De Thuiskok: Het beste dieet

©

Zo, dat waren me de weekjes wel voor de dames van The Green Happiness (TGH). Tessa Moorman en Merel von Carlsburg werden nationale schietschijven sinds hun veganistische dieet wat hiaten aan voedingsstoffen blijkt te hebben.

Ik vind de ophef nogal overdreven. Want geef toe: welke werkende mensen hebben tijd voor zoiets? Kijk één seconde op het Instagramaccount van TGH en u ziet ‘spontane’ foto’s die meer tijd kosten dan u nodig heeft om een taart te bakken. Laat staan dat u vrijwillig dagelijks eerder opstaat om de juiste noten en granen te grillen voor een suikervrij ontbijt.

Wel kwalijk is dat het duo de mensen die de moeite er wel voor over hebben een ongezond dieet voorschotelt. En nog erger is dat de dames geld verdienen aan foute informatie. Eieren als kippenmenstruatie, afvalstoffen kwijtraken door kokosolie te gorgelen of diëtisten die een zorgkeurmerk hebben, het klopt allemaal niet. Maar het idee achter het dieet – gezonder en bewuster eten – is in mijn ogen niet het probleem. Sowieso is het te makkelijk alleen TGH van dergelijke onzin te beschuldigen. Het uitgangspunt van Moorman en Von Carlsburg – koken vanuit een idee of lifestyle – is allang niet bijzonder meer. Elk kookboek pretendeert tegenwoordig het nieuwe ei van Columbus te zijn. Daar zijn we zelf deels debet aan: wanneer heeft u voor het laatst een kookboek met ‘gewoon’ lekkere recepten gekocht?

We zijn zo ver heen dat het merkwaardig prettig is om een pretentieloos boek in handen te hebben. Neem nou Heerlijke chaos van Simone van den Berg. Als foodfotograaf met een drukbezocht blog heeft ze een hectisch bestaan en dan is ze ook nog wispelturig. Probeer dan maar eens een rode draad te vinden die de basis vormt voor een kookboek.

Het fijne is dat Van den Berg dat juist niet heeft gedaan. Ze doet maar wat, lijkt het. Van cola-kip tot gezonde dadel-kastanjepannekoeken en van pompoenkoffie tot eigengemaakte geitenkaas; het is één grote, smakelijke ratjetoe van meer dan honderd eenvoudige recepten en dat allemaal prachtig op de foto gezet. Van den Berg lijkt eten te maken waar ze zin in heeft. Net als u en ik, thuis, in de keuken. Soms hebben we zin in iets gezonds, dan weer kokkerellen we een grote caloriebom. Een beetje van alles dus, met vooral veel variatie. Is dat niet het beste dieet?