste drie. Hij zorgde voor het vijftiende punt, waar 14,5 nodig was voor Amerika om de strijd te beslissen. Uiteindelijk werd het 17-11.

Drie dagen fenomenaal golf op het tweejaarlijkse toernooi, al decennia de zeldzame mogelijkheid voor golfers om als eenheid onder een ‘vlag’ uit te komen, deden even hopen dat Europa op de laatste dag het ‘wonder van Medinah’ uit 2012 kon herhalen. Toen kwam Europa terug van een grote achterstand na de tweede dag, een schok die de VS nog jaren achtervolgde. Niets daarvan op deze zondag. Amerika begon met een 9,5-6,5-voorsprong aan de dag met een-tegen-eenwedstrijden en breidde die alleen maar uit. En daar was niets onterechts aan.

Pieters

Één speler aan Europese kant die zichzelf in ieder geval niets mag verwijten, is de Belg Thomas Pieters. Een van zes debutanten in het team van coach Darren Clarke, ongetwijfeld de onbekendste naam voor het publiek in een van beide teams, maar hij speelde alsof hij al jaren onder deze druk speelde. Pieters won vier van de vijf wedstrijden waarbij hij betrokken was. Samen met de Noord-Ier Rory McIlroy vormde hij in de koppels een droomduo, alleen won hij ook zijn wedstrijd.