Syrisch leger roept rebellen op om Oost-Aleppo te verlaten

De zes Arabische landen in de Golf, waaronder Saoedi-Arabië, hebben de VN opgeroepen om te interveniëren in Aleppo.

Syrische hulpverleners proberen een gewonde inwoner in Oost-Aleppo te redden.
Syrische hulpverleners proberen een gewonde inwoner in Oost-Aleppo te redden. Foto Thaer Mohammed/ AFP

Het Syrisch leger heeft zondag in een verklaring rebellen in Oost-Aleppo opgeroepen om de stad te verlaten. Hen wordt amnestie beloofd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Syrische staatsmedia.

De oproep is onderdeel van een militair offensief van de troepen van president Assad om geheel Aleppo te veroveren. Nadat de rebellen de stad hebben verlaten kunnen de inwoners voorzien worden van hulp, zo laat het leger weten.

Meer dan 1.900 bombardementen in afgelopen week

Na het mislukken van de verlenging van het staakt-het-vuren in Syrië vrezen de naar schatting 250.000 inwoners van de belegerde wijken in Oost-Aleppo voor hun leven. Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week meer dan 1.900 bombardementen uitgevoerd, zo laten hulpverleners weten aan Al-Jazeera. Ook ziekenhuizen en medische posten zijn doelwit.

Een 7-jarige meisje uit het oosten van Aleppo laat via Twitter weten hoe het is om te leven in de belegerde stad.

Twitter avatar ajplus AJ+ A 7-year-old girl is live-tweeting what it’s like to live in Aleppo. https://t.co/CAWMVurmw4

Sinds afgelopen dinsdag is het Syrische leger en haar bondgenoten - milities uit Iran, Irak en van het Libanese Hezbollah- een grondoffensief begonnen om de wijken in handen van rebellen in handen te krijgen. Aleppo is de grootste stad in het westen van Syrië dat nog niet geheel veroverd is door de strijdkrachten die gelieerd zijn aan president Assad.

Bekijk ook de fotoserie: Apocalyptisch Aleppo

Arabische landen willen einde aan bombardementen op Aleppo

De zes Arabische landen van het samenwerkingsverband in de Golf (GCC) hebben op zaterdag geëist dat er onmiddelijk een einde komt aan de bombardementen op Aleppo die al meer dan honderd burgerdoden heeft veroorzaakt. Ze willen dat de Verenigde Naties intervenieert om de luchtaanvallen te stoppen.

Volgens de betrokken landen - Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar- is het offensief van de Syrische overheid een “schaamteloze agressie dat in strijd is met internationale wetten”.

De overwegend soennitische landen van de GCC zijn vanaf het begin van de oorlog in Syrië felle tegenstanders van het regime van president Assad. Een aantal landen, waaronder Saoedi-Arabië en Qatar, steunen verschillende rebellenbewegingen die, onder meer in Aleppo, strijden tegen het Syrische regime.