Turkse politie arresteert broer geestelijke Gülen

De Turkse regering beschouwt Fethullah Gülen als het brein achter de mislukte coup van 15 juli.

De Turkse politie heeft op zondag de broer van geestelijke Fethullah Gülen opgepakt. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

Twitter avatar fuadhud Fuad Hudaverdiyev Kutbettin Gulen, Fethullah Gulen’s brother, arrested in Izmir, Turkey, 1 hr ago. https://t.co/uj5PKuW77p

Kutbettin Gülen werd gearresteerd door een anti-terroristische eenheid in de westelijke stad Izmir. De Turkse regering ziet zijn broer als het brein achter de mislukte coup van 15 juli.

Opgepakt na tip

De politie pakte Kutbettin Gülen op in een huis van een familielid na een tip dat hij het land was binnengekomen. Hij wordt verdacht van “lidmaatschap van een terrorische groepering” en het “aanzetten van haat door het verspreiden van verklaringen van FETO”. Dat is de Turkse benaming voor de beweging van de islamitische geestelijke prediker Gülen.

Lees ook het portret van nrc-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

In juli werd een neef van Gülen opgepakt in de Oost-Turkse stad Erzurum, een maand lager volgde de arrestatie van een andere neef in de Zuid-Turkse stad Gaziantep. Volgens Turkse media heeft Fethulluh Gülen vijf broers, waarvan er twee niet meer in leven zijn, en twee zussen. Het is niet bekend waar zij verblijven.