Tussen hen in

In de marge van het wereldnieuws proberen gewone mensen, X&Y, indruk op elkaar te maken, iets netjes op te lossen of wanhopig hun hachje te redden.

Illustratie Olivia Ettema

‘Jesus says: ‘If you don’t love me more than you love your parents, you are not worthy of me’.” De voorganger kijkt vanaf het podium indringend de enorme zaal in. „Daarmee wil Jezus zeggen: als ik niet de belangrijkste persoon ben in je leven, ben je mij niet waard. Dus, jonge meisjes, Jezus is ook belangrijker dan jouw vriend en je vriend is jou niet waard als hij tussen jou en Jezus in wil staan. Als hij respect voor je heeft, dan wacht hij om met je te vrijen tot jullie getrouwd zijn.”

„Amen!” roepen een paar ouderen in de zaal.

Arjan legt zijn hand op Simones bovenbeen. Zij was het die twee maanden geleden bij toeval op een website had gezien dat de beroemde Amerikaanse tv-dominee naar Nederland zou komen voor een optreden in combinatie met een bekende christelijke band. Arjan had meteen twee kaartjes gekocht.

Zelf heeft hij het geloof van huis uit meegekregen. Simone niet, maar ze is wel geïnteresseerd, dat wil zeggen, ze kijkt tegenwoordig ’s zondags graag naar die charismatische jonge dominee op de televisie. Ze heeft hem weleens gegoogeld, hij heeft een knappe jonge vrouw en twee kleine kinderen. Simone zou die vrouw best graag willen zijn.

„Als je Jezus nog niet in je hart hebt gesloten, maar er is wel een verlangen naar Hem, kom dan nu naar voren”, zegt de dominee. „Kom dan nu naar voren, dan zullen we Hem samen bidden om vergeving van jouw zonden en om een nieuwe start. Kom naar voren, ja jullie ook, daar vanaf de achterste rijen. Durf je niet alleen, vraag dan degene naast je om met je mee te gaan.”

Tot Arjans verrassing staat Simone plotseling op. Zonder iets tegen Arjan te zeggen of zonder hem zelfs ook maar even aan te kijken, loopt ze naar het podium waar inmiddels zo’n honderd mensen zijn verzameld. Arjan twijfelt, moet hij zijn vriendin achterna gaan? Hij ziet hoe de voorganger Simone toeknikt.

„Sluit uw ogen”, roept de dominee nu tegen de zaal, „en bidt mee! Lieve Jezus, ontvang deze zondaren in Uw schoot”. Na een lang en intens gebed vergeeft hij hen in Jezus’ naam hun zonden. De mensen op het podium huilen, ze zijn nu kinderen van de Allerhoogste geworden. De zaal klapt. Halleluja!

Arjan klapt ook. Hij strekt zijn hals om een glimp op te vangen van Simone. Hij heeft ineens sterk het gevoel dat er iemand tussen hen in is komen staan.