Referendum Hongarije over EU-migratiebeleid ongeldig

Orbán vindt dat de resultaten van referendum toch meegenomen moeten worden door de EU-beleidsmakers.

Foto Attila Kisbenedek / AFP

Het de Hongaarse president Viktor Orbán niet gelukt om voldoende burgers te mobiliseren om in een referendum tegen het EU-migratiebeleid te stemmen. Met 94,8 procent van de stemmen geteld blijkt dat een overgrote meerderheid van 98,2 procent van de stemmers tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen is, meldt persbureau Reuters. Het referendum is echter niet geldig; het opkomstpercentage bedroeg 43,9 procent.

Voor een geldig referendum moet de opkomst minimaal 50 procent plus één stem zijn. Meer dan drie miljoen mensen gingen naar de stembus.

Lees ook: Politiek theater Orbán trekt te weinig publiek

In een eerste reactie laat Orbán weten van mening te zijn dat de resultaten van het referendum, ondanks dat het niet geldig is, toch moeten worden meegenomen door de beleidsmakers van de Europese Unie.

Fidesz-politicus en partijgenoot van Orbán, Gergely Gulyas:

“Vandaag is een ingrijpende overwinning voor iedereen die tegen het opgelegde vluchtelingenquotum van de EU is. Het is een ingrijpende overwinning voor iedereen die gelooft dat de basis van een sterke Europese Unie alleen bestaat als er sterke staten bestaan.”

Hongarije zou 1.300 vluchtelingen moeten opnemen

President Orbán hield het referendum vanwege de verplichte herverdeling van 160.000 vluchtelingen. Hongarije zou 1.300 vluchtelingen moeten opnemen maar is daar nooit mee akkoord gegaan, net als Tsjechië, Roemenië en Slowakije. Hoewel Brussel deze landen in theorie kan dwingen vluchtelingen op te nemen, gebeurt dit in de praktijk vooralsnog niet.

Orbán heeft lange tijd gewaarschuwd voor de gevaren van het binnenlaten van migranten: terrorisme, banenverlies, ziektes. Hongarije was de belangrijkste toegangspoort tot de Schengenzone voor vluchtelingen die over land reisden, totdat hij een grensmuur met Servië liet bouwen.

NRC-correspondent Roeland Termote schreef eerder dat de migratiestroom door Hongarije intussen is opgedroogd tot enkele tientallen asielzoekers en onderschepte migranten per dag. Voor het overgrote deel trekken die verder naar West-Europa. Het vorige jaar werden slechts 508 asielaanvragen toegekend.

Premier Orbán wil vluchtelingen weigeren. De burgers mogen hem zondag steunen. In Bicske stuit elke vluchteling op weerzin