‘Trump betaalde achttien jaar nauwelijks belasting’

Hij zou jaarlijks mogelijk over 45 miljoen euro geen inkomstenbelasting hebben betaald.

Donald Trump in 1995, het jaar dat hij het miljoenenverlies bij de belasting zou hebben aangegeven.
Donald Trump in 1995, het jaar dat hij het miljoenenverlies bij de belasting zou hebben aangegeven. Foto: Kathy Willens / AP

Presidentskandidaat Donald Trump heeft mogelijk achttien jaar lang nauwelijks inkomstenbelasting betaald. Dat meldt The New York Times zaterdag.

De krant kreeg Trumps belastingaangifte uit 1995 in handen en schakelde belastingsexperts in voor een analyse. Zij concludeerden dat Trump een verlies van 916 miljoen dollar, omgerekend zo’n 815 miljoen euro, had opgenomen als gevolg van slechte zakelijke deals met onder meer zijn casino’s begin jaren negentig. Het verlies zou Trump mogelijk achttien jaar lang volledig legaal van zijn inkomstenbelasting hebben kunnen aftrekken. Op die manier zou hij jaarlijks over omgerekend 45 miljoen euro geen belasting hebben betaald.

Hillary Clinton riep Trump tijdens het eerste verkiezingsdebat op zijn belastingaangiftes openbaar te maken, iets wat ook andere presidentskandidaten in het verleden deden. Trump weigerde tot nu toe. Dat The New York Times de informatie over de belastingaangifte van Trump naar buiten bracht wordt door het Trump-kamp gezien als een onderdeel van de Clinton-campagne: de krant liet onlangs weten de kant te kiezen van Hillary Clinton in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens het campagneteam van Trump heeft de krant de belastingaangifte illegaal in handen gekregen. Trump heeft zelf nog niet gereageerd.

Lees ook: Het blog van NRC over de Amerikaanse Verkiezingen.

Trump: Clinton zou moeten worden opgesloten

Zaterdag opende Trump de aanval op Clinton door te stellen dat ze vanwege de e-mailaffaire eigenlijk de gevangenis in zou moeten. “Lock her up” waren zijn woorden tijdens een campagnerally in Pennsylvania.

Ook de mentale gezondheid en fysieke gesteldheid van Clinton werden door Trump in twijfel getrokken tijdens het evenement. Ook stelde Trump dat Clinton Amerikanen minacht en vroeg hij zich openlijk af of Hillary wel achter haar man Bill staat:

“Ik denk dat ze niet eens loyaal is aan Bill, om eerlijk te zijn. En mensen, waarom zou ze ook, toch?”