Vluchtelingendebat in Duitsland laait weer op na nieuwe cijfers

Nieuwe cijfers Vorig jaar kwamen toch geen 1,1 miljoen vluchtelingen naar Duitsland, maar ‘slechts’ 890.000. De theorie dat Merkels beleid de mensenstroom op gang heeft gebracht, staat op losse schroeven.

Foto Tobias Schwarz/AFP

Door het nieuws dat er vorig jaar zo’n 200.000 asielzoekers minder naar Duitsland zijn gekomen dan werd aangenomen, is het Duitse debat over de vluchtelingen weer opgelaaid.

Populisten en critici van de regering hebben het afgelopen jaar met vage cijfers en stemmingmakerij een „hysterisch debat” kunnen voeren, klaagde de vice-voorzitter van de CDU, Armin Laschet, dit weekeinde in de Tagesspiegel. Hij zei te hopen dat nu „de onzin van tafel verdwijnt” dat de stroom vluchtelingen op gang is gekomen doordat bondskanselier Merkel ze zou hebben uitgenodigd.

Dat 890.000 vluchtelingen nog steeds een erg groot aantal is, erkende minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, toen hij de nieuwe cijfers vrijdag bekendmaakte. Maar aanvankelijk had de politie er aanzienlijk meer geteld: 1.091.894. Hij benadrukte dat de situatie van vorig jaar herfst „zich niet mag herhalen”. Maar hij toonde zich tevreden dat het gelukt was de komst van zoveel mensen „min of meer goed op te vangen” door „de enorme inspanningen van de verantwoordelijken in politiek en bestuur en vooral door de reusachtige ondersteuning van vrijwilligers”.

Lees ook In 2015 kwamen 890.000 vluchtelingen naar Duitsland

Beruchte selfie

Onder meer door dubbele registratie in de chaotische maanden in de herfst van 2015 en begin 2016 was de inschatting van het aantal vluchtelingen en asielzoekers te hoog. Enige genoegdoening kon de regering putten uit het feit dat ze al in juli en augustus had voorspeld dat er in 2015 zo’n 800.000 vluchtelingen naar Duitsland zouden komen. Dus vóór Merkel op 5 september van dat jaar besloot om de vluchtelingen die vastzaten in Hongarije toe te laten, en ook vóór de beroemde en beruchte selfie van haar met een vluchteling, op 10 september. Vaak is de indruk gewekt dat die twee gebeurtenissen de stroom pas goed op gang hebben gebracht, dat Merkel daarmee de vluchtelingen als het ware heeft aangespoord te komen.

Maar uiteindelijk lag het totaal aantal vluchtelingen dat naar Duitsland kwam dus slechts iets meer dan tien procent hoger dan waarmee vóór die twee gebeurtenissen toch al was gerekend. De woordvoerder voor migratiezaken van de Groenen in het Europees Parlement, Ska Keller, concludeert nu dat er „geen massale ongecontroleerde immigratie” was en dat ook niet „alle sluizen openstonden”. Het idee dat „de Duitse bereidheid om na de crisis in Hongarije vluchtelingen op te nemen de vluchtelingenstroom pas heeft losgemaakt, klopt dus niet”.

Sinds april komen nu maandelijks niet meer dan 14.000 vluchtelingen en asielzoekers Duitsland binnen. Blijft dat zo, dan komt dat per jaar op minder dan 200.000 vluchtelingen – de ‘bovengrens’ waar Merkels Beierse zusterpartij CSU al zo lang op aandringt maar die Merkel weigert in te stellen. In 2016 zal het aantal echter toch hoger uitvallen, omdat in januari en februari meer dan 100.000 vluchtelingen naar Duitsland zijn gekomen.

Lees ook Duitse burgemeester die vluchtelingen wilde opvangen mishandeld