Recensie

Recensie Muziek

Nieuwe EP Pink Oculus is als een ritmische regenbui

Met een lichtroze kimono, puntig afrokapsel en soepele podiumverschijning lijkt zangeres Pink Oculus klaar om de harten te veroveren. Dat doet ze niet op een voor de hand liggende manier. Zaterdagavond, bij het verschijnen van debuut-EP Delicious in Paradiso, Amsterdam, presenteerden Pink Oculus en haar twee muzikanten een ambitieuze vervlechting van muziekstijlen.

De Amsterdamse Esperanza Denswil rapte bij het Re:Freshed Orchestra, dat in Rotterdam op het conservatorium ontstond. Drie jaar geleden ging ze solo verder, onder de naam Pink Oculus. En al leent ze elementen uit de traditie, haar stijl blijkt inmiddels losgeschroefd van genres als jazz of hiphop. Ritmes verwijzen naar een jazzy backbeat, de zangstijl is verwant aan r&b, maar de liedjes ontwikkelen zich als grillig aangegroeide organismen.

Op het podium zijn de muzikale zijsprongen en vertakkingen niet altijd makkelijk te volgen. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee ze worden uitgevoerd is indrukwekkend. De muziek klinkt licht, met de keyboards in overzichtelijke porties en een drummer die de gebaande paden vermijdt. Pink Oculus zelf zingt met beheerste emotie. Single ‘Delicious’ werd een ritmische regenbui van drumtikken, keyboard-accenten en haar explosieve lettergrepen. In een enkel nummer werd de muziek opgestuwd tot een denderend geheel, wat een verrassende dynamiek gaf.